Journalist Almere Deze Week vrijgesproken van smaad tegen Tjeerd Herrema

ALMERE • Di 12 oktober 2021 | 14:20 • Dinsdag 12 oktober 2021 | 14:20

Journalist Marcel Beijer van Almere Deze Week is door de politierechter vrijgesproken van smaad tegen oud-wethouder Tjeerd Herrema. Het Openbaar Ministerie zei eerder dat Beijer wel schuldig was, maar vond een straf niet nodig. De rechter gaat daar niet in mee. Hij spreekt Beijer volledig vrij.

Herrema stuurde Beijer in juni 2018 enkele WhatsApp-berichten en zou de journalist later ook hebben opgebeld. Volgens de wethouder was er sprake van een onbedoeld broekzakgesprek, maar de journalist stelde dat er sprake was van seksuele intimidatie.

Algemeen belang
Journalist Beijer mocht volgens de rechter aannemen dat de berichten die hij van een wethouder ontving zo persoonlijk waren dat daardoor een zakelijk contact niet meer mogelijk was. Door daarover te publiceren, diende hij het algemeen belang. Door de berichten is de werkrelatie wethouder-journalist ernstig verstoord. Die situatie is in belangrijke mate toe te rekenen aan de reacties van de wethouder, stelt de rechter.

De publicatie over de opmerkelijke berichten, op 12 juni 2018, leidde tot het vertrek van Herrema als wethouder. De coalitiepartijen zegden het vertrouwen in hem op en Herrema besloot om op te stappen.

Machtsuitoefening
De rechter vindt dat Herrema met zijn bestuurlijke ervaring had moeten navragen hoe de journalist het eerste bericht had opgevat, om zo misverstanden te voorkomen. Nu voedde hij de interpretatie dat het om een seksueel getint bericht ging, door er nog een bericht met persoonlijke emoticons achteraan te sturen. Ook zegt de rechter dat Beijer een gesprek waarin Herrema begon over een rapport van een recent integriteitsonderzoek terecht heeft opgevat als machtsuitoefening.

Opluchting bij Beijer
Marcel Beijer is blij met deze uitspraak, zo laat hij weten aan Omroep Flevoland. "Ik ben blij dat de rechter zegt dat wij als redactie in ons recht stonden om hierover te publiceren. Het is ons nooit te doen geweest om het seksuele, maar vooral over het onbetamelijke gedrag van een bestuurder." Toch is er vooral opluchting dat de zaak nu achter de rug is. "Dit heeft zowel mij als meneer Herrema heel veel gekost. Daarom ben ik blij dat er nu een uitspraak ligt."

Herrema: 'klap in mijn gezicht'
Oud-wethouder Herrema ziet de uitspraak als een 'klap in het gezicht', zo schrijft hij in een eerste reactie op Facebook. Niet alleen voor hemzelf, maar voor alle bestuurders, zegt hij. Volgens Herrema had de afweging tussen persvrijheid en 'bescherming van de integriteit en goede naam van een gekozen bestuurder in het openbaar bestuur' anders moeten zijn.

'Gezochte argumenten'
Herrema gaat zelfs een stap verder en noemt de overwegingen waarop de rechtbank de uitspraak baseert 'gezocht'. Verder legt hij een verband tussen de animo om nog in het lokale bestuur actief te willen zijn en deze uitspraak van de rechter. "Wie wil met een dergelijk risico nog het land of de lokale gemeenschap dienen. Het kan in de echte wereld en in de Google werkelijkheid je reputatie fors schaden en raakt niet alleen de bestuurder maar ook je gezin, vrienden en familie."

De Raad voor de Journalistiek oordeelde eerder dat Almere deze Week onzorgvuldig had gehandeld bij de publicatie over Herrema. Of het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de uitspraak van de politierechter is nog niet bekend. Herrema kan zelf niet in beroep tegen dit vonnis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel