Afschieten edelherten OVP mag, maar moet nog even wachten

FLEVOLAND • Ma 19 november 2018 | 11:19 • Maandag 19 november 2018 | 11:19

De provincie mag edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen. Dat heeft de rechtbank maandagochtend besloten. In de Oostvaardersplassen wil de provincie 1830 edelherten afschieten. De rechter heeft ook benadrukt dat er gewacht wordt met schieten tot 29 november. Dan speelt een rechtszaak over de verleende vergunning. De provincie heeft toegezegd het schieten niet voor die rechtszaak te laten beginnen.

Volgens de rechter is het niet in het belang van de edelherten dat de dieren jaarlijks lijden en sterven door gebrek aan voedsel in de Oostvaardersplassen. De provincie Flevoland heeft volgens de rechter goed gehandeld maar had het tijdens de procedure wel zorgvuldiger moeten werken. "Ik deel de indruk van de stichtingen dat de besluitvorming van het college het idee geeft dat overhaast te werk wordt gegaan", aldus de rechter.

De rechtszaak was aangespannen door vijf natuurorganisaties. Zij wilden een stokje steken voor het afschietbeleid van de provincie Flevoland. De provincie wil het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen drastisch naar beneden brengen om massale sterfte in de winter te voorkomen. De hertenpopulatie moet van de provincie teruggebracht worden van 2320 naar 490.

Om het aantal grote grazers te verminderen wordt een deel van de konikpaarden gevangen en verhuisd, maar bij de herten zou dat niet mogelijk zijn. Dat is de reden van het provinciebestuur om de dieren te laten afschieten.

Provincie Flevoland is opgelucht
De rechter had kritiek op de snelheid van het provinciebestuur. Volgens gedeputeerde Harold Hofstra had de rechter wel een punt maar bestrijdt de gedeputeerde dat er daadwerkelijk gehaast is gewerkt. "De schijn bestaat dat er gehaast te werk is gegaan. Maar in feite is alles keurig besloten."

"De schijn bestaat dat er gehaast te werk is gegaan. Maar in feite is alles keurig besloten."

— Harold Hofstra, gedeputeerde

Het feit dat de provincie moet wachten tot eind november is een probleem volgens Hofstra. De gedeputeerde weet niet of het mogelijk is om in een kort tijdsbestek alle 1830 dieren af te schieten. "De snelheid die wij voor ogen hadden is een knelpunt geworden." Als dit jaar de dieren niet afgeschoten kunnen worden hoopt de gedeputeerde dat in 2019 wel te doen.

Een mokerslag
"Dit is zo ontzettend slecht voor de dieren. Ik ben er echt diep van onder de indruk", reageert Marius Bouscholte van stichting Dierbaar Flevoland. Hij zag de conclusie van de rechter niet aankomen. Bouscholte noemt het een mokerslag. "Ik had gedacht dat de slordigheid niet beloond zou worden."

"Het is een trieste dag die we moeten vergeten maar dat gaat helaas niet." De kans is volgens Bouscholte groot dat de edelherten afgeschoten gaan worden. Van zwakke dieren uit hun lijden verlossen gaan we nu gezonde dieren "gewoon doodschieten".

Actiegroep: "uitspraak is onontkoombaar"
De actiegroep Code Rood is ernstig teleurgesteld in de uitspraak. Volgens woordvoerder Sacha Gaus moest er wat gebeuren aan de hoeveelheid edelherten in de Oostvaardersplassen. "De biodiversiteit is helemaal kapot. In het gebied zijn geen vlinders meer, zelfs geen konijnen", zegt Gaus. Ze betreurt het dat de politiek niet heeft willen kijken naar alternatieven zoals het verplaatsen van de edelherten en het toepassen van anticonceptie.

De uitspraak van de rechter is volgens Gaus onontkoombaar. De komende jaren zal de actiegroep zich daarom inzetten voor het welzijn van de overgebleven dieren. Gaus wil dat de edelherten worden bijgevoerd en medicijnen krijgen als ze ziek zijn. Om te voorkomen dat over vier jaar weer een massaal afschot moet plaatsvinden, zal de actiegroep zich hard maken voor anticonceptie.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel