"Aantal grote grazers moet terug naar 500"

FLEVOLAND • Di 11 september 2018 | 16:25 • Dinsdag 11 september 2018 | 16:25

Het is niet voldoende als het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen wordt gehalveerd tot circa 1100, zoals de provincie wil. Er moeten alleen nog 500 edelherten overblijven en de runderen en paarden moeten helemaal verdwijnen.

Dat eist advocaat Bas Jongmans namens de stichting Cynthia en Annemieke in een procedure tegen het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, de provincie en Staatsbosbeheer. De stichting strijdt sinds afgelopen winter tegen het in haar ogen onverantwoorde beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Gebied is te klein
Na bestudering van vele stukken concludeert Jongmans dat het onvermijdelijk is dat de konikpaarden en heckrunderen uit de Oostvaardersplassen verdwijnen, omdat het gebied te klein is voor het aantal dieren dat er rondloopt.

Volgens de commissie Van Geel is er voldoende voedsel als het aantal grazers wordt gehalveerd tot 1100. Provinciale Staten hebben dit advies overgenomen.

Van Geel vergeet grauwe ganzen
Volgens Jongmans heeft Van Geel in zijn advies het effect van de grauwe ganzen niet meegerekend. Die eten ook heel veel gras, waardoor er voor de runderen, paarden en herten minder over blijft. Nu al lopen er veel grazers rond van wie de gezondheid in de zwakte categorieën valt, zegt de advocaat.

De stichting eist dat uiterlijk 15 oktober alle paarden en runderen worden gevangen en verplaatst en er maximaal vijfhonderd edelherten overblijven. Vangen heeft de voorkeur, maar in het uiterste geval is afschot nodig.

Advocaat hoopt uiterlijk 1 november op duidelijkheid
Jongmans heeft de zaak dinsdag in een provisionele vordering bij de rechtbank ingediend. De zogeheten rolzitting staat gepland op 26 september. Jongmans verwacht dat de rechter uiterlijk 1 november een tussenvonnis uitspreekt. Aansluitend kan de zaak in een uitvoerige bodemprocedure worden behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel