Almere Deze Week: berichtjes Herrema waren seksueel getint

ALMERE • Vr 15 juni 2018 | 17:25 • Vrijdag 15 juni 2018 | 17:25

De berichtjes die via de mobiele telefoon van ex-wethouder Tjeerd Herrema zijn verstuurd aan een verslaggever van Almere Deze Week waren wel degelijk seksueel getint. Dat zegt de bewuste verslaggever Marcel Beijer. De krant meldde deze week dat door de berichtjes de werkrelatie met Herrema ernstig was verstoord en diende een klacht in bij burgemeester Weerwind. Donderdagavond trad Herrema af. Over de aard van de berichten zweeg Beijer maar nu via Omroep Flevoland een geheim onderzoeksrapport met de berichten naar buiten is gekomen reageert hij alsnog. 

Stripverhaal


Marcel Beijer kreeg via Facebook Messenger onder meer een bericht met het woord Cymbub gevolgd door afbeeldingen van een poes, een duimpje en een lachend gezichtje. Onbedoeld verstuurd en zonder betekenis, aldus Herrema. Maar volgens Beijer bevat Cymbub een typefout en had er Cumbub moeten staan. Beijer heeft van verschillende kanten gehoord dat Cumbub wel degelijk pornografisch is en dat de afbeeldingen samen een stripverhaal vormen. Het poesje betekent volgens hem: we hebben het heel gezellig samen, we knorren. Het duimpje omhoog betekent: het heeft een mooie afloop. De smiley betekent dat het ook heel plezierig zal zijn. 

Broekzakgesprek


Over het ongepaste telefoontje dat Herrema via Messenger zou hebben gepleegd naar Beijer wil de verslaggever niets zeggen. Volgens Herrema ging het om een onbedoeld broekzakgesprek terwijl hij op het toilet zat. Beijer heeft het anders opgevat, maar laat een oordeel over aan de Ombudsman die de klacht van de krant in opdracht van burgemeester Weerwind onderzoekt. Hij is in ieder geval heftig van het telefoontje geschrokken. Toen hij het gesprek bij Herrema aankaartte en die zei "ik hoop dat je geen rode oortjes hebt gekregen" was dat voor Beijer de druppel.

Poesje met schaamrood op de kaken


De tekstberichten en het broekzakgesprek zijn voor Almere Deze Week aanleiding geweest om een gesprek met burgemeester Franc Weerwind  en Herrema aan te gaan. Dat was een moeizaam en lastig gesprek, aldus Beijer. Na afloop van dat gesprek heeft Beijer opnieuw een bericht gekregen van Herrema. Weer een poesje, met volgens Beijer het schaamrood op de kaken. 

Onderzoeksrapport


Het leidde uiteindelijk tot een officiële klacht bij burgemeester Weerwind. Herrema zelf liet door onderzoeksbureau Hoffmann zijn telefoon onderzoeken. Hoffmann concludeert dat het niet is uit te sluiten dat de verstuurde berichten onbedoeld zijn verstuurd. In het rapport van Hoffmann wordt overigens niet gesproken over het laatste bericht met het poesje met de rode wangen.

Smaad


Afgelopen dinsdag bracht de Almere Deze Week de verstoorde relatie met Herrema naar buiten. De krant koos ervoor niet op de inhoud van de berichten in te gaan, wat leidde tot veel speculatie. Daar is volgens Marcel Beijer voor gekozen na overleg met de juridische afdeling van journalistenvakbond NVJ. De krant was bang een proces wegens smaad aan de broek te krijgen. Almere Deze Week wilde de lezers wél laten weten dat het lastig werd de wethouder objectief en zonder rancune te volgen. Marcel Beijer kan zich de kritiek van Herrema dat de krant is opgetreden als slachtoffer, journalist en rechter wel voorstellen. De krant heeft daarom ook niet meer over de zaak bericht en is weggebleven bij het debat waar Herrema zijn aftreden bekendmaakte. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel