'Almere Deze Week handelde onzorgvuldig bij beschuldigingen Herrema'

ALMERE • Do 10 januari 2019 | 13:25 • Donderdag 10 januari 2019 | 13:25

De lokale krant Almere Deze Week heeft journalistiek onzorgvuldig gehandeld door een artikel te publiceren over oud-wethouder Tjeerd Herrema. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek.

De Almere Deze Week publiceerde vorig jaar juni een artikel waarin de krant schreef over de ernstig verstoorde werkrelatie met Herrema. Journalist Marcel Beijer beschuldigde Herrema van seksuele intimidatie. Zo zou hij tijdens een telefoongesprek seksuele handelingen hebben gehoord. Herrema werd na een onderzoek vrijgepleit door de gemeentelijke Ombudsman.

De raad voor de Journalistiek vindt dat de Almere Deze Week niet had mogen publiceren voor dat het externe onderzoek was afgerond. Beijer en de krant waren zelf onderdeel van dat externe onderzoek en volgens de raad dus partij en belanghebbenden. Door niet op het onderzoeksrapport te wachten, hebben Beijer, Almere Deze Week en uitgever Rodi Media B.V. journalistiek onzorgvuldig gehandeld, aldus de Raad.

Aftreden
De publicatie leidde uiteindelijk tot het aftreden van Herrema, omdat er te veel ophef rond hem was ontstaan. Herrema diende een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek die de zaak in oktober behandelde. De Almere Deze Week wilde zich niet tegenover de raad verantwoorden. De raad vraagt de Almere Deze Week om de uitspraak te publiceren. Verder heeft het oordeel geen consequenties voor de krant.

De Almere Deze Week laat via een advocaat weten dat de krant overweegt een herzieningsverzoek bij de Raad voor de Journalistiek in te dienen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel