Krant weigert zaak Herrema verder toe te lichten

ALMERE • Ma 15 oktober 2018 | 22:01 • Maandag 15 oktober 2018 | 22:01

De Almeerse ex-wethouder Tjeerd Herrema vindt het teleurstellend dat journalist Marcel Beijer, de lokale krant Almere Deze Week en uitgeverij Rodi Media zich niet verantwoorden tegenover de Raad voor de Journalistiek. Herrema diende een klacht in tegen deze partijen wegens ongefundeerde ernstige beschuldigingen aan zijn adres. De openbare zitting dient vrijdag in Amsterdam, maar Herrema heeft van de Raad gehoord dat de krant er niet aan meewerkt. De advocaat van Almere Deze Week bevestigt dat.

Tjeerd Herrema stapte half juni op als wethouder in Almere. Er was rond zijn persoon veel ophef ontstaan nadat een journalist van Almere Deze Week een klacht tegen hem indiende van seksuele intimidatie en daarover publiceerde. Herrema werd na een onderzoek vrijgepleit van de aantijging door de gemeentelijke Ombudsman.

Zaak gaat gewoon door
De weigering om te reageren of mee te werken aan de behandeling van de klacht betekent niet dat de zaak niet doorgaat. "Dat zou namelijk betekenen dat de gedaagde partijen een soort veto uitspreken; niet op komen dagen waardoor er geen uitspraak wordt gedaan", zegt Herrema. "De Raad voor de Journalistiek kan ook zonder hun aanwezigheid een oordeel vellen, want ik heb ze alle informatie gegeven. Inclusief de uitlatingen die door de gedaagden over de kwestie zijn gedaan in de media. Alleen de toelichting daarop ontbreekt, omdat die alleen door de gedaagden kan worden gegeven", laat Herrema weten. De Raad voor de Journalistiek bevestigt dat een zaak gewoon doorgang kan vinden als tenminste één van de partijen op zitting verschijnt.

In verlegenheid gebracht
"Het is makkelijk om een klacht wegens seksuele intimidatie in te dienen, maar je verantwoorden als er een klacht tegen jou wordt ingediend, dat gebeurt dan niet. Ik vind wel dat dat bij de functie van een krant hoort. Het feit dat zij niet op komen dagen zegt meer over hen dan over mij", aldus de oud-wethouder. "Ik weet dat Beijer, Almere Deze Week en Rodi Media de Raad voor de Journalistiek erkennen, want bij eerdere klachten hebben zij zich wel verantwoord. Blijkbaar brengt deze situatie hen in verlegenheid."

Smaad en laster
Naast de klacht bij de Raad voor de Journalistiek heeft Herrema ook een strafrechtelijke aanklacht wegens smaad en laster ingediend. Die wordt op dit moment onderzocht door Justitie.

Geen medewerking
Marcel Beijer wil niet inhoudelijk op de zaak reageren en verwijst door naar de advocaat van Almere Deze Week. Zij geeft aan dat het niet in het belang van haar cliënt is om mee te werken aan de zaak bij de Raad voor de Journalistiek. Verder wil ze geen commentaar geven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel