Persoonlijke berichten Herrema bestonden uit ‘cymbub’ en emoji

ALMERE • Do 14 juni 2018 | 19:15 • Donderdag 14 juni 2018 | 19:15

Het woord ‘Cymbub’, een plaatje van een kat, een duimpje en een smiley. Dat zijn de berichten die wethouder Tjeerd Herrema naar een journalist van Almere Deze Week heeft gestuurd. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Hoffmann, dat de privételefoon van Herrema heeft geanalyseerd. Het rapport is in handen van Omroep Flevoland. De berichten zijn verstuurd op woensdagavond 30 mei. 

Broekzakgesprek


Een aantal dagen later, op maandag 4 juni, is vanaf het toestel van Herrema een audiogesprek via Facebook Messenger gevoerd met de journalist. Volgens de krant “een eenzijdig en zeer persoonlijk telefoontje van Herrema waarin het niet tot een gesprek kwam.”
Herrema geeft aan dat het gaat om een ‘broekzakgesprek’ en dat hij het telefoontje dus niet bewust heeft gepleegd. De volgende dag, op 5 juni, wijst de journalist van Almere Deze Week Herrema op het telefoontje. 

ADW

: “Dag Tjeerd. Ik weet niet of je je ervan bewust bent dat je me gisteravond om 23:02 uur gebeld hebt via Messenger. Het was geen gewoon gesprek. Ik neem aan dat hier om een broekzakgesprek gaat: een vergissing. Zeker ook omdat ik eerder deze week ook al berichten van je ontving (Cymbub...?) die niet voor mij kunnen zijn bestemd. Ik doe hier uiteraard niets mee, maar ik adviseer je om hier voorzichtiger mee om te springen. Volgende keer is het iemand anders...” 

Herrema:

“Ok dank voor de tip. Tegenwoordig kun je op zoveel manieren bellen whatsapp messenger. Kijk of ik die functie kan uitschakelen. Hoop niet dat je rode oortjes hebt gekregen.” 

ADW:

“Het is best lastig om te bellen met Messenger. Ik krijg sterk de indruk dat je het bewust hebt gedaan. Klopt dat?"

Herrema:

“Nee hoor gewoon verkeerd knopje inmiddels microfoon uitgeschakeld.” 

‘Verstoorde werkrelatie’


De zin “Hoop niet dat je rode oortjes hebt gekregen” wordt door Almere Deze Week omschreven als een intimiderende en onbetamelijke reactie, waarmee de werkrelatie tussen krant en wethouder ernstig verstoord is geraakt. 

De tekstberichten en het broekzakgesprek zijn voor Almere Deze Week aanleiding geweest om een gesprek met burgemeester Franc Weerwind aan te gaan. “De avond na dat confronterende gesprek ontving de verslaggever opnieuw een persoonlijk bericht van Herrema via Messenger dat in relatie kan worden gebracht met de eerdere berichten. Ook daarvan zegt de wethouder dat het bericht per ongeluk is gestuurd,” aldus het artikel in de krant. 
In het rapport van Hoffmann wordt in zijn geheel niet gesproken over berichten verstuurd na 5 juni. 

Bewust of onbewust?


Hoffmann zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen of de verzonden chatberichten en spraakoproep bewust of onbewuste handelingen van Herrema zijn geweest. Het is echter niet uit te sluiten dat het onbewuste handelingen zijn geweest, aldus de onderzoekers. Dit scenario wordt volgens Hoffmann ondersteund door het feit dat het chatgesprek tussen Herrema en de journalist waarschijnlijk bovenaan de lijst met gesprekken in Facebook Messenger stond. 

Het bewuste broekzakgesprek duurde volgens de gegevens op de telefoon van Herrema 11 seconden. In zijn eigen verklaring die Herrema eerder deze week verstuurde staat dat hij zich ervoor schaamde dat een ander had kunnen horen hoe hij ‘een grote boodschap’ aan het doen was. Hoffmann stelt dat de inhoud van de spraakoproep niet kan worden vastgesteld.
Overigens voerde Herrema kort daarvoor mogelijk al een broekzakgesprek met een partijgenoot van 23 seconden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel