'Minder overlast van asielzoekers in Kampen door maatregelen'

DRONTEN • Za 22 april 2023 | 10:28 • Zaterdag 22 april 2023 | 10:28

De overlast door asielzoekers in Kampen is afgenomen. Dat zeggen burgemeester Sander de Rouwe van Kampen en Michiel de Groot, voorzitter van Binnenstad Ondernemers Kampen, meldt RTV Oost.

"Onze maatregelen helpen goed", stelt De Rouwe. Afgelopen najaar luidde hij nog de noodklok dat Kampen de overlast van asielzoekers 'spuugzat' was. Volgens hem komen de asielzoekers vooral uit het asielzoekerscentrum in Dronten.

RTV Oost schrijft dat buurtbewoners van de Flevowijk en ondernemers in het centrum van Kampen helemaal klaar zijn met de overlast. De asielzoekers zouden schreeuwen, fluiten en stelen.

Verkrachtingszaak
Dieptepunten zijn een woninginbraak en een verkrachting door een asielzoeker. Een 19-jarige bewoner van het AZC in Dronten werd afgelopen donderdag voor die verkrachting tot drie jaar cel veroordeeld, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

De Rouwe en De Groot stellen dat de overlast is verminderd. Ze hebben samen met andere betrokken zoals het COA naar oplossingen gezocht. Ook is de Kamper burgemeester in gesprek gegaan met burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten. Die zei in januari dat Dronten nauwer samen gaat werken met Kampen, om zo het aantal meldingen van overlast en asielzoekers te verminderen.

'Goed contact'
Volgens de burgemeester van Kampen is het contact met Dronten en het AZC goed gelukt. Kampen is door de onderlinge communicatie beter op de hoogte van de situatie in de opvanglocatie en er zijn ook maatregelen genomen. Zo zijn er meer BOA's ingezet in Kampen, en hebben ondernemers daar een eigen app om overlast te melden.

Ook zijn er actiever winkel- en gebiedsverboden opgelegd, schrijft RTV Oost. "Het gaat om een heel kleine groep die overlast pleegt. Maar de mensen die keer op keer in de fout gaan, bestraffen we. Daarom is het ook belangrijk dat incidenten altijd gemeld worden", benadrukt de Kamper burgervader.

'Moeten er mee leven'
Het COA heeft 'overlastgevers' overgeplaatst, laat een woordvoerder aan RTV Oost weten. Ook verwijst het COA niet meer actief naar Kampen als asielzoekers faciliteiten zoeken. De opvanglocatie ligt dichter bij het centrum van Kampen dan van Dronten, maar er wordt nu ook naar andere plekken verwezen.

Volgens de Kamper burgemeester is de overlast nog niet definitief opgelost. Volgens hem zal het met golfbewegingen gaan. "We zullen er mee moeten leven, maar we accepteren het niet", zegt hij tegen RTV Oost.

Kampen vangt zelf ook vluchtelingen op. "Zij zorgen niet voor overlast", stelt De Rouwe. "We hebben daar geen enkele melding van. Dat komt denk ik door goede dagprogramma's op de opvang en omdat het een stuk kleinschaliger is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel