'Niemand komt hier lopend de poort uit'

ALMERE • Vr 5 oktober 2018 | 13:21 • Vrijdag 5 oktober 2018 | 13:21

Het Pieter Baan Centrum. Bijna iedereen heeft er wel een keer van gehoord. Maar wat gebeurt daar nou precies? De psychiatrische observatiekliniek is vorige maand namelijk verhuisd van Utrecht naar Almere Buiten en volgende week maandag is de officiële opening. Voor Omroep Flevoland reden om een duik te nemen in de kliniek en te onderzoeken wat daar allemaal gebeurt. Het verslag was deze week elke werkdag te zien in onze vijfdelige serie.

In deze vijfde aflevering gaat verslaggever Gerard van Ommen op bezoek in het nieuwe Pieter Baan Centrum in Almere-Buiten. De psychiatrische observatiekliniek is ondergebracht in het complex van de Oostvaarderskliniek. "We zitten binnen de muren van de Oostvaarderskliniek maar zijn een zelfstandig centrum binnen deze muren." vertelt Shirley van Vliet, projectmanager van de gehele verhuizing naar Almere. Tijdens de rondleiding door het nieuwe Pieter Baan Centrum valt op hoe ruim en licht het complex is. Zo heeft het centrum een ruime luchtplaats met sportveld. "Het is heel luxe zo'n groot sportveld, maar ook heel belangrijk. Tijdens het sporten kan je de verdachten goed observeren en daar leer je veel van de observandi." zegt Van Vliet. In de afdelingen zie je de ruimte ook terugkeren. Elke afdeling heeft een tuin waar de observandi kunnen luchten. De nieuwe cellen in Almere zijn niet veel ruimer dan de oude cellen in Utrecht. "Een groot voordeel is dat we hier in elke cel een douche hebben, hierdoor hoeven de observandi niet meer uit hun cel om te douchen".

Voor de omwonenden van de buurt is het een spannende tijd geweest. "De buurt gaat er weinig van merken dat we hier zitten. De observandi komen binnen met een busje en vertrekken na 6 weken weer naar het huis van bewaring met een busje. Niemand komt hier lopend de poort uit."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel