Stichting probeert sloop kerkgebouw tegen te houden

BIDDINGHUIZEN • Do 4 oktober 2018 | 21:47 • Donderdag 4 oktober 2018 | 21:47

Stichting Cuypersgenootschap probeert te voorkomen dat kerkgebouw De Voorhof in Biddinghuizen binnenkort tegen de vlakte gaat. Om dat voor elkaar te krijgen is een monumentenstatus voor de PKN-kerk aangevraagd bij de gemeente.

Het kerkgebouw moet wijken voor de komst van het Multifunctioneel Gebouw (MFG). Eerder al begon een inwoner van het dorp een petitie om het gebouw te behouden.

"De combinatie van de architectuur en het feit dat dit gebouw één van de vroegste voorbeelden is van oecumenische kerkbouw, maakt dat het gebouw uniek is", zegt Leo Dubbelaar van de stichting. Verder vindt hij het gebouw een icoon voor Biddinghuizen.

Wat is de Stichting Cuypersgenootschap?
Stichting Cuypersgenootschap heeft als doel om gebouwen, zoals die van de PKN-kerk, te beschermen tegen sloop. Volgens Dubbelaar wordt ongeveer de helft van alle aanvragen goedgekeurd.

Wat als de aanvraag wordt afgewezen?
Dubbelaar weet dat de plannen voor het MFG eigenlijk al rond zijn. Daarom houdt hij er rekening mee dat de aanvraag van zijn stichting afgekeurd wordt. "Dan kunnen we nog wel bezwaar indienen en zelfs de gang naar de rechter maken." Maar hij laat weten dat dit afhangt van de reden die de gemeente eventueel geeft om het gebouw toch te slopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel