SP bang voor sloop ziekenhuisgebouw

LELYSTAD • Za 23 januari 2021 | 15:50 • Zaterdag 23 januari 2021 | 15:50

De SP in Lelystad maakt zich grote zorgen over het ziekenhuisgebouw in Lelystad. De fractie reageert daarmee op berichtgeving vorige week over plannen van ziekenhuis St Jansdal voor de bouw van een nieuw en kleiner ziekenhuis. Het huidige gebouw zou daarbij gesloopt worden.

Het ziekenhuis wilde toen nog niet veel kwijt over de plannen, omdat die 'nog in een zeer prematuur stadium zitten'. Wel is eerder aangekondigd dat het St Jansdal op 25 januari een intentieovereenkomst met de gemeente tekent over de ziekenhuiszorg in Lelystad. De SP wil weten of er in die overeenkomst ook wordt gesproken over de toekomst van het ziekenhuisgebouw. De fractie heeft het college van burgemeester en wethouders daarom gevraagd om inzage in de intentieverklaring en wil dat de ondertekening wordt uitgesteld.

De SP wijst erop dat sloop van het gebouw ingaat tegen het advies van de Erfgoedcommissie Lelystad, die in 2019 oordeelde dat het gebouw enkele opvallende architectonische kenmerken bevat. Ook zou sloop strijdig zijn met besluiten die de gemeenteraad eerder heeft genomen. Volgens de SP is het markante ziekenhuisgebouw voor veel Lelystedelingen een bijzondere plek.

Ook vreest de SP dat de plannen van St Jansdal in de toekomst noodzakelijke uitbreiding van de ziekenzorg zouden kunnen blokkeren. De fractie wijst daarmee naar de ambities van grootschalige woningbouw en bevolkingsgroei van de stad.

Daarnaast houdt de SP hoop dat Lelystad in de toekomst weer een volwaardig ziekenhuis krijgt. Na het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen in 2018 en de overname door het St Jansdal in 2019, keerde de spoedeisende hulp en acute verloskunde niet terug in het Lelystadse ziekenhuis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel