Wateroverlast 1998 (1): Gedonder in de polder

TOLLEBEEK • Wo 24 oktober 2018 | 10:11 • Woensdag 24 oktober 2018 | 10:11

Extreme regenval in de nacht van 27 op 28 oktober 1998 zorgde voor wateroverlast in Noordoostpolder. Vooral rond Tollebeek, het putje van de polder, stonden de akkers blank. Omroep Flevoland blikt in drie delen terug op een paar spannende dagen en kijkt wat er sindsdien veranderd is.

"Er is gedonder in de polder." Na een verontrustend telefoontje van zijn baas bij het waterschap reed Rob Warmolts twintig jaar geleden naar Tollebeek. "Ik stapte uit bij de gemaaltjes de Rietgors en de Fuut en liep over een dijkje in de richting van de Urkerweg. Toen had ik nog droge voeten. Even later liep ik terug en stond het water al tien, twintig centimeter hoog. Zo snel steeg het. Best beangstigend."

Met vereende krachten hielden het waterschap, de boeren, de brandweer en hulpvaardige burgers het dorp Tollebeek net droog. "Maar veel boeren zagen hun oogst letterlijk van het land drijven. Voor hen was het een strop."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel