Kampen pakt overlast azc-bewoners uit Dronten aan

DRONTEN • Do 18 oktober 2018 | 7:27 • Donderdag 18 oktober 2018 | 7:27

Kampen gaat de overlast van criminele asielzoekers uit het azc in Dronten harder aanpakken. Dat heeft burgemeester Bort Koelewijn van de Overijsselse gemeente woensdagavond gezegd tegen de gemeenteraad. De politie in Kampen heeft de handen vol aan wat hij noemt 'rondreizende criminelen die misbruik maken van de voorzieningen voor vluchtelingen'.

De burgemeester zegt dat de zogenoemde 'veiligelanders' zich schuldig maken aan winkeldiefstal en fietsendiefstal. Eind september zaten er in één weekend tien verdachten vast op het politiebureau in Kampen, aldus Koelewijn. Daardoor had de politie zoveel mensen op het bureau nodig, dat er nauwelijks nog agenten op straat konden worden ingezet.

In overleg met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers heeft Koelewijn een hardere aanpak opgezet. Azc-bewoners die zich in Kampen schuldig maken aan diefstal, worden overgebracht naar een extra beveiligde inrichting. Zodra ze weer naar het azc in Dronten terug mogen, krijgen ze van Kampen een gebiedsverbod.

Burgemeester Koelewijn hoopt dat met de hardere aanpak ook het vertrouwen in de politie in Kampen weer terugkomt. De winkeliers doen volgens de burgemeester nauwelijks nog aangifte van de diefstallen, en burgers zouden zelf hun gestolen fietsen gaan terughalen bij het azc.

Koelewijn zegt ook over de aanpak te hebben gesproken met zijn collega Aat de Jonge in Dronten. Die laat donderdagochtend desgevraagd weten nog niet te reageren op de kwestie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel