St Jansdal wil ziekenhuiszorg Lelystad overnemen

LELYSTAD • Ma 29 oktober 2018 | 16:57 • Maandag 29 oktober 2018 | 16:57

Het St Jansdal Ziekenhuis uit Harderwijk wil de ziekenhuiszorg in Lelystad overnemen. Dit is maandagavond bevestigd in een persbericht van het ziekenhuis. Het plan van St Jansdal kwam maandagmiddag al naar buiten door een uitgelekt bericht dat rond ging onder medewerkers van de MC IJsselmeerziekenhuizen.

"Wij willen zorgen dat er een ziekenhuisvoorziening in Lelystad blijft waar mensen voor 80 procent van hun ziekenhuisbezoeken terecht kunnen", laat Relinde Weil van de Raad van Bestuur van het St. Jansdal Ziekenhuis weten in een gesprek met de NOS.

Niet meer overnachten in ziekenhuis
In de opzet van St Jansdal verdwijnen de spoedeisende hulp, intensive care en verloskunde in Lelystad. Het ziekenhuis zal straks bestaan
uit poliklinische zorg, diagnostische afdelingen en een spoedpost. Deze is minder uitgebreid dan de spoedeisende hulp. "Voor verloskunde heb je een heleboel andere dingen nodig. Zoals een operatiekamer die 24 uur per dag beschikbaar is. En dat kunnen wij niet meer garanderen", zegt Relinde Weil.

Voor ingrepen tijdens een dagbehandeling zoals een liesbreuk of een galblaasoperatie is wel een operatiekamer beschikbaar, vertelt Weil. "Als je echt complexe zorg nodig hebt waardoor je meerdere dagen in het ziekenhuis moet blijven, verwijzen we door naar andere ziekenhuizen, bijvoorbeeld naar Harderwijk. Het is een dagvoorziening. Een nacht blijven is niet meer mogelijk."

Huisvesting
St Jansdal zou ook afscheid willen nemen van het huidige pand aan de Ziekenhuisweg in Lelystad. Financieel directeur Arend Jan Poelarends onderzoekt momenteel de huisvestingsmogelijkheden.

De directie van St Jansdal wil ook geen verantwoordelijkheid nemen voor de onderdelen van de MC IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Urk. De afstand naar Harderwijk is te groot. Volgens Poelarends zal een ander ziekenhuis die zorg moeten overnemen.

Behoefte aan extra personeel
St Jansdal zegt een beroep te willen doen op de huidige medewerkers en medisch specialisten van het MC Zuiderzee. Het ziekenhuis wil ook de polikliniek in Dronten overeind houden. "Wij hopen dat een heleboel personeelsleden die nu bij de MC Groep werken, bij ons in dienst komen. Want om dit te realiseren hebben we heel veel extra mensen nodig", licht Relinde Weil toe. St Jansdal wil ook in Harderwijk uitbreiden als het ziekenhuis MC Zuiderzee overneemt, meldt Omroep Gelderland.

Over het aantal extra medewerkers dat Weil verwacht nodig te hebben, zegt ze: "Wij werken aan een doorstart van het ziekenhuis, dus we kunnen niet garanderen dat alle medewerkers bij ons in dienst kunnen komen." De komende weken zal één en ander verder tot in detail worden uitgewerkt.

Of St Jansdal de doorstart kan maken wordt later bekend. Al eerder werd duidelijk dat er meerdere partijen zijn die de ziekenhuiszorg in Lelystad willen overnemen. Zo heeft ook Cardiologie Centra Nederland (CCN) zich gemeld. CCN is een netwerk van behandelcentra voor hart- en vaatziekten.

Bericht dat eerder rondging onder personeelsleden:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel