Wateroverlast 1998 (2): Hoog water, hoog bezoek

FLEVOLAND • Do 25 oktober 2018 | 11:23 • Donderdag 25 oktober 2018 | 11:23

Extreme regenval zorgde in de nacht van 27 op 28 oktober 1998 voor wateroverlast in Noordoostpolder. Met name rond Tollebeek, het 'putje van de polder', stonden de akkers blank. In drie delen blikken we terug op een paar spannende dagen en kijken we wat er sindsdien veranderd is.

"Ze had haar laarzen al aan", weet Hans Merks zich nog te herinneren. De eigenaar van café-partycentrum De Goede Aanloop kreeg in de dagen van de watersnood hoog bezoek. Koningin Beatrix landde met de helikopter voor de deur en sprak binnen met een aantal getroffen boeren. "Er mocht verder niemand naar binnen, bij elke deur stond bewaking."

Wim Kok was vertraagd
Ook de toenmalige minister-president Wim Kok en zijn minister van Binnenlandse Zaken, Bram Peper, kwamen langs. Ze wilden zelf de situatie in ogenschouw nemen om later tot een goede schade-afhandeling te komen. "Wim Kok kwam uit Drenthe, uit een ander watersnoodgebied en was vertraagd. Konden wij opeens alle mensen van de media die hier op hem wachtten van eten voorzien."

Maar dat lukte, met vereende krachten. "Net als buiten, waar het waterschap, de brandweer en boeren gezamenlijk het water de baas probeerden te worden. De wateroverlast zorgde ook voor saamhorigheid."

Zie ook deel 1 in deze serie over de wateroverlast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel