Bewoners Oosterwold zuiveren water onvoldoende

ALMERE • Vr 10 augustus 2018 | 17:45 • Vrijdag 10 augustus 2018 | 17:45

Bewoners van Oosterwold in Almere lozen huishoudelijk afvalwater dat nog niet voldoende is gezuiverd. Dat constateert het Waterschap Zuiderzeeland na controles op het functioneren van de zuiveringssystemen van bewoners, de zogeheten IBA's (Individuele Behandeling Afvalwater). Daaruit blijkt dat in veruit de meeste gevallen de aangelegde IBA-systemen niet voldoen aan de geldende lozingsnormen. Het Waterschap maakt zich hierdoor zorgen over de verslechtering van het waterkwaliteitsysteem als het aantal bewoners in de wijk gaat toenemen.

In Oosterwold is geen riolering aanwezig. Woningen in dit gebied zijn dan ook niet aangesloten op de afvalwaterzuiveringsinstallatie van het waterschap. Bewoners moeten zelf het huishoudelijk afvalwater (water uit de wc, het doucheputje, gootsteen, wasmachine) zuiveren voordat het in de sloten of eigen vijvers wordt geloosd. Zij moeten daarbij voldoen aan de hoogste zuiveringsnorm die er is (IBA-klasse 3B) omdat van te voren niet goed de effecten van zoveel IBA's bij elkaar konden worden ingeschat. 

Het is belangrijk dat de waterzuivering goed gebeurt voor de volksgezondheid, het milieu en een prettige leefomgeving. Het Waterschap houdt hier toezicht op. Dit brengt in Oosterwold wel beduidend meer kosten met zich mee dan bij een meer traditionele gebiedsontwikkeling, zo schrijft het College van Dijkgraaf en Heemraden in een brief aan de Algemene Vergadering. Het Waterschap gaat niet in op de hoogte van deze kosten, maar laat weten wel met de gemeente Almere in gesprek te zijn over een efficiente aanpak van de controles. 

Twee vijvers met afvalwater zijn vervuild
Verder heeft het Waterschap vijf vijvers van bewoners getest waarop zij hun gezuiverde afvalwater lozen. Twee van deze vijvers bleken te zijn vervuild. De vijvers voldoen niet aan de normen van zwemwaterkwaliteit, zo staat in een brief van het College van Dijkgraaf en Heemraden. "Uit de analyse blijkt dat bij twee van de vijf vijvers de normen voor de zwemwaterkwaliteit ruimschoots worden overschreden."

Zwemmen sterk ontraden, gewassen goed afspoelen
Daardoor zijn er mogelijk risico's voor de volksgezondheid ontstaan. De GGD heeft bewoners daarom een brief gestuurd om niet in de eigen vijvers te zwemmen of aan de rand van de vijvers te spelen. Ook moeten de gewassen die met dit water zijn besproeid goed worden afgespoeld met schoon kraanwater voordat ze worden gegeten. 

Gemeente onderzoekt oorzaak en biedt bewoners hulp
De gemeente Almere doet onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de overschrijdingen van de lozingsnormen. De overschrijdingen beperken zich in elk geval niet tot een bepaald type systeem of fabrikant.

De gemeente biedt de bewoners met inschakeling van een externe expert hulp aan om de IBA-systemen alsnog goed werkend te krijgen. Daarvoor is het Centre of Expertise Watertechnology uit Leeuwarden ingeschakeld. De gebiedsmanager van Oosterwold laat weten goede hoop te hebben dat de problemen kunnen worden opgelost. "Het gaat om biologische processen. Dat heeft vaak wat tijd nodig om goed te werken. Verder moeten bewoners ook hun gedrag aanpassen. Niet alle schoonmaakmiddelen kunnen door de systemen worden verwerkt", aldus Sander Berkhout. "Overigens is er op veel waardes gemeten en het lijkt bij de IBA's vooral te gaan om een te hoog stikstofgehalte. Dat is geen gif."

Gemeente deelt de zorgen van het Waterschap
Toch deelt de gemeente de zorg van het Waterschap over de waterkwaliteit. "Veel kleine overschrijdingen bij elkaar kan in de toekomst als de wijk groeit heel veel zijn. Dus het is wel noodzaak dat de normen gehaald gaan worden. We gaan ook kijken naar alternatieven. We willen een zogeheten Living Lab organiseren. We nodigen bedrijven uit om in de wijk alternatieve systemen te komen ontwikkelen. En als het echt nodig is, kunnen we ook nog met de bewoners kijken naar de aanleg van een riolering. Maar zover is het zeker nog niet."

Mogelijke dwangsommen
Als na hercontrole van de IBA's in november blijkt dat ze nog altijd niet werken, kunnen de bewoners van het Waterschap een brief tegemoet zien met daarin de aankondiging van een dwangsom. Die bedraagt minimaal 250 euro en maximaal 2500 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Politieke partij maakt zich zorgen
AP/OPA heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Almere. De partij maakt zich zorgen over de waterkwaliteit in Oosterwold. De partij wil weten welke maatregelen de gemeente neemt en of er extra kosten voor bewoners en de gemeente zijn te verwachten. 

Deel artikel

reacties (31)

 • Realist

    Zo 12 augustus 2018 Zondag 12 augustus 2018

  Doet mij een beetje Amish overkomen... We willen de wereld verbeteren maar weten alleen nog niet hoe..... Poepen in een emmer, krakkemikkige huisje bouwen en straks na een paar jaar tofu eten, toch tot de conclusie komen dat het allemaal niet gewerkt heeft.
  Dan gaan we gewoon weer stadsverwarming, elektriciteit, riolering en straten aanleggen, kliko voor de deur en back to 2018.... Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat deze wijk in het verlengde van Lelystad Airport ligt..... Vroooeeeeeemm

  reageer
 • Vogelhorster

    Zo 12 augustus 2018 Zondag 12 augustus 2018

  In 2013/2014/2015 zijn met de verantwoordelijke wethouders, gebiedsregiseurs en diverse ambtenaren van Gemeente en provincie meerdere gesprekken geweest van bezorgde bewoners vanuit de aangrenzende wijk Vogelhorst.

  Het ineens vrijgeven van 4300 Hectare zonder regels en ervaringen. Stadslandbouw, eigen riool, geen gas aansluiting, eige infra aanleggen etc etc. Het is allemaal ter tafel gekomen

  Zeer gefaseerd en heel klien en beperkt opstarten was ons advies en ervaring opdoen. Maar nee, het moest allemaal ineens, want in Almere kan het.

  Project ontwikkelaars regeren in Oosterwold en bepalen grote delen van het gebied. Snel winst maken en zakken vullen. Meeste va de nieuwe bewoners hebben geen of weinig kennis van landbouw , laat staan waterzuivering en een riool via een helofieten fiter etc etc.

  Het zou een gebied worden met wonen en werken in het groen en 26.000 arbeudsplaatsen oplereren volgens de Gemeente Almere.

  Nu zijn er in de zomermaanden vieze stinkende vijvers en sloten waar je zelfs je tuin niet mag besproeien, zo vies is het. In de wintermaanden worden massaal de houtkachels aangezet en stikt de lucht in Oosterwold van het fijnstof.

  We zijn goed bezig Gemeente Almere met het project Oosterwold!

  reageer
 • Ed

    Ma 13 augustus 2018 Maandag 13 augustus 2018

  Enerzijds heb ik bewondering voor de echte idealisten die er met kennis van zaken en doorzettingsvermogen iets moois van willen maken. Anderzijds is het een riskant grootschalig experiment waarvan het succes me zeer ongewis lijkt.

 • Jack

    Zo 12 augustus 2018 Zondag 12 augustus 2018

  “Linkse geiten wollen sokken project”? Komt op mij juist extreem liberaal over om alle verantwoordelijkheid bij de overheid weg te halen en bij burgers en bedrijven te leggen... 😉

  reageer
 • Jozef

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  Volgens mij hebben ze straks ook rare ziekten daar .
  Blijkbaar ook rare straatnamen , gekke kleuren huizen .
  En ook nog eens goedkope bouwgrond .
  Misschien het leger inzetten ???

  reageer
 • Mike

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  Ik heb jaren op een woonark gewoond op de Vecht, alles ging gewoon de Vecht in en geen haan die er naar kraaide. Geen negatieve berichtgeving te vinden , helemaal niets. Nu is er een experiment in Almere wat alleen bijgeschaafd dient te worden en iedereen heeft ineens een mening. Geef het tijd !

  reageer
 • Vogelhorster

    Zo 12 augustus 2018 Zondag 12 augustus 2018

  10.000 woningen in dit gebied met eigen zuivering wel echt iets anders dan een een paar woonarken aan de vecht. Ze moeten per direct een bouwstop afkondigen om verdere schade te voorkomen

 • Karel

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  Oh, nu begrijp ik waarom de Vecht zo vaak verontreinigd is.

 • laat alle reacties zien
 • Lexxie

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  Echt weer zo een linkse geiten wollen sokken project , klinkt leuk zelfvoorzienend en milieu bewust maar mensen met een beetje verstand weten dat dit tot mislukken gedoemd is.
  En uiteindelijk draaien de bewoners er voor op die in de mooie praatjes trapte.

  reageer
 • Svu

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  Ik vind dat ze er nogal laks mee omgaan. En dat het probleem onderschat wórdt. Een open riool kan echt voor vreselijke ziektes zorgen. Wat als je kind hier toch speelt (ondanks je hem dit hebt verboden) en hij wordt ziek.....

  reageer
 • peter van den bemt

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  Ja. Geweldig principe. Alle voorzieningen, en dan ook alle, aan de bewoners zelf overlaten.

  reageer
 • Hans K

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  Liep onlangs door Groen Kathedraal bos in de ochtend bij windstil weer. Rioollucht komt je tegemoet. Weet nu waarvan dit komt. Stank voor dank van de bewoners Oosterwold. Vernam ook da het een ongezellige wijk is geworden en maken met elkaar ruzie. Zelfs ruzie met Staatsbosbeheer omdat ze bos toe-eigenen.

  reageer
 • Ed

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  "Dom jaloers geneuzel"? Zorgen om de waterkwaliteit moet u niet trachten te bagatelliseren. Bovendien zit de Almeerse bevolking na al die andere geflopte projecten en hoofdpijndossiers echt niet wachten op nog meer negatieve publiciteit.

  reageer
 • Joos

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Wat leuk toch altijd, de reakties bij een bericht over Oosterwold; dat de bewoners zelf moeten opdraaien voor alle kosten?! HE, de bewoners betalen ALLES zelf, sukkels! En nog eens wat, wie denk je dat er opdraait voor de kosten als elders in Almere werk verricht aan, ik noem maar wat, het riool?? Daar betalen de bewoners in Oosterwold ook gezellig aan mee, ook zij betalen gemeentebelasting!! Kan dit domme jaloerse geneuzel nou eens klaar zijn? Tjonge wat een intellect!

  reageer
 • Joost b

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  Zij betalen geen rioolbelasting....

 • John

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  Precies. Betalen alles zelf. Maar kennelijk te weinig omdat het niet goed geregeld is en er overlast en milieu schade is. Dat krijg je als wet en regelgeving losgelaten wordt.

 • De ingenieur

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Goh, wie had dit nu verwacht? Stop er maar mee en leg gewoon een riool aan. Op kosten van de bewoners.

  reageer
 • Eddy

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Lijkt me vrij helder. De mensen zelf zijn verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Dat dat soms minder goed lukt kan voorkomen. Wel vreemd dat t waterschap dit constateert? Hebben de eigenaren / bewoners geen verplichting om zelf regelmatig dit soort metingen te doen?

  reageer
 • Uuuuh

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Tja en de gemeente komt natuurlijk met een dwangsom , stelletje druiven ze hebben deze ellende zelf bedacht.

  reageer
 • Generaal

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Gemeente? Lees het stuk nog eens. Gaat over het Waterschap, niet de gemeente.

 • Wiebe

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Ik stel voor dat we gewoon roepen dat het komt omdat deze mensen links zijn. Daar kom je meestal wel mee weg, en dan hoe je niet verder na te denken.

  reageer
 • Ed

    Zo 12 augustus 2018 Zondag 12 augustus 2018

  Deze vreemde opmerking zet me juíst aan het denken. Over het algemeen zijn "linkse" mensen milieubewust. Maar misschien denkt een aantal wel stiekem "rechts" als het om hun eigen afvalwater en portemonnee gaat!?

 • Jant

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Onderzoeken door externe onderzoekers doorbereken aan bewoners.

  reageer
 • Gebruiker

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Jant

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Laat de bewoners de rekening betalen. Regels waren heel duidelijk. De rest van fe bewoners betalen zich al scheel aan rioolbelasting. Maar goed er wonen raadsleden in Oosterwold dus die zullen de vriendjes vragen om even voor te stemmen op kosten van de gemeenschap.

  reageer
 • Emile

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Logisch dat als je terug gaat naar de Middeleeuwen je deze toestanden krijgt. Meteen stoppen dit experiment. Het is toch niet normaal dat in een beschaafd Europees land als Nederland gewoond kan worden zonder riool. Naar Afrika brengen wij geld om het aan te kunnen leggen, en terecht. Dit soort bedachte "vrijheid" slaat nergens op laat degene die dat verzonnen heeft deze zaak onmiddellijk oplossen en er een normale woonwijk van maken.

  reageer
 • Jan

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  In er groot deel van Flevoland ligt geen riool... of was jij dat vergeten ?

 • z

    Za 11 augustus 2018 Zaterdag 11 augustus 2018

  In grote delen van Caribisch Nederland ligt ook geen riool en dat geeft daar geen middeleeuwse toestanden. Maar daar zijn er volledig aan gewend, itt de luie rijkelui hier.

 • Cathy

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Dwangsom? Kunnen deze mensen straks ook ergens een claim indienen als hun wijk vervuild wordt door de uitstoot van CO2, fijn- en ultra fijnstof van vliegtuigen als de uitbreiding van Lelystad airport door gaat? En kunnen zij een claim indienen voor het extra isoleren van hun woningen vanwege geluidhinder? Kijk ipv naar het water ook eens naar de lucht!

  reageer
 • Ed

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Luchtvervuiling is inderdaad een onderschat probleem waar we allemaal last van hebben, soms zonder het te beseffen. Dat is uiteraard geen vrijbrief voor de bewoners van Oosterwold om het grond- of oppervlaktewater te vervuilen. Als je er voor kiest om daar te wonen, moet je veel zelf regelen, dat was bekend.

 • Harry

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Luchtkwaliteit en geluidshinder overschrijden geen normen. Volgens de berekeningen ook in de toekomst niet. En anders zal ook daar op ingegrepen worden.

 • Ik zeg visfriet

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  1 grote afvalberg die oosterwold.over 5 jaar een berg zand erover

  reageer
 • Karel

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Tjonge, jonge, wat een geklungel met zaken die gewoon vanuit gemeente/overheid geregeld horen te worden, áltijd! Gauw ophouden met deze gekkigheid.

  reageer
 • Cor H

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Ze mogen best een riool aanleggen maar individueel te duur en pas rendabel bij veel huishoudens.
  En dan moet je samenwerken wat dus niet altijd even soepel gaat.

  Dus kiest met ook door onwetendheid voor IBAs echter is de oplossing die ze nu kiezen uiteindelijk duurder vervuilender voor je eigen directe omgeving en minder betrouwbaar.

  Dit weet de gemeente en het waterschap al vanaf het begin maar hebben het op zijn beloop gelaten omdat geen van beide de verantwoordelijkheid wil dragen omdat ze juist dit al hebben voorzien.

  reageer
 • Boels

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Vreemd, dit verwacht je in een ontwikkelingsland.
  Daar ontbreekt centraal geregeld gezag, regelgeving en handhaving ook.

  Kolchose maar opheffen.

  reageer
 • E

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Aan de ene kant biedt het opties voor innovaties en aan de andere kant is het ‘oude’ idee van rioleren nog steeds van deze tijd.

  Goedkoop blijkt duurkoop?

  reageer
 • peter van den bemt

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Mooi niet, dat wonen en helemaal zelf verantwoordelijk zijn voor alle voorzieningen?

  reageer
 • Piet

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  En nu gaan handhaven op aanleg publiek groen en alle andere voorwaarden die voor oosterwold gelden.
  En niet te vergeten de wildgroei van onkruid zoals distels die tot de weide omgeving overwaaien en zichzelf zaaien waardoor een ander het weer moet bestrijden ( de boeren)

  reageer
 • Joost

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Zonder proberen kom je nergens, ergens tegenaan schoppen is lekker makkelijk. Azijn pissers weten het weer beter

  reageer
 • Ed

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Proberen en experimenteren doe je in een laboratorium. Maar afvalwater moet goed gezuiverd worden. Zo is dat in Nederland en dus ook in Oosterwold, geregeld.

 • Joesoepov

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Ik ben bang dat het hier niet alleen biologische processen betreft, maar binnenkort ook politieke processen. Benieuwd naar het verloop en de uiteindelijke uitkomst. Ik hoop voor de bewoners dat het niet tot extra investeringen zal leiden.

  reageer
 • Nogmeerder

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Verrassend. Na het succesvolle experiment met mandeligheid had ik verwacht dat het niet aanleggen van riolering nog beter zou gaan werken in de praktijk.

  reageer
 • Hans49

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Daar is het eerste begin van de constateting dat Oosterwold niet werkt.
  De bewoners zijn niet in staat om de benodigde eenduidige maatregelen te treffen. Dat kon een kind voorzien.
  Wie betaalt straks de extra kosten? Ik weet het antwoord wel....
  Oosterwold had er nooit in deze vorm mogen komen.

  reageer
 • Kim

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  N. A. V. Fred: de mensen daar zijn toch heel groen? Het verbaasd MIJ dan dat het aan aggresieve schoonmaakproducten zou kunnen liggen.

 • Stevie

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Precies ! IBA'S worden gebruikt in het buitengebied waar riolering niet mogelijk is. Een hele wijk oo IBA' is niet gewenst.

 • Fred Bever

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Natuurlijk niet. Mensen gebruiken agressieve schoonmaak middelen die helemaal niet nodig zijn. Azijn, groene zeep en soda zijn voldoende om je huis goed schoon te houden.

 • John

    Vr 10 augustus 2018 Vrijdag 10 augustus 2018

  Helemaal mee eens. Als het geld gaat kosten worden mensen creatief. Dit had in oosterwold nooit mogen worden toegestaan. Maar ja met een incompetente gemeenteraad weet je dat dit kan gebeuren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert