Journalist Almere Deze Week vervolgd wegens smaad

ALMERE • Ma 19 april 2021 | 16:29 • Maandag 19 april 2021 | 16:29

Journalist Marcel Beijer van de lokale krant Almere DEZE WEEK moet worden vervolgd wegens smaad tegen de Almeerse oud-wethouder Tjeerd Herrema. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden besloten, nadat het Openbaar Ministerie in eerste instantie geen aanleiding had gezien om Beijer te vervolgen. Nu moet het OM hem wel voor de rechter brengen.

De oud-wethouder lag in de zomer van 2018 in de clinch met de krant na een publicatie over een verstoorde werkrelatie tussen beide partijen. Deze publicatie leidde er uiteindelijk toe dat Herrema aftrad.

Wat is er gebeurd?
Volgens journalist Beijer belde Herrema hem in juni 2018 op. Herrema zou tijdens dit gesprek hebben gemasturbeerd, aldus Beijer. Herrema beweert dat hij op het toilet zat en dat het een zogenoemd broekzakgesprek was. Ook ontving de journalist enige emoji's en het woord 'cymbub' van Herrema in de dagen voor het bewuste telefoontje.

De incidenten leidden tot een gesprek tussen onder anderen Marcel Beijer, de hoofdredacteur van de Almere DEZE WEEK, burgemeester Franc Weerwind en Tjeerd Herrema. Tijdens dit gesprek heeft Herrema zijn telefoon afgestaan voor onderzoek. Hoffmann Bedrijfsrecherche werd vervolgens ingeschakeld en de vraagstelling aan dat bureau is vooral met Almere DEZE WEEK gedeeld. Enkele dagen later liet de krant aan de burgemeester weten dat was besloten om te gaan publiceren.

Wat zegt het gerechtshof?
Volgens het gerechtshof in Leeuwarden is de goede naam van Herrema aangetast door het artikel. Daardoor is zijn integriteit aangetast. Volgens Beijer was publicatie nodig omdat het een algemeen belang diende dat deze informatie naar buiten kwam. Het hof gaat hier niet in mee. Volgens het hof had Beijer moeten wachten op de uitkomsten van het onderzoek van Hoffmann. Het Openbaar Ministerie zal dus Beijer alsnog moeten vervolgen en een rechtbank zal zich buigen over de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel