Wateroverlast 1998 (3): De bodem als spons

FLEVOLAND • Vr 26 oktober 2018 | 10:29 • Vrijdag 26 oktober 2018 | 10:29

Extreme regenval in de nacht van 27 op 28 oktober 1998 zorgde voor wateroverlast in Noordoostpolder. Met name rond Tollebeek, het putje van de polder, stonden de akkers blank. In drie delen blikken we terug op een paar spannende dagen, en kijken we wat er sindsdien veranderd is.

“Toen ik in 2009 bij het waterschap kwam werken, kreeg ik de verhalen over de wateroverlast van 1998 vanzelf mee”, zegt Rob Nieuwenhuis van Waterschap Zuiderzeeland. “Die situatie heeft veel impact gehad op de mensen en de organisatie.” In 20 jaar is er veel veranderd. Er zijn nieuwe gemalen gebouwd, het waterschap kan eerder en beter anticiperen op veranderende weersituaties en er worden duurzame oevers aangelegd. “Niet alleen goed voor flora en fauna, maar ook creëren we daarmee meer ruimte voor water in de polder."

"Maar misschien wel het belangrijkste, en dat vergeten we nog weleens, is de zorg voor de agrarische bodem. Dat is als het ware de spons van het gebied, die moet in staat zijn het water zo goed mogelijk op te vangen en ook tijdelijk vast te houden. In samenwerking met provincie, gemeenten en boerenorganisaties als de LTO proberen we ook die bodem zo goed mogelijk te laten functioneren.”

“Maar we moeten reëel zijn. Extremen kunnen altijd voorkomen, en zo’n extreme neerslagsituatie als 20 jaar geleden in Tollebeek, die zou ook nu weer voor overlast kunnen zorgen. Op zo’n enorme hoeveelheid water is het hele systeem niet berekend.”

Meer weten over de wateroverlast in Tollebeek 20 jaar geleden? Vanaf 2 november staat er een boek van het waterschap online.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel