'Miljoenen bezuinigen op jeugdhulp'

LELYSTAD • Za 17 november 2018 | 11:07 • Zaterdag 17 november 2018 | 11:07

Het college van burgemeester en wethouders van Lelystad denkt met gerichte maatregelen de komende jaren miljoenen op de jeugdhulp te kunnen bezuinigen. Dat is nodig omdat de bijdragen vanuit Den Haag teruglopen en de verwachting is dat de vraag naar hulp verder zal toenemen. In een concept-nota aan de gemeenteraad staat dat het college in 2019 2,1 miljoen euro minder wil uitgeven. Rode draad in de maatregelen is: hoe eerder, hoe beter. Hoe jonger, hoe effectiever.

Meevaller wordt geparkeerd
In de komende vier jaren moet 3,4 miljoen euro bezuinigd worden, staat in de nota te lezen. De 2,4 miljoen euro extra die Lelystad recent uit een speciaal ingesteld fonds van het Rijk heeft gekregen, wordt achter de hand gehouden. Wanneer en hoe deze meevaller wordt ingezet, is nog niet bekend.

Problemen eerder signaleren
Preventie is het toverwoord. Zo zijn er met huisartsen concrete afspraken gemaakt om de samenwerking te versterken, waardoor minder jongeren in zware zorgtrajecten terecht komen. Met het basis- en voortgezet onderwijs en het Jeugd- en Gezinsteam is een plan opgesteld, om de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp te versterken. De gedachte is ook hier dat kwetsbare kinderen eerder gesignaleerd worden.

Eind van het jaar wordt een plan opgesteld hoe de jeugdhulp de komende jaren eruit komt te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel