Direct psychische behandeling voor dader steekpartij Pirellipad

ALMERE • Di 17 juli 2018 | 13:42 • Dinsdag 17 juli 2018 | 13:42

Een 16-jarige jongen uit Almere is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot ruim zeven maanden jeugddetentie voor een dodelijke steekpartij vorig jaar op het Pirellipad in Almere. Daarbij overleed een 15-jarige jongen. Die tijd heeft de Almeerder al vast gezeten. Ook moet de dader zo snel mogelijk opgenomen en behandeld worden in een kliniek. Als hij tijdens zijn proeftijd van twee jaar opnieuw de fout in gaat of de behandeling slaat niet aan, kan alsnog jeugd-tbs opgelegd worden. 

De jongen stak op 12 december vorig jaar de 15-jarige Shaqil neer op het Pirellipad in de Almeerse Bouwmeesterbuurt. Het slachtoffer overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

De twee kwamen in gevecht nadat ze ruzie hadden gekregen over de diefstal van een tasje. Toen hij dat terug wilde halen werd de dader aangevallen. Hij haalde daarop een mes tevoorschijn. In de worsteling die ontstond, raakte de dader zelf gewond aan zijn hand. Daarna stak hij Shaqil neer, met fatale gevolgen.

De rechtbank gaat niet mee in de eis van het Openbaar Ministerie. Die eiste een jaar cel en jeugd-tbs. Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat de verdachte verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Mede daarom wijkt de rechtbank af van de eis van het OM. Opname en behandeling in een kliniek kan de ontwikkeling van de jonge Almeerder positief beïnvloeden, denken de rechters. 

Een tweede verdachte werd vorige week vrijgesproken. De jongen was erbij toen Shaqil werd neergestoken, maar volgens justitie heeft hij niets strafbaars gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel