Curatoren hoeven geen informatie failliete ziekenhuizen te delen

LELYSTAD • Wo 28 juli 2021 | 12:03 • Woensdag 28 juli 2021 | 12:03

De curatoren van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen hoeven geen informatie aan de minister van Volksgezondheid en de inspectie te geven. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. De minister had de curatoren gedwongen om gegevens te overhandigen om onderzoek te doen naar eventuele onbehoorlijke financiële constructies. De curatoren gingen daartegen in beroep. De Raad van State heeft de curatoren daarin gelijk gegeven.

In 2018 gingen de MC IJsselmeerziekenhuizen failliet. Daaronder vielen het MC Zuiderzee in Lelystad en het Dokter Jansenziekenhuis in Emmeloord.

De curatoren wilden geen informatie geven, omdat de inspectie alleen onderzoek mag doen als er zorg wordt verleend. Omdat de ziekenhuizen nu failliet zijn en daardoor geen zorg verlenen, vinden de curatoren dat de inspectie geen bevoegdheid meer heeft. De Raad van State is het daar echter niet mee eens. Ook na een faillissement mogen de inspectie en de minister onderzoek doen.

Maar omdat de minister en de inspectie onvoldoende hebben aangeven waarom ze de informatie willen, heeft de Raad van State de curatoren vooralsnog gelijk gegeven. Volgens de hoogste rechters heeft de minister wel een wettelijke basis om de informatie bij de curatoren op te vragen, maar moet beter gemotiveerd worden wat het verband is tussen het verlenen van betere zorg en het faillissement.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel