Eis OM: Journalist schuldig aan smaad tegen Herrema, maar geen straf

ALMERE • Di 28 september 2021 | 13:56 • Dinsdag 28 september 2021 | 13:56

Bij de politierechter in Almere heeft de officier van justitie in de eis gezegd dat journalist Marcel Beijer wel schuldig is aan smaad, maar daar geen straf voor zou moeten krijgen. De zaak draait om een publicatie in de krant Almere deze Week over voormalig wethouder Tjeerd Herrema.

Herrema stuurde Beijer in juni 2018 enkele WhatsApp-berichten en zou de journalist wat dagen later ook hebben opgebeld. Volgens de wethouder was er sprake van een onbedoeld broekzakgesprek, maar de journalist stelde dat er sprake was van seksuele intimidatie.

Bemiddelingspoging
Er volgde een bemiddelingspoging, in aanwezigheid van de burgemeester van Almere, waar werd besloten tot een onderzoek naar de gang van zaken. Maar nog voordat de resultaten daarvan bekend waren, publiceerde Almere Deze Week een artikel over de kwestie. In dat artikel stond dat de werkrelatie van de krant met Herrema ernstig verstoord was en werden ook de beschuldigingen van seksuele intimidatie geuit. Het artikel leidde uiteindelijk tot het aftreden van Herrema als wethouder. Coalitiepartijen in de gemeenteraad en collega-wethouders hadden geen vertrouwen meer in hem.

Schadevergoeding
De oud-wethouder heeft in de zaak ook om een materiële schadevergoeding gevraagd: 9500 euro. Dat bedrag bestaat voor een deel aan proceskosten en daarnaast wil hij met het geld er voor zorgen dat in zoekmachine Google 'negatieve' artikelen over hem minder goed vindbaar worden. De Officier van Justitie vindt de schadevergoeding te complex voor een zaak bij de politierechter en gaat daar niet in mee. Mocht het tot een veroordeling komen dan zou Herrema dat via een civiele procedure moeten regelen.

De rechter doet uitspraak op dinsdag 12 oktober.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel