Minister: berekeningen geluidsoverlast moeten nauwkeuriger

LELYSTAD • Do 18 oktober 2018 | 15:46 • Donderdag 18 oktober 2018 | 15:46

De manier waarop geluidsoverlast van vliegtuigen wordt berekend moet verbeterd worden. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert daarin op de evaluatie van de belevingsvlucht op 30 mei rond Lelystad Airport. Daaruit bleek dat de daadwerkelijk hoeveelheid geluid die microfoons op de grond registreerden soms hoger lag dan de vooraf berekende waardes.

'Was te verwachten'
De maximaal waargenomen geluidsniveaus lagen ongeveer 3 decibel hoger dan op papier berekend. De minister schrijft nu dat uit analyses van twee bureaus blijkt dat deze verschillen "niet ongebruikelijk zijn en op voorhand verwacht hadden mogen worden." Dit aangezien de gemeten piekwaarden zijn gebaseerd op de omstandigheden van één specifieke dag. Bij berekeningen van het piekgeluid wordt uitgegaan van verschillende omstandigheden. Weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn.

Van Nieuwenhuizen schrijft in de brief aan de Tweede Kamer dat de milieueffectrapportage (mer) op basis van de belevingsvlucht niet opnieuw gemaakt hoeft te worden.

Meten blijft de norm
Hoewel daadwerkelijke meetresultaten een nauwkeuriger beeld opleveren wordt bij besluiten over de luchtvaart uitgegaan van berekeningen. Bij de aanleg van een nieuw vliegveld is het bijvoorbeeld onmogelijk om op grote schaal al metingen uit te voeren.

Onderzocht wordt nu op welke manier de berekeningen nauwkeuriger gemaakt kunnen worden. "Het doel is om tot voor iedereen betrouwbare en herkenbare gegevens te komen op basis waarvan burgers goed geïnformeerd worden en weloverwogen beleidskeuzes gemaakt kunnen worden", aldus de minister.

Maximaal 45.000 vliegbewegingen
Van Nieuwenhuizen benadrukt in de brief nogmaals dat het maximaal aantal vliegbewegingen per jaar op 45.000 ligt. Bij actiegroepen ontstond de vrees dat dit in de praktijk hoger kan uitvallen.

Red de Veluwe boos op minister
Actiegroep Red de Veluwe kan geen begrip opbrengen voor de uitleg van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, meldt Omroep Gelderland. "We hebben bij de belevingsvlucht geconstateerd dat de geluidsoverlast veel hoger is dan aangegeven. Dan verwachten wij dat de hogere waarden in de mer staan en niet dat er sprake is van een bandbreedte", aldus Jaap Kloosterziel van Red de Veluwe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel