Terugblik op fusie ziekenhuizen: Harderwijk en Lelystad hadden elkaar nodig

LELYSTAD • Za 4 februari 2023 | 9:29 • Zaterdag 4 februari 2023 | 9:29

"Harderwijk en Lelystad hadden elkaar nodig", met deze woorden blikt bestuursvoorzitter Relinde Weil van St Jansdal terug op de overname van het failliete Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad. Weil gaat binnenkort aan de slag als directeur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

In "Het Gesprek" van deze week zegt Weil dat de overname van Lelystad 'absoluut haar hoogtepunt was' in de zeven jaar dat ze in Harderwijk werkte. Weil heeft een financiële achtergrond en is 'gek op het lezen van jaarrekeningen'. Die van het Lelystadse ziekenhuis las ze ook grondig, voordat St Jansdal het MC Zuiderzee overnam.

Altijd al sterke band
Voor het faillissement hadden St Jansdal en Lelystad al 'een enorm hechte band met elkaar', aldus Weil: "We deden veel samen, vooral op het gebied van chirurgie. We konden eigenlijk niet zonder elkaar bestaan. Hadden ook heel nauw contact."

Weil geeft toe dat ze ook met de gedachte speelde om Lelystad niet over te nemen, juist om Harderwijk te beschermen. "Het was voor Harderwijk een enorm grote stap. Met grote risico's. Maar zonder Lelystad stond Harderwijk ook niet stevig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel