Herrema in verlegenheid door officiële klacht krant

ALMERE • Di 12 juni 2018 | 11:59 • Dinsdag 12 juni 2018 | 11:59

Wethouder Tjeerd Herrema van Almere is in verlegenheid gebracht. De lokale krant Almere Deze Week heeft een officiële klacht tegen Herrema ingediend nadat hij via Messenger berichten naar een verslaggever stuurde en hem belde vanaf het toilet. De krant meent dat de werkrelatie met de wethouder is verstoord en diende een officiële klacht in bij burgemeester Franc Weerwind.

​Het college van burgemeester en wethouders laat weten de klacht serieus te nemen en noemt de ontstane situatie voor alle betrokkenen zeer onwenselijk. De burgemeester verwacht de resultaten van het onderzoek naar de klacht volgende week klaar te hebben. 

Herrema is door de situatie dusdanig aangeslagen dat hij ook Omroep Flevoland dinsdag niet te woord wil staan over een onderzoek naar de risico's van de Floriade. Een woordvoerder laat weten dat er geen interviews worden gegeven tot het onderzoek naar de klacht is afgerond. 

Ook heeft de wethouder onderzoeksbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche ingeschakeld om een onderzoek te laten doen naar zijn telefoon. Dat onderzoek is waarschijnlijk in de loop van dinsdag afgerond en wordt dan openbaar gemaakt.

Waar gaat de hele kwestie over?


Herrema heeft volgens Almere Deze Week twee zeer persoonlijke berichten gestuurd naar een verslaggever. Ook vond er een eenzijdig telefoongesprek plaats waarop de journalist geschrokken de verbinding verbrak. Nadat de verslaggever Herrema hier op een later moment over aansprak, zou hij volgens de krant hebben gereageerd met de woorden: "Hoop niet dat je rode oortjes hebt gekregen." De redactie vindt dit een intimiderende en onbetamelijke reactie en stelt dat daardoor de werkrelatie ernstig is verstoord. De redactie is ook van mening dat de gebeurtenissen niet per toeval hebben plaatsgevonden. De verslaggever laat weten aangedaan te zijn en de gemeenteraadsvergadering en politieke markt niet meer te bezoeken.

"Schaamte over broekzakgesprek op het toilet"


Wethouder Tjeerd Herrema laat in een schriftelijke reactie weten ook aangedaan te zijn en zeer verontwaardigd over het handelen van Almere Deze Week. Het telefoongesprek betreft volgens hem een zogenoemd 'broekzakgesprek' terwijl hij het toilet bezocht. Herrema schaamt zich voor het feit dat een ander onbedoeld getuige is geweest van het plegen van een grote boodschap, zo staat in zijn verklaring. Het was volgens hem een onbedoeld gesprek dat iedereen kan overkomen.

Herrema koopt telefoonhoesje


Nadat de verslaggever hem op het telefoontje had gewezen, heeft Herrema door aanschaf van een telefoonhoesje maatregelen genomen. Ook is bureau Hoffman Bedrijfsrecherche ingeschakeld om het onbedoelde telefoonverkeer te onderzoeken. Overigens wordt in zijn verklaring gesproken over één eerder onbedoeld verstuurd bericht.

Verdere vragen over de kwestie wil wethouder Tjeerd Herrema niet beantwoorden. Een woordvoerder laat weten dat hij daarvoor verwijst naar zijn advocaat. Ook Almere Deze Week wil verder geen toelichting geven op de kwestie of ingaan op de inhoud van de gestuurde berichten. "We willen een rechtszaak voorkomen", aldus de betreffende journalist.

PVV vraagt debat aan


De kwestie is voor de PVV aanleiding om een debat te willen voeren in de gemeenteraadsvergadering. Fractievoorzitter Toon van Dijk laat via Twitter weten de betreffende journalist van Almere Deze Week te hebben gesproken. Hij noemt het een zeer ernstige zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel