Inspectie dwingt verbeteringen af bij MC Groep

FLEVOLAND • Do 12 juli 2018 | 19:50 • Donderdag 12 juli 2018 | 19:50
De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het afgelopen jaar duurzame verbeteringen afgedwongen bij de ziekenhuizen van de MC Groep in Flevoland. De inspectie werd door de Raad van Bestuur onvoldoende geinformeerd over verschillende zaken die speelden en die hun weerslag konden hebben op de kwaliteit van de patiëntenzorg. De inspectie wil niet zeggen om welke zaken het gaat, wel dat er meerdere malen indringend is gesproken met de Raad van Bestuur én de Raad van Toezicht van de ziekenhuizen van MC Groep.

Voldoen de ziekenhuizen aan de kwaliteitseisen?
Inmiddels zijn verbetermaatregelen genomen bij de MC Groep. De inspectie wordt daarover frequent geïnformeerd en houdt een vinger aan de pols. "Wij hebben geen aanwijzingen dat de MC Groep op dit moment niet voldoet aan de kwaliteitseisen voor veilige en verantwoorde zorg. Als de inspectie zou constateren dat er risico’s zijn voor de kwaliteit en veiligheid van patiënten, grijpen we meteen in", aldus een woordvoerder.

Wat moet er volgens de Inspectie beter?
Volgens het ziekenhuis heeft de inspectie vooral aangedrongen op het verbeteren van de verslaglegging en de overdracht van de patientendossiers. Zo werd alles wel in het dossier vermeld, maar niet op dezelfde manier, wat tot verwarring zou kunnen leiden. Volgens het ziekenhuis heeft dat niet geleid tot meer calamiteiten. Het ziekenhuis garandeert ook dat dat de zorg bij de MC Groep vergelijkbaar is met de zorg in de rest van Nederland.

Accreditatie MC Groep ingetrokken
Volgens het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg, het NIAZ, voldoen de ziekenhuizen van MC Groep in Flevoland niet aan de kwaliteitseisen voor een veilige en verantwoorde zorg. De accreditatie voor de MC Groep is dan ook niet verlengd. 97 procent van de door het NIAZ gecontroleerde zorginstellingen voldoen wel aan de norm.

Experts kijken mee over de schouder
Het NIAZ toetst of zorginstellingen voldoen aan internationale voorwaarden voor veilige en verantwoorde zorg. Een team van experts loopt daarvoor een week lang mee in de instelling. Zorginstellingen die de norm niet halen, krijgen aanwijzingen voor verbetering. Of het niet halen van de kwaliteitseisen ook effect heeft op de daadwerkelijke zorg wordt niet door het NIAZ onderzocht.

'Procedures voor verbetering vatbaar'
Het NIAZ geeft geen verdere informatie over wat er mis is bij de MC Groep. Daarvoor verwijst het instituut door naar het ziekenhuis zelf. Dat zegt dat een aantal procedures rondom bijvoorbeeld het beleid voor het voorkomen van vallen en de controle op het antistollingsbeleid voor verbetering vatbaar is. "De procedures staan wel op papier, maar waren nog niet in de organisatie geïmplementeerd", aldus een woordvoerder. "Er wordt nu een plan van aanpak uitgevoerd en er wordt hard gewerkt om de accreditatie in 2019 te behalen".

Bestuurder Ellen Joan van Vliet van het NIAZ stelt dat de ervaring is dat instellingen die de accreditatie niet halen er alles aan doen om zo snel mogelijk weer aan de norm te voldoen. Het NIAZ ondersteunt daar ook bij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel