Verdachte cokesmokkel getuige in liquidatiezaak

ALMERE • Ma 1 oktober 2018 | 16:34 • Maandag 1 oktober 2018 | 16:34

De hoofdverdachte in de drugssmokkelzaak met de kotter Z181 wordt ook opgeroepen als getuige in een liquidatiezaak in Almere. Dat bleek tijdens een rechtszitting in Lelystad maandagochtend. Het gaat om Mohammed S. die vorige week bijna 14 jaar cel tegen zich hoorde eisen omdat hij een leidende rol zou hebben gehad bij de drugssmokkel met de kotter die eigendom is van een Urker.

Terwijl S. de uitspraak van de rechtbank afwacht, dook zijn naam maandag op bij een heel andere rechtszaak. Die draait om een liquidatie van de 56-jarige Almeerder Ali Motamed. Hij werd in 2015 in de Literatuurwijk doodgeschoten. Twee verdachten zitten hiervoor vast. De advocaat van een van de verdachten wil Mohammed S. als getuige horen. De rechtbank stemde daar mee in.

De dood van de Almeerder is overigens omgeven met onduidelijkheden. Zo zou Motamed in werkelijkheid Mohammad Reza Kolahi Samadi zijn geweest. Die persoon zou verantwoordelijk zijn voor een bomaanslag in 1981. In Teheran vielen destijds 70 doden waaronder 10 ministers en 27 parlementsleden.

Samadi zou daarna op de vlucht zijn geslagen en in Almere beland. Daar leidde de man een teruggetrokken bestaan als elektricien. Het Openbaar Ministerie wil dit verhaal noch bevestigen noch ontkennen.

In december 2018 en februari 2019 zijn er twee korte zittingen over de liquidatie. In maart volgt de uitgebreide inhoudelijke behandeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel