Herrema in verlegenheid door officiële klacht krant

ALMERE • Di 12 juni 2018 | 11:59 • Dinsdag 12 juni 2018 | 11:59

Wethouder Tjeerd Herrema van Almere is in verlegenheid gebracht. De lokale krant Almere Deze Week heeft een officiële klacht tegen Herrema ingediend nadat hij via Messenger berichten naar een verslaggever stuurde en hem belde vanaf het toilet. De krant meent dat de werkrelatie met de wethouder is verstoord en diende een officiële klacht in bij burgemeester Franc Weerwind.

​Het college van burgemeester en wethouders laat weten de klacht serieus te nemen en noemt de ontstane situatie voor alle betrokkenen zeer onwenselijk. De burgemeester verwacht de resultaten van het onderzoek naar de klacht volgende week klaar te hebben. 

Herrema is door de situatie dusdanig aangeslagen dat hij ook Omroep Flevoland dinsdag niet te woord wil staan over een onderzoek naar de risico's van de Floriade. Een woordvoerder laat weten dat er geen interviews worden gegeven tot het onderzoek naar de klacht is afgerond. 

Ook heeft de wethouder onderzoeksbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche ingeschakeld om een onderzoek te laten doen naar zijn telefoon. Dat onderzoek is waarschijnlijk in de loop van dinsdag afgerond en wordt dan openbaar gemaakt.

Waar gaat de hele kwestie over?
Herrema heeft volgens Almere Deze Week twee zeer persoonlijke berichten gestuurd naar een verslaggever. Ook vond er een eenzijdig telefoongesprek plaats waarop de journalist geschrokken de verbinding verbrak. Nadat de verslaggever Herrema hier op een later moment over aansprak, zou hij volgens de krant hebben gereageerd met de woorden: "Hoop niet dat je rode oortjes hebt gekregen." De redactie vindt dit een intimiderende en onbetamelijke reactie en stelt dat daardoor de werkrelatie ernstig is verstoord. De redactie is ook van mening dat de gebeurtenissen niet per toeval hebben plaatsgevonden. De verslaggever laat weten aangedaan te zijn en de gemeenteraadsvergadering en politieke markt niet meer te bezoeken.

"Schaamte over broekzakgesprek op het toilet"
Wethouder Tjeerd Herrema laat in een schriftelijke reactie weten ook aangedaan te zijn en zeer verontwaardigd over het handelen van Almere Deze Week. Het telefoongesprek betreft volgens hem een zogenoemd 'broekzakgesprek' terwijl hij het toilet bezocht. Herrema schaamt zich voor het feit dat een ander onbedoeld getuige is geweest van het plegen van een grote boodschap, zo staat in zijn verklaring. Het was volgens hem een onbedoeld gesprek dat iedereen kan overkomen.

Herrema koopt telefoonhoesje
Nadat de verslaggever hem op het telefoontje had gewezen, heeft Herrema door aanschaf van een telefoonhoesje maatregelen genomen. Ook is bureau Hoffman Bedrijfsrecherche ingeschakeld om het onbedoelde telefoonverkeer te onderzoeken. Overigens wordt in zijn verklaring gesproken over één eerder onbedoeld verstuurd bericht.

Verdere vragen over de kwestie wil wethouder Tjeerd Herrema niet beantwoorden. Een woordvoerder laat weten dat hij daarvoor verwijst naar zijn advocaat. Ook Almere Deze Week wil verder geen toelichting geven op de kwestie of ingaan op de inhoud van de gestuurde berichten. "We willen een rechtszaak voorkomen", aldus de betreffende journalist.

PVV vraagt debat aan
De kwestie is voor de PVV aanleiding om een debat te willen voeren in de gemeenteraadsvergadering. Fractievoorzitter Toon van Dijk laat via Twitter weten de betreffende journalist van Almere Deze Week te hebben gesproken. Hij noemt het een zeer ernstige zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (38)

 • andre van erve

    Do 2 augustus 2018 Donderdag 2 augustus 2018

  Een zeer ernstige zaak. Intimidatie van journalist die zijn werk doet. Herrema doet nu net alsof hij volkomen buiten zijn boekje ging. Deze regent zingt in ieder geval nu een toontje lager

  reageer
 • Diggout

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Serieus gaan we een oordeel uitspreken over privé zaken? Deze man zet zich bevlogen in voor de kwetsbare doelgroepen. Wat kan ons het schelen (als het al zo zijn) wat privé is privé. Moraalridders hoe was het ook alweer zij die de steen werpen.....

  reageer
 • Ik maak je spreuk af..

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  .... worden tenminste niet geraakt...

 • Nopper1

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Dit word de eerste wethouder die sneuvelt sinds de verkiezingen

  reageer
 • Wiebe

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Toch leuk, al die mensen die hun oordeel al klaar hadden.

  reageer
 • Yvonne Schmersel

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Ik mis het Groene weekblad 🤣😀

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • DeBranderMan

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Ik heb helemaal niets met Herrema. Maar als je als krantje Almere Deze Week zo een nieuwsbericht de wereld in helpt zonder elementaire details en slechts in schimmige algemeenheden dan neem ik dat ook niet serieus...

  reageer
 • Tim

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Hopelijk was het geen geurtelefoon.

  reageer
 • BBQ saus

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Van dit verhaal kan ik geen saus maken. Kan toch niet zo zijn dat Herrema zit te poepen terwijl een andere mag mee luisteren. Ongelofelijk dit verhaal dat een bestuurder zo met een journalist om gaat.

  reageer
 • peter van den bemt

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Ik kan me nog voorstellen dat het eerste bericht een 'broekzaktelefoontje' was. Ik kende dat begrip niets eens. Dus ik snapte dit nieuws niet helemaal goed. Maar het gaat ook en vooral om hoe Herrema daarna gehandeld heeft. Het is inmiddels nationaal nieuws geworden. Zo had hij dat in zijn dromen niet gedacht. In zijn dromen werd hij de grote man achter de Floriade. Nou ja. Die droom had toch ook nooit werkelijkheid geworden. Die Floriade wordt niet iets om trots op te zijn.

 • Hmmm

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Het is waar Ben, anders wordt er niet een officiële klacht ingediend. Grensoverschrijdend gedrag is dit. Helemaal de reactie erna toen de verslaggever verhaal ging halen.

 • Ben

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  En wie zegt dan dat dit waar is?

 • jansen

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  adw is alleen nog maar een schreeuwkrant met op elke voorpagina een negatief bericht. jammer.

  reageer
 • Visionair

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Denk je dat een wethouder gaat vallen over dossier Floriade, blijkt hij te moeten aftreden vanwege een ‘broekzakgesprek’
  #metoo

  reageer
 • Mark

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Ik vond die Herrema al een eng mannetje maar dat was politiek gezien. Nu blijkt het ook nog een vieze pervert te zijn. Hij denkt toch niet serieus dat iemand gelooft dat zijn telefoon vanzelf gaat bellen.? Succes journalist. Dit soort zaken gaan je niet in de koude kleren zitten.

  reageer
 • Dus

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Stuurt bewust op zijn vertrek/ontslag aan na het ontstane floriade debacle.

  reageer
 • Flevo

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Daar kiest hij dan wel een heel onsmakelijke methode voor 😁 Lijkt me niet logisch.

 • Groen

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Dat was ook mijn eerste gedachte. Het zinkende Floriadeschip verlaten.

 • Jeffrey

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Almere Deze Week schrijft iets en dan moeten we maar aannemen dat het waar is. Dit zal best plaats gevonden kunnen hebben, maar ADW is erg sterk in het zo formuleren van een artikel dat de ‘doorsnee’ Almeerder weer lekker kan zeuren. In mijn ogen is ADW de laatste jaren een populistisch krantje geworden.
  Plus daarnaast; laat die wethouder gewoon mens zijn, zoals we allemaal zijn. Beetje schijnheilig om die man telkens zo onder de loep te nemen.

  reageer
 • Fred

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Onder de bezielende redactionele leiding van de heer Beijer gaat dit advertentieblaadje volledig naar de knoppen. En de directie staat erbij en keek ernaar.

 • loodgieter

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  begrijpelijk dat u het als pvda'er het opneemt voor deze man. maar feit is dat dit inderdaad een optelling van voorvallen is, buiten het feit dat hij als wethouder van Amsterdam bewezen heeft volkomen incompetent te zijn. deze man wordt niet onder de loep genomen maar laat zich bij voortduring onder de loep nemen.

 • Ali

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Wat is dit nou voor vage berichtgeving. Waar gaat dit over? Heerema die zit te poepen en een ander mag mee luisteren. Ongelofelijk.

  reageer
 • Inge

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Almere Vandaag wil geen rechtzaak dus speelt het voor eigen rechtertje. Almere Vandaag misbruikt zo zijn eigen weekblad. En de raad van almere laat zich gebruiken..... Als er sprake is van intimidatie door een wethouder doe dan aangifte !

  reageer
 • Inze

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Volledig met je eens. En in Nederland ben je niet schuldig tot het tegendeel bewezen is. Als ik Herrema was ging deze club wegens laster voor het hekje.

 • Karel

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Welk weekblad was ook alweer schandelijk misbruikt door Herrema e.c. om de Flopriade te promoten? Weet u nog wel, dat nepkrantje, zogenaamd een uitgave van ADW?

 • Fred Raket

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Goh, verrassend toch weer.. Dezelfde wethouder die een PR folder van de Floriade probeerde te slijten als een onafhankelijk uitgave van Almere Deze Week!
  Dan ook weer het debacle met allerlei sekssites die meneer volgde via Twitter, waar hij ook al niks vanaf wist zogenaamd.
  En nu vunzige en intimiderende 'broekzakgesprekken', toevallig óók weer met Almere Deze Week. Tuurlijk! Allemaal toeval mensen!

  PvdA en integriteit. Die partij zou het woord nog niet kunnen spellen al zou hun leven er vanaf hangen.
  Toch zo benieuwd wat de kersverse coalitie allemaal gaat doen om Herrema de hand boven het hoofd te houden.

  Maar u als burger bent sowieso de pineut. Of Herrema blijft, en Almere wordt vertegenwoordigd door een incompetente vunzigerd, of Herrema wordt eruit getrapt en de Almeerse burger mag opdraaien voor de komende 4 jaar wachtgeld!

  PvdA bedankt!

  reageer
 • Rinus Rooyakkers

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Hahahahaha dit neem je als burger toch niet allemaal serieus? Wat een soap 😂

  reageer
 • Jan

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Wie draait voor de kosten op van het onderzoek door Hoffmann?
  Dien een klacht in bij de politie, doen ook recherche.
  Gratis

  reageer
 • Rick

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Dit is prive . Niets strafbaars. Gaat politie echt niks mee doen.

 • Asjemenou

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Raar ik heb nooit broekzak telefoontjes.....wel heel toevallig allemaal.... jaja. Helemaal in combi met de eerdere berichten via de computer.

  reageer
 • hmmmm

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Maar jij hebt een nieuw toestel gekocht. Als dat ding van Herrema dat ook regelmatig doet dan had hij ook wel een ander toestel aangeschaft. Zeker als 'topambtenaar' Daarbij is het wel heel toevallig dat precies net die verslaggever waar hij ook pikante mails heen stuurt, degene is die dan per ongeluk gebeld wordt...... Vraag blijft staan....wat was hij op de WC aan het doen?

 • Rick

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Alsjemenou. Mijn vorige toestel deed dat bij regelmaat en ik kijg nog steeds ge. Eens per maand broekzak telefoontjes. Probleem is echter dat de andere kant je niet hoort dus het gesprek meestal behoorlijk lang voortduurt. De lengte vh gesprek zegt dus mogelijk iets over bewust of onbewust.

 • Jan

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Vond het altijd al een raar mannetje

  reageer
 • Ben

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Dus dan is het waar?

 • peter van den bemt

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Ik begrijp niet goed waar de aanklacht over gaat. Over het feit dat hij vanuit een toilet belt? Als hij niet laat weten waar hij is, weet de andere beller dat toch niet? Daar is dan toch niets mis mee? Het moet meer gaan over wat er gezegd is. En over kennelijke intimidatie. Gaat hij hierdoor dan tóch vertrekken? Ik vind dat niet erg. Het is dan maar weer de vraag wat voor iemand er terugkomt. Ik ben niet gerust. Het lukt het college steeds weer daar een brok ergernis neer te zetten.

  reageer
 • peter van den bemt

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  @Ben. Dat is waar. Ik zeg het anders: ieder college opnieuw......

 • Ben

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Zolang zit dit college er toch nog niet?

 • Sam

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Ik vrees dat dit niet een onbedoeld onderbroekzakgesprek was.

  reageer
 • Fabian

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Herrema staat algemeen bekend als een enorme viespeuk. Dit verbaast niemand.

  reageer
 • Jan

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Meneer is nu voor de tweede x betrapt op viespeukerij, denkt zeker dat hij er weer zo makkelijk mee wegkomt.. Beetje dom om te doen alsof het ‘per ongeluk’ gebeurde..
  Jaja..

  reageer
 • Jan

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Een verstoorde werkrelatie tussen een krant en een wethouder?? Daar is helemaal geen werkrelatie!!! Zodra er een relatie zou zijn zou de media op haar achterste benen staan dat ze onpartijdig zijn. Wat een flauwe kul van deze krant!!

  reageer
 • DIRK

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Wordt nu eens geen tijd dat deze wethouder zijn biezen gaat pakken deze man maakt meer kapot dan ons lief is

  reageer
 • Ans

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Is deze wethouder vast zijn aftreden aan het voorbereiden om zo niet verantwoordelijk te worden gehouden voor het te voorspellen debacle Floriade? Hem wacht “wachtgeld”, dus geen zorgen!

  reageer
 • Josiaz

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Almere heeft helemaal geen krant, alleen een wekelijks reclameblaadje. Raar bericht dus.

  reageer
 • Karl

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  En zo is het.

 • Rudolf

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Van wethouders wordt verwacht dat ze zich tegenover elke burger fatsoenlijk gedragen. Of je werkt voor een krant of voor een reclameblaadje. Rare opmerking van dus van u.

 • Loodgieter

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Het geeft sowieso geen pas iemand te woord te staan op een toilet. Deze man geeft weer eens aan als echte PVDA regent boven iedereen te staan zonder zelf over enige beschaving te beschikken. Schandaal dat dit onbehouwen, arrogante heerschap hier wethouder is. Iedereen die op de PVDA gestemd heeft, hartelijk bedankt!

  reageer
 • Generaal

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  @Gytr, iets gemist bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen? PvdA is in Almere bijna de grootste geworden. Heeft zelfs enorm gewonnen.

 • Jan

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Loodgieter
  Hij die zonder zonde is stemt op de VVD

 • Gytr

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Het probleem is dus dat de PvdA helemaal niets meer voorstelde tijdens de laatste verkiezingen. Toch gaat de baantjes carrousel gewoon door en blijven ze zitten waar ze zitten. Overigens zit ik nu ook op het toilet over Herrema te lezen op de tablet.

 • Perry

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Het wordt een optelsom langzaam aan voor deze niet capabele politicus. Zelf opstappen zou verstandig zijn.

  reageer
 • N.

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Tussen het verhaal van Almere Deze Week en de schriftelijke reactie van Herrema zitten nogal verschillen.

  Wethouder Herreme heeft het in zijn schriftelijke reactie over één onbedoeld ‘broekzaktelefoontje’ terwijl Almere Deze Week het heeft over twee zeer persoonlijke berichten EN een eenzijdig telefoongesprek richting hun verslaggever.

  Omroep Flevoland, misschien even doorvragen indien Herrema weer bereid is voor jullie camera te verschijnen?

  reageer
 • Ben

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Gewoon met een cameraploeg bij hem op de stoep gaan bivakeren. Hij komt vanzelf naar buiten.

 • Jordi

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Hij (Herrema) leent zich niet voor een opname, hoe moet hij zijn zeer "ranzige optreden" verdedigen? mocht hij aanblijven dan weet u allen hoe het staat met het "niveau" van de overige bestuurders.

 • Ben

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Amere deze week is gewoon ons plaatselijke eufferdje. Niets meer en niets minder. Ik weet niet om welke zichzelfbenoemde journalist dit gaat, maar ik vrees dat zijn vrouw Jessica heet.

  reageer
 • wieke

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Voortaan eerst even uw berichtjes nalezen voor u het verstuurt ;-) ? Ik vrees dat dit wel degelijk om een journalist gaat. Herrema laat zich weer niet van zijn beste kant zien. Biedt excuses aan of iets dergelijks, maar dat woord komt in zijn vocabulaire volgens mij niet voor. Dat 'broekzakbericht' is vooral lachwekkend, maar zo te lezen zijn er voor die tijd ook berichtjes gestuurd die niet zo netjes waren, niet slim …..

 • Karel

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Ik mag toch hopen dat de wethouder uit eigen zak het onderzoek door Hoffmannn betaalt of moet de burger boeten voor zijn poepblunder, als het tenminste een blunder was! Persoonlijk waag ik dit te betwijfelen, ik geloof Almere Deze Week onvoorwaardelijk, en denk eerder dat Herrema mistgordijnen creëert door de recherche erbij te halen en met slappe excuses te komen. Herrema heeft de fout gemaakt door te denken dat hij ook de journalistiek kan piepelen. Nee, dus! Niemand geloof dat deze man is aangeslagen, wie gelooft deze man eigenlijk nog wel? En wanneer treedt hij eindelijk eens af, zonder wachtgeld graag!

  reageer
 • John

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  'ik geloof Almere Deze Week onvoorwaardelijk" Duuuhhh, Zal niet de eerste en zeker niet de laatste keer zijn dat er LEUGENS is dit vod worden gepubliceerd. Maar ja, er zijn mensen met belangen die het voor deze amateur journalisten opnemen. En integriteit? Daar moeten alleen politici aan voldoen.

 • Rick

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Ans, deze logica over dat wij als burger dit betalen gaat mij een stap te ver. Op die manier kan je elke uitgegeven cent van bijna elke burger beredeneren.

 • Ans

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Aangezien al zijn inkomsten door de belastingbetaler wodt opgehoest, wordt het onderzoek dus ook gewoon door ons betaald

 • Ben

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Stond jij erbij of zo? Onvoorstelbaar hoe jij dit soort dingen zomaar durft te beweren. T is bijna laster.

 • Faerie

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Volgens de berichtgeving op Almere deze Week betaalt de wethouder het onderzoek idd zelf.

 • Jaap

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Even met je vingertje op de link in het bericht drukken. Goed lezen wat in het bericht staat en ons niet meer lastig vallen met overbodige opmerkingen.

 • Jan

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Zo we kunnen weer op zoek naar een ander.

  reageer
 • Rudolf

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Het is een immense schande dat deze man kon terugkeren als wethouder. De PvdA moet zich hiervoor zeer diep schamen. Gooi deze man er alsnog per direct uit.

  reageer
 • Thomas

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  We willen allemaal eerlijke politici die recht voor zijn raap zijn. Maar doet iemand dat oprecht en belt vanaf het toilet om met live geluidseffecten een journalist af te zeiken, is het wéér niet goed....

  reageer
 • pieter de oude

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Een stadse provinciaal !!!!!

  reageer
 • Steven stedenwijker

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Amerikaanse snowflake toestanden. Blijf uit de keuken wanneer je niet tegen de warmte kunt.

  reageer
 • Ben

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Leuk gezegde, kende ik niet.

 • Alexandros

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Het ligt eraan. Het gaat om een bepaalde vorm van intimidatie. A.d.h.v. het artikel valt niet te zien welke vorm. Ik wacht liever het onderzoek even af.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert