Rechter buigt zich over smaadzaak Herrema/Almere Deze Week

ALMERE • Di 28 september 2021 | 6:00 • Dinsdag 28 september 2021 | 6:00

Journalist Marcel Beijer van de krant Almere Deze Week moet vandaag voor de rechter verschijnen, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan smaad. De rechtszaak is voortgevloeid uit een aanvaring die Beijer in 2018 had met toenmalig wethouder Tjeerd Herrema.

Herrema stuurde Beijer in juni 2018 enkele WhatsApp-berichten en zou de journalist wat dagen later ook hebben opgebeld. Volgens de wethouder was er sprake van een onbedoeld broekzakgesprek, maar de journalist stelde dat er sprake was van seksuele intimidatie.

Er volgde een bemiddelingspoging, in aanwezigheid van de burgemeester van Almere, waar werd besloten tot een onderzoek naar de gang van zaken. Maar nog voordat de resultaten daarvan bekend waren, publiceerde Almere Deze Week een artikel over de kwestie. In dat artikel stond dat de werkrelatie van de krant met Herrema ernstig verstoord was en werden ook de beschuldigingen van seksuele intimidatie geuit. Het artikel leidde uiteindelijk tot het aftreden van Herrema als wethouder. Coalitiepartijen in de gemeenteraad en collega-wethouders hadden geen vertrouwen meer in hem.

Conflictbemiddeling liep stuk
Herrema diende vervolgens een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Die oordeelde dat Almere Deze Week onzorgvuldig had gehandeld. Herrema deed ook aangifte van smaad en laster door de krant, maar dat leidde aanvankelijk niet tot een rechtszaak. In plaats daarvan deed de Officier van Justitie een voorstel tot conflictbemiddeling, maar dat werd geen succes. Herrema zei destijds uitsluitend nog maar excuses van de krant te willen hebben, maar Almere Deze Week en Beijer zouden hebben geweigerd die aan te bieden. In februari 2019 kwam het bericht dat de bemiddeling was mislukt.

Omdat het OM aanvankelijk geen aanleiding zag om Beijer te vervolgen, heeft het Gerechtshof zich over de zaak gebogen. Het Hof gelaste het OM om alsnog een justitieel onderzoek te starten. Dit onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot de zaak die vandaag bij de politierechter in Almere dient.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel