Toezicht op MC ziekenhuizen volgt na jaar van geruzie

LELYSTAD • Ma 10 september 2018 | 18:08 • Maandag 10 september 2018 | 18:08

Het besluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de MC IJsselmeerziekenhuizen onder verscherpt toezicht te plaatsen volgt op een periode van anderhalf jaar interne onrust. De brief van de inspectie waarin de maatregel wordt toegelicht geeft hierover meer duidelijkheid.

Problemen medische vakgroepen
De inspectie werd in 2017 na twee meldingen geattendeerd op functioneringsproblemen binnen totaal vier medische vakgroepen. De raad van bestuur had dit niet aan de inspectie gemeld. De inspectie plaatste daarop het ziekenhuis in augustus onder intensief toezicht, omdat de vrees bestond dat de raad van bestuur niet in staat was om de problemen op te lossen. De situatie verbeterde begin dit jaar, nadat er een speciaal project was opgezet om de leiderschapsproblemen aan te pakken. Toch bleef de inspectie kritisch over de rol en zichtbaarheid van de directie.

Kritiek op voorzitter raad van bestuur
In juli vroeg Joan Leemhuis-Stout, de voorzitter van de raad van commissarissen, om een gesprek met de inspectie. Daarin deelde zij mee dat de voorzitter van de raad van bestuur, Marja Sleeuwenhoek, niet goed zou functioneren. De raad van commissarissen had al langere tijd aangedrongen op vertrek als voorzitter, waarbij werd voorgesteld dat Willem de Boer het voorzitterschap zou overnemen.

Geschil van mening over transitieteam
Tegelijk kwam een verschil van inzicht aan het licht bij de aanpak van de financiële en organisatorische problemen. De aandeelhouders van de MC ziekenhuizen onder leiding van Loek Winter wilden hiervoor een zogeheten transitieteam aanstellen, dat zowel voor MC Slotervaart als MC IJsselmeerziekenhuizen een plan moest maken om versneld financiële en organisatorische verbeteringen door te voeren.

Winter deed dit zonder de raad van commissarissen en Sleeuwenhoek daarbij uitvoerig te betrekken. Dit leidde tot een conflict, waarbij de vijfkoppige raad van commissarissen zijn ontslag indiende. Sleeuwenhoek liet weten haar voorzitterschap per augustus te zullen neerleggen en MC te verlaten. Zij is per 1 augustus opgevolgd door Sjoerd de Blok, afkomstig van MC Slotervaart.

Nieuwe voorzitter luidt noodklok
De gang van zaken is voor de inspectie reden om te overwegen verscherpt toezicht in te stellen. Op 3 augustus bespreekt zij dit voornemen met de nieuwe raad van commissarissen, de nieuwe raad van bestuur en de voorzitter van de medische staf.

In dat gesprek schetst Sjoerd de Blok de ernst van de problemen en de noodzaak om maatregelen te treffen. Dit verrast de inspectie, omdat zij in het jaar daarvoor nimmer van de directie, specialisten, verpleegkundige adviesraad, cliëntenraad en ondernemingsraad heeft gehoord dat het zo ernstig met de ziekenhuizen is gesteld.

Inspectie verscherpt toezicht
Het sterkt de inspectie om over te gaan tot verscherpt toezicht, zo schrijft zij: "Tijdens het zienswijzengesprek hebben de raad van bestuur en de raad van commissarissen de zorgen van de inspectie niet kunnen wegnemen. De onduidelijkheid over de status en de opdracht van het transitieteam is zelfs toegenomen. De inspectie ziet hierin een risico voor goed bestuur en daarmee voor kwaliteit en veiligheid van zorg. Immers, binnen de zorginstelling is de raad van bestuur verantwoordelijk voor het leveren van goede zorg en hij moet deze verantwoordelijkheid ook kunnen dragen".

Door de tegenstrijdige informatie heeft de inspectie er geen vertrouwen in dat de raad van bestuur die taak kan dragen. Zij rekent het de raad van bestuur aan dat zij na de problemen met de specialisten in 2017 opnieuw niet over de problemen is geïnformeerd. Het toezicht is geen diskwalificatie van de medewerkers, zo benadrukt de inspectie.

Toezicht voor half jaar
Het verscherpt toezicht is op 6 augustus ingegaan en geldt voor zes maanden tot 6 februari. Het is pas op 10 september openbaar gemaakt. Dat is gebeurd om MC IJsselmeerziekenhuizen de gelegenheid te geven om bedenkingen tegen het besluit in te dienen. Zelf geeft Sjoerd de Blok aan dat hij om een maand uitstel van publicatie heeft gevraagd, zodat hij de tijd zou hebben om het verbeterplan op de rails te zetten. Bij het toezicht hoort ook de verplichting dat het ziekenhuis een continuïteitsplan opstelt, waarin de patiëntenzorg is gegarandeerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel