'Hier komt niemand als vrijevoeter'

ALMERE • Do 4 oktober 2018 | 10:57 • Donderdag 4 oktober 2018 | 10:57

Het Pieter Baan Centrum. Bijna iedereen heeft er wel een keer van gehoord. Maar wat gebeurt daar nou precies? De psychiatrische observatiekliniek is vorige maand namelijk verhuisd van Utrecht naar Almere Buiten en volgende week maandag is de officiële opening. Voor Omroep Flevoland reden om een duik te nemen in de kliniek en te onderzoeken wat daar allemaal gebeurt. Het verslag is deze week elke werkdag te zien in onze vijfdelige serie.

"Hier komt niemand als vrijevoeter"
In deze vierde aflevering krijgt verslaggever Gerard van Ommen een rondleiding van adjunct-directeur Ray Rothof. Hij legt in grote lijnen uit hoe het Pieter Baan Centrum is beveiligd. En dat begint al bij binnenkomst van de verdachten. Voordat zij naar hun afdeling gaan, worden de verdachten, observandi genoemd, eerst gevisiteerd en gecontroleerd op smokkelwaar. "Dit zijn de momenten waarop mensen van buiten naar binnen gaan en dat zijn voor ons de risico-momenten", legt Rothof uit. "Dus het is van belang dat we weten wat er binnenkomt, met name de spullen die we niet binnen willen zoals telefoon, mesjes of usb-sticks met bepaalde info."

"Dit zijn de momenten waarop mensen van buiten naar binnen gaan en dat zijn voor ons de risicio-momenten"

— Ray Rothof, adjunct-directeur

"We moeten ons allemaal veilig voelen"
Officieel is het Pieter Baan Centrum een huis van bewaring, maar bovenal is het een observatiekliniek. En dat betekent dat het van groot belang is om een goed contact te hebben met de observandi. Zij worden verdacht van ernstige misdrijven en het is de taak aan de medewerkers van het Pieter Baan Centrum om te beoordelen of de verdachten een stoornis hebben, en zo ja of die van invloed is geweest op het misdrijf. Dat bepaalt het advies dat het Pieter Baan Centrum vervolgens aan de rechter geeft, want spreekt uiteindelijk het vonnis uit.

"We proberen dus een goed contact te hebben met de observandi. En dat kan alleen als je dat op een manier doet waarbij mensen zich uitgenodigd voelen en het gevoel hebben dat je oprecht bent. Tegelijkertijd kan de observatie alleen maar goed gebeuren als én de observandus veilig is, het personeel zich veilig voelt en wij ons allemaal veilig voelen. Het is dus echt een balans waarin dat goed moet gebeuren", aldus Rothof.

"We laten niemand op verlof gaan. Tijdens hun verblijf hier zijn ze binnen de muren en komen ze er niet meer uit"

— Ray Rothof, Pieter Baan Centrum

"Bij fysieke agressie zetten we beveiligers in"
Net als in een regulier huis van bewaring, komen er ook in het Pieter Baan Centrum geweldsincidenten voor. "Maar dat is zeker geen dagelijks praktijk, het zijn incidenten", benadrukt Rothof. "En op het moment dat het komt tot fysieke agressie, zetten we beveiligers in, eventueel met speciale kleren. Maar wat ik heel knap vindt van onze medewerkers, is dat zelfs als zo’n incident zich voordoet, zij al heel snel weer op zoek gaan naar dat contact met diezelfde observandus om dan juist te vragen: wat gebeurde daar nou en waarom? Dit vind ik dan ook een heel goed voorbeeld van de spanning tussen veiligheid en onze opdracht.”

Omwonenden van het Pieter Baan Centrum krijgen hier niets van mee. De observandi komen en gaan met een speciaal busje van Dienst Vervoer en Ondersteuning en hebben een aparte ingang. “Ook laten we niemand op verlof gaan en tijdens hun verblijf hier zijn ze binnen de muren van het Pieter Baan en komen de observandi er, helaas voor hen, niet uit”, zegt Rothof.

In de volgende en laatste aflevering nemen we voor het eerst een kijkje in het operationele Pieter Baan Centrum in Almere. Dan neemt Shirley van Vliet, projectleider van de verhuizing, ons mee in het nieuwe onderkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Franciscus

   

  Je kunt wel je positieve mening hier neer zetten maar het is moeilijk vechten tegen de vooroordelen die er in de maatschappij zijn. Er zijn genoeg succesverhalen te vertellen maar daar zit niemand op te wachten. Men wil sensatie lezen en/of horen. Besteed eens aandacht aan de succesverhalen.

  reageer
 • Wil

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Sander,
  Waar woont U verplicht?

  reageer
 • Hans

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  We weten ook allemaal wat er in Den Dolder is gebeurd...

  reageer
 • Tristesse

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Sander, ook dat is verwennerij.

  reageer
 • Hendrik

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Onzin verhaal.

  reageer
 • RonaldB

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Oké Hendrik, laat jij dan maar vanuit jouw kennis en deskundigheid weten hoe het dan wel zit.
  Ik vind het altijd fijn als er mensen zijn die de andere lezers kunnen inlichten. Zeker als deze persoon het gepubliceerde verhaal kenmerkt als "onzinverhaal".
  Dan mogen de overige lezers toch verwachten dat dit met solide en valide argumenten kan worden worden onderbouwd.

  Dus kom Hendrik, laat ons niet langer in spanning en geef ons het échte verhaal.

 • laat alle reacties zien
 • Jan

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Komt er ook iets van een open dag?

  reageer
 • Zeg geen nee, maar ja tegen giro 555

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Als je je gedraagt, anders niet..

 • Tristesse

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Het verblijf aldaar komt hoe dan ook neer op een soort verwennerij voor degenen die een ernstig misdrijf hebben begaan.Het slachtoffer daarentegen kan alleen de gevolgen van het misdrijf ter sprake brengen zonder recht te hebben op een of andere professionele behandeling.

  reageer
 • Sander

    Do 4 oktober 2018 Donderdag 4 oktober 2018

  Verwennerij? Ze moeten verplicht in Almere wonen, kom op zeg.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert