Provinciale Staten moeten knoop Oostvaardersplassen doorhakken

FLEVOLAND • Di 5 juni 2018 | 22:42 • Dinsdag 5 juni 2018 | 22:42

Provinciale Staten van Flevoland discussiëren vandaag over de toekomst van de Oostvaardersplassen en de hoeveelheid grote grazers die er rond mogen lopen. Een discussie die omgeven is met veel emotie over het welzijn van de heckrunderen, konikpaarden en edelherten. De afgelopen maanden zijn veel grote grazers doodgeschoten om ze niet te laten lijden door honger en de barre weersomstandigheden.

Voor de vergadering in het provinciehuis hebben zich 25 insprekers gemeld; voornamelijk tegenstanders van het huidige beleid. De provincie heeft besloten niet meer insprekers toe te staan, zodat er voldoende tijd overblijft om te praten over het advies van de Commissie van Geel. 

Edelherten afschieten


Onder aanvoering van oud-staatssecretaris Pieter van Geel heeft de commissie onderzocht hoe het verder moet met de Oostvaardersplassen. Hij stelde voor het aantal grote grazers te halveren tot 1.100, maar ook om het leefgebied van de dieren te verkleinen. Van de edelherten zouden ruim 900 het veld moeten ruimen. Van Geel stelt voor om die af te schieten, omdat vangen geen optie zou zijn. Volgens deskundigen kunnen de dieren de stress van het vangen en vervoeren naar andere gebieden niet aan. Bovendien zit niemand te wachten op de edelherten. 

Een project in Azerbeidzjan zou volgens de NOS de edelherten wel willen hebben. Een deskundige die de NOS heeft gesproken, zegt dat het mogelijk is de dieren te verdoven om ze vervolgens te vervoeren, maar dat wordt een 'erg kostbare en langdurige aangelegenheid'. Gedeputeerde Staten willen overigens wel een onderzoek naar het vangen van de dieren om afschieten te voorkomen.


'Konikpaarden naar Spanje'


Voor de ruim 100 konikpaarden zouden wel mogelijkheden zijn om ze te vangen en elders onder te brengen. Actievoerders onder leiding van actrice Belinda Meuldijk hebben concrete plannen liggen om de paarden naar Spanje te brengen. De populatie heckrunderen is op orde en kan zo blijven.


Nog voor de zomer een besluit


Provinciale Staten moeten nog voor de zomer beslissen wat er gaat gebeuren. Naar verwachting stemmen ze in met het verminderen van het aantal grote grazers en het gebied aantrekkelijker maken voor recreatie en toerisme. Discussie zal er voornamelijk komen over wel of niet afschieten om het aantal edelherten te verminderen. Zo gaan partijen waarschijnlijk anti-conceptie, zoals de prikpil voorstellen om zo de geboortes van de dieren te beperken.


Ook het verkleinen van het leefgebied zal leiden tot discussie. De vraag die veel Statenleden hebben, is of dit voorstel niet opnieuw leidt tot grote sterfte. De dieren moeten immers op een kleiner oppervlak leven.

Geen vlees van wild


Er zal geen vlees beschikbaar komen uit de Oostvaardersplassen. Het lijkt juridisch niet haalbaar om de edelherten te gebruiken voor vlees. Wilde dieren mogen niet zomaar gegeten worden.

De commissievergadering in het provinciehuis in Lelystad begint om 15:00 uur.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel