Marker Wadden blijken vogelparadijs

LELYSTAD • Zo 12 augustus 2018 | 19:55 • Zondag 12 augustus 2018 | 19:55

Het gaat goed met de broedvogels op de Marker Wadden. Een jaar geleden waren nog mondjesmaat vogels in het nieuwe natuurgebied te vinden, maar dit jaar heeft Ruben Kluit van Natuurmonumenten enkele duizenden broedvogels geteld. "Als je een vogelaar bent of echt van de natuur houdt is dit een droom". 

"Elke keer als je hier komt is het weer wat anders. De variatie in vogels, planten en insecten is echt groot geworden", vertelt Kluit enthousiast verder. "De broedvogels hebben het dit jaar ontzettend goed gedaan dus ik ben heel tevreden". 

Enorme aantallen


Onder andere visdieven, kluten, kokmeeuwen en lepelaars laten zich in groten getale zien. De aantallen zijn inmiddels opgelopen tot in de duizenden. "We hebben hier tussen de 2.500 en 2.800 vogels geteld die aan het broeden zijn. Hebben we het over vogels die hier langskomen om uit te rusten, dan hebben we het echt over enorme aantallen."

Het landschap zal de komende jaren nog flink veranderen, waardoor er ook verandering plaats gaat vinden in de soorten vogels. "Het is nu nog een open vlakte, dus dat trekt vogels aan zoals de visdief en de kokmeeuw. Maar het zal hier langzaam een moeras worden, waardoor er weer karakieten en reigers aangetrokken worden."

Marker Wadden geopend


Vanaf 8 september is het hoofdeiland geopend voor het publiek en kan iedereen genieten van de verschillende soorten vogels. "De mensen zijn van harte uitgenodigd. Ik ben zeker tevreden over het resultaat", vertelt Kluit trots. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel