Politiek akkoord met advies Van Geel

FLEVOLAND • Wo 11 juli 2018 | 12:24 • Woensdag 11 juli 2018 | 12:24

Een meerderheid in Provinciale Staten neemt de adviezen over van de commissie Van Geel, om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen drastisch te verminderen. Dat is de uitkomst van de discussie in het provinciehuis over het beleid in het natuurgebied.

De politiek buigt zich later nog over de manier waarop het aantal dieren wordt teruggebracht. Zo lijkt een meerderheid voor het afschieten van zo'n duizend edelherten. Er is geen alternatief voor deze dieren, zoals de prikpil of verhuizen, menen de politici. Voor 180 konikpaarden is mogelijk een andere oplossing; vangen en verhuizen naar een ander gebied. 

Commissie Van Geel


Aan de basis van het besluit dat Provinciale Staten deze woensdag heeft genomen, ligt het rapport van de commissie Van Geel. Die concludeerde drie maanden geleden dat de huidige populatie edelherten, konikpaarden en heckrunderen gehalveerd moet worden, vogels meer ruimte in het gebied nodig hebben en de recreatieve mogelijkheden uitgebreid moeten worden. 

Bijna 1.200 dieren 'te veel'


Een meerderheid van Provinciale Staten wil dus een andere vorm van beheer in de Oostvaardersplassen, maar er is géén besluit genomen over hoe je dat in de praktijk uitvoert. Er zijn naar schatting 1.000 herten en 180 konikpaarden 'boventallig'. Verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra van de ChristenUnie zoekt nog naar de ultieme oplossing voor dit vraagstuk en hoopt daar nog deze zomer mee naar buiten te komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel