Afbraak windmolens Pampus begonnen om plaats te maken voor nieuwe

ALMERE • Ma 24 februari 2020 | 17:12 • Maandag 24 februari 2020 | 17:12

Het afbreken van tien verouderde windmolens in het Almeerse Pampus Hout is maandag begonnen. De molens hebben daar bijna twintig jaar gestaan. Beheerder Vattenfall gaat de molens vervangen voor exemplaren die beter zijn.

Er komen weer tien windmolens te staan maar deze wekken bijna twee keer zo veel stroom op. Het hoogste punt van de wieken is 150 meter. De windmolens voorzien straks bijna 28.000 woningen van stroom. Dat is ongeveer een derde van alle huizen in Almere.

Voor het saneren van de oude molens is een grote hijskraan nodig

Om onderdelen voor de nieuwe windmolens te vervoeren wordt 5 kilometer asfalt aangelegd. Ook moeten er 10 nieuwe funderingen gebouwd worden, omdat de nieuwe molens groter zijn. Begin volgend jaar wordt begonnen met de bouw.

De oude windmolens verdwijnen niet op de afvalberg. Ze gaan naar Oost-Europa waar ze opnieuw gebruikt gaan worden. Ze zijn namelijk nog niet versleten volgens Vattenfall. Ze kunnen op een nieuwe locatie nog jaren stroom opwekken.

Toekomst onzeker
Hoe lang de nieuwe molens in Almere staan is nog onzeker. D66 en het CDA kwamen vorige week namelijk met een plan voor 25.000 woningen in Pampus Hout. Dit moet volgens de partijen een deel van de landelijke woningnood oplossen. Als de wijk gebouwd wordt, moet waarschijnlijk een deel van de molens vervroegd verdwijnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel