'Penisplant' staat in bloei

ALMERE • Vr 6 juli 2018 | 11:41 • Vrijdag 6 juli 2018 | 11:41

Een zogeheten penisplant staat in bloei bij Almere Jungle op Stadslandgoed De Kemphaan. De Amorphophallus Atroviridis bloeit maar een paar dagen en stinkt dan naar een combinatie van schimmelkaas, zweetvoeten en rottend vlees. De geur komt met vlagen.

Op de stank komen aasvliegen af. "Sommige soorten kunnen zichzelf ook opwarmen waardoor de geur sterker wordt en er nog meer vliegen op afkomen", legt plantenverzorger Sylvan Janssen uit. Op die manier vindt bestuiving plaats en kan de plant zich vermeerderen.

De penisplant komt van nature voor in Thailand en kent vele soorten. Het exemplaar in Almere Jungle bloeit voor het eerst en betreft een kleine soort. In de kas van het dierenpark staan ook nog andere grotere soorten, maar die hebben nog niet gebloeid. "Je hebt ook soorten die naar een rottende koe stinken en soorten die naar fruit ruiken. Er is heel veel variatie in dit geslacht. Sommige zijn ook wat stomper en zien er meer uit als de mannelijke eikel. Die ruiken ook weer heel anders."

De bloeiende penisplant is speciaal voor publiek uit de kas gehaald. De hoop is dat de plant ook nog zaterdag voor de derde dag in bloei staat zodat mensen hem kunnen komen bekijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel