"Kinderen hoeven niet in park of tentenkamp te slapen"

ALMERE • Ma 2 juli 2018 | 16:32 • Maandag 2 juli 2018 | 16:32

Geen enkel kind hoeft in een park te slapen. Ook niet als het gaat om asielzoekers met of zonder verblijfstatus, wel of niet uitgeprocedeerd. Dat laten het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en het Leger des Heils in Flevoland desgevraagd weten.

De asielzoekers met kinderen die in caravans en tenten op een kavel van Stichting Inspiratie Inc. in Oosterwold worden opgevangen, hoeven daar dan ook niet te blijven maar kunnen terecht in een opvang.

Het zou gaan om uitgeprocedeerde asielzoekers maar omdat onduidelijk is om wat voor mensen het nu precies gaat, stelden het CDA en de PVV vragen over de situatie in Oosterwold aan het college van burgemeester en wethouders. Die vragen worden donderdag mondeling op de politieke markt beantwoord. 

Kinderrechten


Amal Abass van de stichting Inspiratie Inc. riep op om te komen tot een menswaardige oplossing voor de gezinnen. Abbas vindt dat de gemeente meer moet doen voor statushouders. "Wij leven in een land waarin we het kinderrechtenverdrag hebben ondertekend. Alle kinderen horen hier gelijk behandeld te worden. Dus als kinderen in een park moeten slapen en sommige instanties vinden dat het niet hun verantwoording is, dan ben ik het daar niet mee eens", zo zei zij eerder

Kinderen krijgen altijd onderdak


Maar die oproep is in feite overbodig. In Nederland is het niet nodig dat kinderen op straat slapen. Voor asielzoekers met een verblijfsvergunning, oftewel statushouders, verzorgt het COA opvang.

"We hebben in Nederland nog zevenduizend statushouders in asielzoekerscentra gehuisvest waarvoor nog een sociale huurwoning moet worden gevonden", aldus Alet Bouwmeester van het COA. "Zij houden dus hun plek in het azc."

Voor uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen verzorgt het COA eveneens opvang. Zij kunnen worden overgeplaatst naar één van de zes Gezinsopvang Locaties in Nederland. "En voor kinderen verandert er dan niets. Ze blijven gewoon onderwijs krijgen. Tot ze zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst." Deze opvang is er ook voor uitgeprocedeerde gezinnen waarbij nog een andere procedure loopt, zoals een herhaalverzoek voor asiel.

Zorgen over te weinig 'Bed bad brood-plekken' voor alleenstaanden 


Ook voor alleenstaanden die zijn uitgeprocedeerd, zijn er opvangmogelijkheden in uitzetcentrum Ter Apel en wie nog in afwachting is van bijvoorbeeld een beroepsprocedure kan terecht in de zogeheten bed bad brood-opvang, een sobere noodopvang van de gemeente. "In Almere en Lelystad zijn zes plekken, twaalf dus in totaal", reageert directeur Christiaan Sleurink van het Leger des Heils.

Hij maakt zich zorgen over het aantal alleenstaanden dat zich meldt, want er zijn niet genoeg plekken. "Deze bedden zitten altijd vol. Dat speelt in heel Nederland." Hij kan niet aangeven of als gevolg hiervan mensen op straat slapen of hoe groot de vraag exact is.

"Iemand slaapt niet onmiddellijk onder een brug. Vaak kennen zij ook weer kennissen uit hun land van herkomst waar ze dan kunnen slapen. Dus aantallen geven, is heel lastig. Maar het is geen wenselijke situatie. Mensen zijn dan heel kwetsbaar voor uitbuiting."

De directeur vindt ook dat de opvangplekken verbeterd kunnen worden. Het kabinet wil dat er op een beperkt aantal plekken in Nederland een bed bad broodopvang komt, gericht op uitzetting. "Als die opvang kwalitatief wordt verbeterd met meer begeleiding, dan blijkt uit WODC-onderzoek van het onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie dat mensen eerder het land verlaten."

Verantwoordelijkheid ouders


Wie uitgeprocedeerd is, kan ervoor kiezen in de illegaliteit te verdwijnen, en in het uiterste geval op straat te gaan leven en in het park te slapen. "We kunnen niemand dwingen naar de opvanglocaties te gaan. Mensen weten op een gegeven moment dat ze zijn uitgeprocedeerd en kunnen onder de radar verdwijnen in plaats van naar een opvang te gaan om terug te keren naar het land van herkomst", aldus Bouwmeester. "Daarvoor zijn ouders dan zelf verantwoordelijk."

Dat vindt ook de directeur van het Leger des Heils. "De Nederlandse regering heeft zich verplicht gezinnen op te vangen en daarvoor is ook altijd een plek. Geen kind hoeft op straat te slapen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel