St Jansdal broedt op nieuw ziekenhuis in 2027

LELYSTAD • Za 16 januari 2021 | 20:22 • Zaterdag 16 januari 2021 | 20:22

Het St Jansdal-ziekenhuis studeert op een plan voor de bouw van een nieuw en kleiner ziekenhuis in Lelystad en sloop van het huidige gebouw. Dit zou in 2027-2028 moeten worden uitgevoerd als onderdeel van een 'zorgcampus'.

Een woordvoerder van St Jansdal bevestigt dat een bericht van Radio Lelystad hierover op hoofdlijnen klopt. Het ziekenhuis wil er niet nader op ingaan, omdat de plannen "nog in een zeer prematuur stadium zitten en nader uitgewerkt moeten worden." Hierover wordt gesproken met de gemeente. Op 25 januari tekenen St Jansdal en de gemeente wel een intentie-overeenkomst over de ziekenhuiszorg. Die was al eerder aangekondigd.

St Jansdal sprak bij de overname van het failliete MC Zuiderzee in maart 2019 al over mogelijke nieuwbouw op de locatie van het huidige ziekenhuis. Arend Jan Poelarends van de raad van bestuur van St Jansdal zei in oktober tegen Omroep Flevoland dat de nieuwbouwplannen voor Lelystad zijn uitgesteld, omdat alle aandacht op dit moment uitgaat naar de coronacrisis. Dat nu 2027 wordt genoemd als jaar waarin de nieuwbouw gereed zou moeten zijn en 2028 als het jaar van sloop van het huidige gebouw, is nieuw.

De gemeente heeft het bestemmingsplan voor de locatie Ziekenhuisweg twee jaar geleden aangepast. Er zijn hier alleen activiteiten toegestaan die met zorg te maken hebben. Daaronder vallen een ziekenhuis, maar ook klinieken en woonvoorzieningen. Het bericht van Radio Lelystad spreekt over de mogelijke komst van woontorens met zorgwoningen. Wel moet 45 procent van het gebied onbebouwd blijven. Gedeeltelijke sloop van het ziekenhuis is toegestaan.

'Historisch gebouw'
De Erfgoedcommissie Lelystad oordeelde in 2019 dat het ziekenhuisgebouw enkele opvallende architectonische kenmerken bevat. Ook hebben veel Lelystedelingen een band met het gebouw, omdat het deel uitmaakt van de geschiedenis van de stad. "De één is er geboren, de ander heeft een dierbare die er is overleden. Er kleven heel veel emoties aan het gebouw. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan en St Jansdal is zich bewust van deze historie", aldus toenmalig D66-wethouder Peter Schot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel