Politiek verdeeld over 'groslijst' woningbouw

LELYSTAD • Ma 30 juli 2018 | 19:54 • Maandag 30 juli 2018 | 19:54

Het plan van het college van burgemeester en wethouders van Lelystad om voor haar toekomstige uitgiften van gronden voor woningbouw met vaste partners als ontwikkelaars en bouwers te werken, roept weerstand op bij de gemeenteraad. Coalitiepartijen VVD en Inwonerspartij en oppositiepartijen Leefbaar Lelystad en GroenLinks hebben veel vragen over deze zogenoemde groslijsten. 

De gemeenteraad heeft onlangs de woonvisie vastgesteld. Verschillende partijen willen bij een dergelijke grote wijziging in het beleid niet langs de zijlijn toekijken. Raadsleden zeggen het ergerlijk te vinden dat de gemeenteraad niet in het proces is meegenomen. Hoogleraar Peter Boelhouwer liet eerder weten dat dit plan niet het ei van Columbus is. 

Bevoegdheid van het college


Het college van B en W mag het woonbeleid aanpassen zonder tussenkomst van de gemeenteraad. Volgens fractievoorzitter Sjaak Kruis van GroenLinks is dat echter niet handig om te doen. Hij verwacht dat de raad stevige kritiek gaat hebben op het beleid.

VVD-raadslid Mariëlla Hermus heeft 36 vragen over de kwestie gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Het college wil in september met het nieuwe systeem starten, maar de 'rigide aanpak' schreeuwt volgens Kruis om 'creatieve en flexibele aanpassingen'.

Deel vast, deel los


Het werken met een groslijst voor een periode van twee jaar werkt volgens Kruis luiheid in de hand. Volgens het GroenLinks-raadslid gaat mogelijk een hoop creativiteit verloren. Kruis voegt er aan toe dat een groslijst niet per definitie slecht is. Hij stelt voor om deels met vaste partners te werken en deels met losse.

Sjaak Kruis heeft jarenlang bij woningcorperaties gewerkt en was hoofd Ruimtelijke Ontwikkeling bij de gemeente Amersfoort. In die functies heeft hij meermaals met aanbestedingen te maken gehad. Sociale huurwoningen zijn volgens Kruis niet aantrekkelijk voor aannemers. Daar valt weinig aan te verdienen, in tegenstelling tot koopwoningen.

Kruis stelt voor om een totaalpakket te maken. Een aannemer mag koopwoningen bouwen maar heeft dan ook de plicht om sociale huurwoningen te bouwen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel