Almere doet uitgebreid bodemonderzoek voor nieuw stadsdeel Pampus

ALMERE • Di 7 mei 2024 | 13:38 • Dinsdag 7 mei 2024 | 13:38

De gemeente Almere is bezig met een uitgebreid bodemonderzoek in het nieuwste stadsdeel van Almere: Pampus. Wel pakken ze het nu anders aan dan eerder. Er wordt uitgegaan van de mogelijkheden en kansen die de bodem en het water op die plek geven. Volgens de gemeente is goed inzicht daarvoor nodig.

Vroeger werd bij de ontwikkeling van stadsdelen vooral gekeken naar hoe de bodem en het watersysteem konden worden aangepast aan de bouwwensen. Vaak werd het terrein flink opgehoogd en voorzien van drains om water snel af te voeren.

Vanuit de overheid is de impuls gegeven dat om te draaien. Dit betekent dat plannen rekening houden met de natuurlijke kenmerken van de bodem en het water. In Almere wordt dit principe toegepast in het nieuwe stadsdeel Pampus, waarbij een agrarisch gebied van 500 hectare wordt omgevormd tot een woonwijk.

Om deze plannen te verwezenlijken is uitgebreid onderzoek nodig naar de bodem en het watersysteem. Daarom worden tot eind mei machines ingezet om informatie te verzamelen, zoals bodemopbouw, waterstanden, en zoute kwel. Deze inzichten worden gebruikt om slimme keuzes te maken bij de ontwikkeling van Pampus.

Dit verhaal is gemaakt door Maud Sips Bul. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel