Emotionele wethouder Herrema treedt af

ALMERE • Do 14 juni 2018 | 19:53 • Donderdag 14 juni 2018 | 19:53

De Almeerse wethouder Tjeerd Herrema heeft donderdagavond zijn ontslag ingediend. Tijdens een emotionele speech gaf hij aan gevoeld te hebben dat hij geen vertrouwen meer krijgt. 

De lokale krant Almere Deze Week publiceerde begin deze week een bericht waarin ze Herrema beschuldigen van het versturen van onprofessionele berichten. De krant heeft hierover een klachtenbrief gestuurd naar burgemeester Franc Weerwind. Hoewel de uitkomst van het onderzoek dat Weerwind daarnaar heeft ingesteld nog niet bekend is, houdt Herrema de eer aan zichzelf. In zijn speech gaf hij aan te zijn veroordeeld door ‘trial by media’.

"Ik ben er kapot van"


Herrema bestrijdt dat de zaken zijn gelopen zoals ze door Almere Deze Week zijn weergegeven. Een beeld dat ook naar voren komt uit een onderzoek naar het telefoonverkeer tussen Herrema en de desbetreffende journalist. “Een beschuldiging van seksuele intimidatie is misschien wel één van de zwaarste die een bestuurder kan meemaken. En geloof me, ik ben er kapot van", zei de vertrekkend wethouder met overslaande stem.

"Journalistieke principes geweld aangedaan"


"Ondanks een aanbod om technisch onderzoek beschikbaar te stellen met gegevens van mijn telefoon heeft Almere Deze Week toch besloten tot publicatie. Die toedracht zoals omschreven heeft niet plaatsgevonden. In mijn ogen zijn journalistieke principes hier zeer geweld aangedaan. De krant, die eerder drie artikelen publiceerden over het feit dat ik niet meer terug zou komen, opent de aanval”, zei Herrema tegen de gemeenteraad. 

Herrema vervolgde zijn speech: “Er is woensdag door de fractievoorzitters van de coalitiepartijen het vertrouwen in mij opgezegd. Uitgezonderd mijn partij, de PvdA. Dat is de gang van zaken zoals die in de wandelgangen is gegaan. Het is een cultuur waarin ik niet kan of wil werken.”

PvdA blijft in college


Coalitiepartij PvdA, de partij van Tjeerd Herrema, sprak tijdens de raadsvergadering vooralsnog de steun uit aan het college-akkoord en blijft in het college. Of dat ook zo blijft hangt af van verschillende gesprekken die de komende dagen nog gevoerd gaan worden, zei PvdA- fractievoorzitter Kerim Iskender donderdagavond.


Tweet:

Tweet:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel