Minister: volwaardig ziekenhuis in Lelystad onmogelijk

LELYSTAD • Di 20 november 2018 | 21:24 • Dinsdag 20 november 2018 | 21:24

Het is niet mogelijk om in Lelystad een ziekenhuis overeind te houden met volwaardige afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde. Op dit moment is in Lelystad alleen een spoedpost haalbaar. Dat geldt ook voor Noordoostpolder en Urk.

Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Hij doet daarin verslag van de onderhandelingen van de curator met overnamekandidaten voor de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten, Emmeloord en Urk. De onderhandelingen zijn nog niet afgerond.

In Lelystad alleen beperkte en poliklinische zorg
De minister bevestigt dat St Jansdal uit Harderwijk het ziekenhuis in Lelystad en de polikliniek in Dronten wil overnemen. In Lelystad zouden patiënten terecht kunnen voor alle poliklinische zorg en laagcomplexe operaties. In totaal gaat het om 70 tot 80 procent van de totale ziekenhuiszorg. Ingewikkelde operaties waarbij opname nodig is zullen in Harderwijk worden verricht.

Spoedeisende Hulp en verloskunde niet haalbaar
Breekpunt bij de doorstart blijven de afdeling spoedeisende hulp (SEH) en acute verloskunde. Door een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen en specialisten in de regio Flevoland is het volgens St Jansdal onmogelijk om in Lelystad de SEH en verloskunde in de huidige vorm te handhaven. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis deelt die mening, die zij enkele weken eerder al uitte in een zorgvisie voor Flevoland.

Geld blijft beschikbaar
Ook de minister onderkent dit probleem nu. Het maakt ook niet uit of hij extra geld beschikbaar stelt (maximaal 4,4 miljoen euro per jaar). Op dit moment is de zorg niet overeind te houden, legt Bruins uit. Mocht de arbeidsmarkt veranderen of het aantal inwoners van de regio Lelystad groeien, dan ontstaan er volgens de minister nieuwe mogelijkheden. Hij zegt in dat geval opnieuw extra geld toe.

Complexe gevallen doorgestuurd
Als alternatief voor de SEH wil St Jansdal in Lelystad een spoedpost opzetten, die zeven dagen per week overdag en 's avonds open is voor laagcomplexe spoedeisende zorg als schaaf- en snijwonden of botbreuken. Complexe gevallen en voorvallen in de nachtelijke uren worden doorgestuurd naar Harderwijk of ziekenhuizen in Almere, Zwolle, Heerenveen en Sneek.

Daarmee is zorg voor alle inwoners van Lelystad binnen de wettelijke norm (45 minuten reistijd) bereikbaar, aldus Bruins. Bij het ziekenhuis blijft de huisartsenpost bestaan. Op termijn zou er in Lelystad een Acute Opvang Afdeling kunnen terugkomen als opvolger van de SEH. Hier kunnen patiënten maximaal 48 uur verblijven.

Verloskunde krijgt andere opzet
In het overnameplan dat nu op tafel ligt komt in Lelystad geen acute verloskunde voor. Hiervoor zijn te weinig artsen om die te bemensen.
Op een later moment wil Zilveren Kruis in Lelystad een geboortecentrum opzetten, waar een verloskundige poliklinische bevallingen leidt. Ook dit plan staat in de zorgvisie van de verzekeraar. Hierover wordt gesproken met verloskundigen en huisartsen.

Akkoord Antonius dichtbij voor Noordoostpolder
Voor de zorg in Noordoostpolder is minister Bruins optimistisch dat de curator begin volgende week tot een akkoord komt met de Antonius Zorggroep.
In Emmeloord wordt de bestaande spoedpost voortgezet. Complexe zorg wordt aangeboden in Antonius in Sneek of in andere grote ziekenhuizen in de regio.

Antonius wil de acute zorg samen met andere zorgaanbieders als ouderengeneeskundigen en wijkverpleegkundigen verder uitbouwen en thuis aanbieden. Daarbij moet gebruik worden gemaakt van nieuwe technologie om patiënten op afstand te kunnen controleren.

Permanente ambulance op Urk
Acute verloskunde keert ook in Noordoostpolder niet terug. Het ziekenhuis zal dit blijven doen met verloskundigen en huisartsen in Noordoostpolder en Urk, die hiervoor nu al een netwerk hebben opgezet. Zo is er een manager ingezet die de verloskunde coördineert met de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen.

Op Urk wil Antonius spreekuren voor verloskunde, gynaecologie en kindergeneeskunde gaan aanbieden als alternatief voor het wegvallen van de MC-polikliniek. Minister Bruins zegt zich er hard voor te gaan maken dat er op Urk permanent een extra ambulance komt voor het vervoer van patiënten die acute verloskunde en spoedzorg nodig hebben.

De Tweede Kamer praat woensdagmiddag met minister Bruins over de ziekenhuizen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (118)

 • Ria

    Vr 15 februari Vrijdag 15 februari

  Pardon, Harderwijk een fijn en goed zorgzaam ziekenhuis?
  Heeft u er zelf wel eens gelegen?
  En ook in Lelystad?
  Wat een verschil.
  In Lelystad mooie grote kamers, en afdelingen.
  In Harderwijk super kleine kamertjes waar je degene die naast je ligt een hand kunt geven zo klein en operatie patienten tussen longpatiënten.
  Hallo goed ziekenhuis.
  Schiet toch op.

  reageer
 • Ricardo faaij

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Denk dat ik volgend jaar ook maar geen zorg verzekering meer zal betalen ..
  Aangezien alle zorg duurder word en zieken huizen faiiet gaan ...

  reageer
 • Herman

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  En vervolgens worden de zorgkosten volgend jaar gewoon duurder.
  Overal dure AED apparaten ophangen omdat het van het grootste belang is om iemand zo snel mogelijk te reanimeren om vervolgens in een ambulance op zoek naar een ziekenhuis te komen te overlijden.
  Het zal straks je kind of vrouw maar zijn die een bevalling niet overleven omdat er nergens plek is om op tijd geholpen te worden.
  Politiek gaat over lijken en helaas zal dit wel eens letterlijk kunnen worden.

  reageer
 • Es

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Echt belachelijk en lelystad is nog wel de hoofdstad. Denk dat we lelystad maar moeten verlaten

  reageer
 • Jabin

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  In de NOP was het indertijd heel simpel. Boycot ziekenhuis MC Lelystad en ga naar Anthonius. We kunnen gerust stellen dat dit mede de oorzaak is van de ondergang hier in Lelystad. Zoals anderen al schrijven gaan mensen uit Dronten, Zeewolde en etc naar Harderwijk. Dus als we als Lelystedeling onze eer willen redden, dan zeker niet naar Harderwijk, dan mislukt dat plan van Achmea en is er in de toekomst na het omvallen van Harderwijk weer een mogelijkheid om in Lelystad weer iets op te bouwen. En natuurlijk je zorg verzekering bij Achmea groep opzeggen. Deze groep heeft momenteel het grootse marktaandeel (29,9 %). Hieronder alle verzekeringen die onder deze groep vallen. Dus niet 1 van deze nemen.

  Achmea
  Zilverenkruis
  Zilverenkruis ziezo
  FBTO
  Avero
  deFrieslandzorg
  Prolife
  OZF
  Interpolis

  Wat zeker erg vreemd is, dat hier straks een vliegveld actief wordt en er bij een ramp geen enkel normaal ziekenhuis in de buurt is. Wordt dat door de minister en zorgverzekeraars simpel vergeten?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  De zorgverzekeraar Zilverenkruis heeft een zeer bedenkelijke rol bij de openhouden van het ziekenhuis in Lelystad. De minister van volksgezondheid heeft totaal geen regie, pak uw verantwoordelijkheid in deze zaak.
  Zilverenkruis heeft maar een doel de zorg zo minimaal houden in Lelystad dat bloedt het ziekenhuis vanzelf dood. Een zeer bedenkelijk rol van deze zorgverzekeraar en de minister die kijkt er naar en doet TOTAAL niets.

  Politiek grijp in en pak de macht van deze zorgverzekeraar eens aan.

  reageer
 • HaHa

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Gelukkig hebben we het vliegveld nog.

  reageer
 • Sandra

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Het Sint Jansdal is een stabiel en fijn ziekenhuis waar je met respect geholpen wordt. Ik denk dat Lelystad in zijn handjes mag knijpen dat zo’n partij de poliklinieken wil overnemen.

  reageer
 • Harry

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Niks stabiel. Financieel zeer ongezond. Is fors aan het inkrimpen qua personeel. En heeft na het mislukken van de fusie met Isala wel afgesproken de complexe zorg af te stoten naar Zwolle.

 • Drontense

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Ik geloof niet dat enigzins besef heeft welke belangen hier wegen en wat er daarna gebeurd.

  Maar fijn dat u zo dol bent op het st jansdal

 • Roland

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Hoe moet ik daar dan komen sandra met ov is te duur voor mij auto heb ik niet

 • Jan

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Ik betaal GEEN zorgpremie meer !!

  reageer
 • gh

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Stemadvies: stem vanaf altijd VVD die hebben de macht Dhr Bruins , Dhr Rutte en de top van de Achmea groep. Die bepalen wat goed voor u is. Stokpaardje van de VVD is privatiseren, en waar dat toe lijd in de zorg daar zien we hier het sprekende voorbeeld.

  reageer
 • Rob

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Waardeloze argumenten. Geld is belangrijker dan mensen. Het is niet te hopen dat er straks iets vreselijks gebeurt op Lelystad Airport. Zonder volledig ziekenhuis in de buurt zal dit dan een echt drama worden.

  reageer
 • Het Nieuws Vooruit

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Nu Lelystad geen volwaardig ziekenhuis meer krijgt ligt het ook in de lijn der verwachting dat Almere de provincie hoofdstad gaat worden, toch? En terecht: Een volwaardig ziekenhuis hoort bij een volwaardige stad zoals Almere met 204.000 inwoners.
  Lelydorp heeft slechts 77.500 inwoners en veel meer zullen dat niet worden omdat ziekenhuis-bevallen er niet meer bij is.

  Lelystedelingen mogen blij zij dat er geen volwaardig ziekenhuis komt!
  Het ziekenhuis is altijd al onderwerp van gesprek geweest: het was aanvankelijk veel te groot voor Lelystad en heeft nog nooit een goede reputatie gehad, behalve …. voor de serie Medisch Centrum West. Het is dus een echt DRAMA-ziekenhuis.

  reageer
 • Jeroen

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Woont zeker niet in lelystad, belachelijke redenatie, eigen hachje eerst zeker.

 • Harry

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Almere is niets meer dan Amsterdam-Oost. We hebben ook geen provinciehoofdstad nodig. Flevoland heeft als provincie geen bestaansrecht. Gewoon opsplitsen over Noord-Holland en Overijssel.

 • B.

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Ik snap werkelijk niet waar je de arrogantie vandaan haalt om op deze wijze over dit soort 1e levensbehoefte te oordelen. Je woont zeker zelf niet in deze mooie stad. Waar overigens steeds meer Almeerders komen wonen omdat Almere te groot en te duur wordt.

 • Ad

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Is Bruins (de titel minister niet waardig) soms door Rutte ingewerkt / opgeleid ? Die doet ook heel vaak beloftes die hij nog vaker niet nakomt !

  vvd ROT OP !! we zullen aan jullie beloftes denken als we weer moeten kiezen.

  reageer
 • Rob

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Een verzekeringsmaatschappij int toch alleen premies en betaalt de schades (ziektekosten).Waar bemoeit Achmea zich dan hier mee ?.

  reageer
 • Maartje

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Lijkt mij dat minimaal een onderzoek moet worden ingesteld naar de dubieuze rol van de curator.

  Alleen in zee gaan met Sint Jansdal die alle plannen meteen op dag 1 al klaar had staan.

  Een minister die hier regelrecht intrapt.

  Na onderzoek komen er nog interessante zaken aan het licht.

  We zouden een enquête moeten opstellen.

  Verder waar zijn die linkse partijen, met hun grote en zeer actieve grote mond als het gaat om Lelystad Airport, nu zijn ze doodstil. Dit legt zo bloot waar het over gaat...

  Geen VVD meer, maar ook zeker geen Groen Links, PvdA of SP meer stemmen!!

  reageer
 • HK

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Natuurlijk! Stem allemaal op de PVV, Forum voor Democratie of Partij voor de Dieren. Dan komt het vast en zeker allemaal goed met Nederland. Populisme klinkt leuk, totdat er voor gekozen wordt. Daar kunnen ze in Groot-Brittannië over meepraten.

 • Merhai

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Een genuanceerd commentaar in deze materie is lastig. Lastig omdat ik als dokter met 32 jaar ervaring in acute geneeskunde,me zorgen maak over mensenlevens
  Ik werk overigens niet in het ziekenhuis maar woon wel in Lelystad .
  Het krachtenveld bij deze kwestie tussen medische staf, gemeente, huisartsen, verloskundigen, minister, concurrerende ziekenhuizen ,de zorgverzekeraar en de minister , heeft voor altijd duidelijk gemaakt dat het zwaartepunt nu bij de zorgverzekeraar ligt, bij het geld.
  Ook is duidelijk dat er zeker niet geredeneerd wordt vanuit patiënten , dat dokters niets te vertellen hebben, dat private ziekenhuizen met bestuurders die geen tegenspraak dulden monddood personeel uit selecteren, kortom dat marktwerking in de zorg dood is.
  De overheid en mn de christelijke partijen in deze coalitie zouden per direct uit de regering moeten stappen.
  Dit kan niet in deze tijd, er is genoeg literatuur die bewijst dat de norm van 45 min niet wenselijk is, er is voldoende geld, er is voldoende personeel , ja ook kinderartsen.
  Wie gaat de harde confrontatie met de zorgverzekeraar aan??

  reageer
 • Timmermans

    Zo 25 november 2018 Zondag 25 november 2018

  Hier ben ik het volledig mee eens. Maar het enige wij wat als patiënten kunnen doen is massaal onze zorgverzekering bij de eerder genoemde Achmea groep opzeggen en niet meer op de VVD stemmen. Ik hoop dat heel veel mensen dit gaan doen. Geen premie betalen zoals sommige mensen suggereren heeft helaas geen zin omdat de regering het regeltje heeft verzonnen dat er dan gedwongen geïnd mag worden met boetes, en demonstreren in Nederland is zo aan banden gelegd dat het een lachertje is geworden.

 • Barbara

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Omdat een ziekte politieke oorzaken kan hebben zullen de dames en heren doktoren de confrontatie aan moeten gaan, zij zijn de natuurlijke advocaten van de minder bedeelden.En over een volgend uitspraak ergens ooit gelezen kan met ook wel eens gaan nadenken.
  Wanneer een samenleving ziek is, zoals wanneer er een epidemie uitbreekt, is er een dokter nodig, lees: een staatsman die de politieke oorzaken van die epidemie wegneemt.

 • Linda

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  We worden in de maling genomen waar we bij staan.

  Accepteren we dat?

  Niet genoeg personeel beschikbaar...

  Zijn alle voormalige medewerkers en medewerkers die daar tot vandaag nog werken verdampt?

  Zijn alle tientallen artsen en honderden verpleegkundigen uit het failliete Slotervaart ineens van de aardbol verdwenen?

  reageer
 • Hans

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Overstappen naar een andere verzekering dan het zilverenkruis lijkt mij de beste en het is goedkoper ook.

  reageer
 • Katja

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  En dat ga ik ook absoluut doen. Voor mij geen Zilveren Kruis meer, ik ben die club kotsbeu!

 • Siobhan

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Als je er dan maar voor zorgt dat je niet bij 1 van de andere zorgverzekeraars van Achmea terecht komt. Zilveren Kruis is namelijk 1 van de zorgverzekeraars van Achmea, een organisatie die intern ook al duizenden banen van eigen medewerkers heeft weggesaneerd ten behoeve van inkomsten. Dus kijk eerst even op hun site voor je ander label van deze zieke marktleider neemt.

 • Jan

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Hier uit blijkt dat deze koude sanering een feit is.
  Ja ze moeten wel doen als of ze er alles aangedaan hebben om Lelystad open te houden maar dat is allemaal schijn.
  Verruiming van de euthanasie wet is de oplossing vind den Haag.
  Ik hoop dat er nu begrepen wordt waar ze naar toe willen gezien de AOW golf die over enkele jaren er aan komt.
  Dit is een opgezet plan van politici en zorg verzekeraars die zich niets aantrekken van een mensen leven.

  reageer
 • RM

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Wij zijn voor onze zoontje (hartpatiënt) twee keer bij de seh in Almere geweest toen wij daar nog woonde. De eerste keer zat er drie kwartier tussen het moment dat het voorval plaatsvond en hij werd geholpen. De tweede keer 3(!) uur.

  Als nu ook mensen vanuit Lelystad en omgeving naar Almere moeten dan zie ik het erg somber in. Daarnaast wonen wij nu in Lelystad en hebben wij ook 15 tot 20 minuten reistijd.

  Daarnaast snap ik het argument niet van geen geschikt personeel. Beide keren dat wij in Almere bij de seh waren, werkte daar dezelfde kinderartsen, cardiologen, longartsen en verpleging als overdag. 's avonds niet geschikt op een seh is naar mijn mening dan overdag toch ook niet geschikt op de verschillende afdelingen!?

  Ik hoop in ieder geval de twee situaties die ik eerder heb meegemaakt met mijn zoontje nooit meer mee te maken. Het is namelijk gewoon een feit dat hij er op dit moment, als deze situatie blijft, er een stuk slechter voor zou staan als het weer gaat gebeuren.

  reageer
 • Rien

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Welkom in het land waar mensenlevens worden weggestreept tegen economische belangen. Een overheid die haar burgers verplicht een heel groot deel van hun inkomen aan zorg laat besteden, maar niets, maar dan ook echt niets doet om deze zorg te waarborgen. De illusie dat zorg winstgevend moet zijn is een grote zeepbel. Vele jaren is er nagedacht over het huidige zorgsysteem en dan is dit het resultaat. Een brevet van onvermogen, meer is het niet.

  reageer
 • Saskia

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Een permanente helikopter....

  reageer
 • Linda

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Dames en heren, stop direct met gaan naar het Sint Jansdal en boycot dit ziekenhuis volledig zodra het in een nieuw heel klein pand zijn 3e rangs zorg gaat aanbieden. Of eis na behandeling in de polikliniek dat de operatie in een totaal ander ziekenhuis plaats vindt.

  Zodra sint Jansdal om valt is er meer perspectief voor Lelystad.

  En burgemeester van Lelystad, u blijft toch wel een paar jaar? Dan kunt u ook eens meer actie laren zien. Of is uw plan om dit zinkende schip volgend jaar al te verlaten?

  En waarom VVD, willen jullie Lelystad zo graag kapot maken en SP en Groen Links, als het over Lelystad Airport gaat zijn jullie zo vreselijk fanatiek en agressief, waarom nu niet??? Heel raar allemaal.

  reageer
 • Hans2

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Wij gaan gewoon naar Harderwijk. Net zo ver als Lelystad en een prima ziekenhuis,

 • Joop

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Er is maar een woord voor met zeer grote hoofdletters. Schande, schande

  reageer
 • Andy

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Ik neem aan dat als er geen volwaardige zorg geleverd wordt er dan ook geen volwaardige zorgpremie betaald hoeft te worden?

  reageer
 • X

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Geen geschikt personeel kunnen vinden?
  Wat een *##$%# argument! Deze zijn er zeker wel, geen twijfel over mogelijk. Dit is puur en alleen een geld kwestie, niks meer en niks minder. Benoem dit en ga niet dit soort kul roepen. Ben erg benieuwd of de politiek dit slikt (lokaal en landelijk). Dit is namelijk grote achteruitslaand en brengt groei in Flevoland in gevaar.

  reageer
 • Rick

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Wanbeleid is ook beleid...

  reageer
 • Kees

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Dit is een schande voor Lelystad en de Nederlandse Zieken Zorg. De hoofdstad in de polder zonder volwaardig ziekenhuis ! Terwijl er wel geld is voor opvang van asielzoekers die onmiddelijk gehuisvest worden terwijl we onze eigen mensen niet eens van een normaal ziekenhuis kunnen voorzien? Echt Nederland en de ziektekosten verzekeraars en de te dure directie leden van andere ziekenhuizen in Nederland moeten zich diep en diep schamen!!!

  reageer
 • Jan kort

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Minister Bruins als er iets zou zijn met uw eigen gezondheid hoe ver is het dan voor U om een ziekenhuis te bereiken?. Vast minder dan de patiënt die naar Harderwijk moet. Het is niet te hopen dat er na de opening van het vliegveld iets voordoet dat veel bedden en operaties noodzakelijk maakt. Minister Bruins vertel dat eens aan die verzekeraars die alleen maar proberen premie's op te strijken als Nederland aan één ziekenfonds genoeg zou hebben en tevens miljarden bespaart.Denk daar eens over na en gebruik eens gezond verstand inplaats van zaagsel.

  reageer
 • Ben

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Fout 1)
  Complexe zorg wordt inderdaad geleverd in de grotere ziekenhuizen. Sneek is daar NIET één van. Het is slechts een schaafwonden centrum.

  Fout 2)
  De ernstige gevallen gaan niet naar Almere of Harderwijk, maar naar een trauma centrum.

  Fout 3)
  Een manager inzetten om de acute verloskunde van Urk te coördineren met Sneek en Heerenveen? Laat mij u helpen. Stel dat je een grote bloeding krijgt, gaan zowel moeder als kind dood. Hoe denkt meneer de manager dat te coördineren?

  Fout 4) ...nee dat kan niet naar Sneek of Heerenveen. Stel dat het echt vervelend begint te worden moet je alsnog naar een trauma centrum. Vanaf Almere (wat even ver rijden is als Sneek) sta je binnen 15 minuten op de trauma kaners van het AMC. Vanaf Sneek wordt dat minimaal 30 minuten verder doorrijden richting bijvoorbeeld Groningen.

  Fout 5) Uw verzekeraar stelt dat u binnen 45 minuten in een terzake kundig ziekenhuis zal zijn. Die tijd begint echter te tikken op het moment dat u 112 belt.
  15 minuten aanrijtijd, 5 minuten de tijd om u als patiënt de ambulance in te jagen... blijft er dus slechts 20 minuten over om in het ziekenhuis te komen.
  Ik garandeer u dat dat echter onmogelijk is binnen de geldende wet- en regelgeving.

  Weer een flinke berg slap management gebrabbel. Zelfs kinderen op de basisschool kunnen deze sommetjes maken. Deze bollebozen blijkbaar niet.

  reageer
 • Rick

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Ach, beste Lelystedelingen maken jullie hetzelfde eens mee waar wij in de NOP een aantal jaren mee hebben moeten kampen. De leegroof door MC Lelystad uit ons Dr. Jansenziekenhuis. In Emmeloord staat me nog goed voor ogen. Blij dat wij als gezin destijds, net als het merendeel van de NOP gekozen hebben Antonius. Hoe heet ook al weer, oh ja, hoogmoed komt voor de val!!! Jullie zijn met Harderwijk beter af dan met zakkenvullers als Winter.

  reageer
 • Harry

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Je trapt in de spelletjes van ACHMEA, St Jansdal en Antonius Sneek, waar diverse directieleden onderling tussen rouleren. Zodra de IJsselmeerziekenhuizen als concurrent weg zijn, zal Antonius Sneek de zorg in Emmeloord af gaan bouwen en alles naar Sneek overhevelen. Antonius zit namelijk in een heel moeilijke positie vanwege de concurrentie met het veel grotere ziekenhuis uit Leeuwarden/Heerenveen (Tjongerschans).

 • Ronald

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Schande. Stel die curatoren eens onder toezicht. Oh wacht de minister zou het nu persoonlijk in de gaten houden. Dus burgers van Flevoland, dan zal het wel kloppen wat hier gebeurd. Niet zeuren maar meer betalen.

  reageer
 • Hannes;

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Juist als men dit scenario al lang had verwacht; dan had men het met alle deskundigheid in samenwerking kunnen afbouwen!
  "De ene debacle na de andere heeft men maar voorzich uit geschoven, denkende we zien wel waar het schip strandt!
  "Maar ja, dat is vandaag de dag in bepaalde innovatie projecten de strategie van de regering!"

  reageer
 • Cloony

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Alle onderhandelaars ga je diep schamen evenals minister en de curator, er is maar één net woord voor bha

  reageer
 • zomaar een patiënt

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Harderwijk heeft 46.000 inwoners. Flevolanders moeten het kwakkelende ziekenhuis daar weer gezond maken. Bah!

  reageer
 • Hans2

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Harderwijk, Putten, Ermelo, Nunspeet, Zeewolde, deel Nijkerk, deel Barneveld + alle kleinere plaatsen. Dat is wel wat meer dan Lelystad met haar 80.000 inwoners.

 • J. J.

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Harderwijk heeft misschien zelf 45.000 inwoners maar omdat he Sint Jansdal een fusieziekenhuis is heeft het een achterland van meer dan 150.000 inwoners en dat heeft Lelystad bepaald niet. Maar als Lelystad ineens boven de 100.000 inwoners komt dan wordt er opnieuw gekeken en komt er geld beschikbaar totdat blijft het een veredelde polikliniek, net als in Emmeloord.

 • Theo

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Het duurde al te lang voor dat er nieuws kwam over de overname maar dit is een regelrechte ramp voor Lelystad.
  Beloftes van onze minister dat het licht niet uit zou gaan en de spoedeisende hulp open zou blijven worden niet waargemaakt.
  Het vertrouwen in deze minister en zijn achterban is helemaal weg en ze laten zich leiden door de macht van de verzekering maatschappijen en steken hun kop in het zand.
  Dan nog maar niet te spreken over het personeel wat nog een beetje hoop had op een doorstart staan nu op straat honderden banen weg.
  Banken worden geholpen en strooien we met miljoenen in het buitenland maar in eigen land kunnen we verreken.
  Premies stijgen alles wordt duurder de zorg gaat achteruit och wat gaat het toch goed hier in Nederland.
  Langzaam glijden we af naar landen waar het heel normaal is om lang te moeten reizen om bij een ziekenhuis te komen.
  Dit gaat zeker mensenlevens kosten en wie gaan we daar verantwoordelijk voor stellen jullie mogen het zeggen.

  reageer
 • Arend Koller

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Ok; niet verrassend. Dit besluit lag in de lijn der verwachtingen. Ben wel benieuwd naar de reactie vd lokale en provinciale politiek. Misschien zoiets van: weten jullie wat jullie in Den Haag nu met het vliegveld en al die windmolens kunnen doen? Ergens instoppen waar het klam en vochtig is....

  reageer
 • Hans

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Nou die hebben gereageerd. Zelfs oproep tot blokkade a6. Ik sta achter hun.
  Tijd om eens onze tanden te laten zien.
  En nogmaals aan alle personeel; aan jullie heeft het nooit gelegen. Hulde voor jullie goede zorgen en sterkte!

 • Ivonne

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Lang leve achmea!!ben er al jaren bij weg!! Tjonge wat een klunsen+minister,mogen wij niks meer hebben????😢😢😢😢😢

  reageer
 • Jan uit Lelystad

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  De nu gepubliceerde plannen en redenen zijn onbegrijpelijk. Waar is al het personeel opeens gebleven? Als je de besprekingen maar lang genoeg rekt is iedereen verdwenen. Het ziekenhuis mag niet verdwijnen. We kunnen het niet missen. Die besprekingen hadden veel sneller afgerond kunnen zijn. Waarom is CCN Nederland buiten spel gezet? Het leek er op dat die met Lelystad het beste voor hadden. Kunnen de Lelystedelingen de extra reiskosten (taxi's) bij het Zilveren Kruis declareren?

  reageer
 • Saskia

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  De heer L.Winter heeft te maken met CCN evenals DC polies. Hij kreeg 45.000.per maand. Waarom schrijft niemand hier over. Hij kreeg meer dan 25 miljoen bij overname. Valt daar niks te halen.

 • Harry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Ja, die reiskosten mag je declareren om bij zorg te komen, want de verzekeraars hebben een zorgplicht. Maar waarom zou je dat nog bij Zilveren Kruis ACHMEA doen? Weg met ACHMEA, kies voor 2019 een van de concurrenten als verzekeraar.

 • Sam

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Lelystad: wel een vliegveld, maar geen ziekenhuis. Het moet niet gekker worden.

  reageer
 • Mario

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Nog logischer: geen ziekenhuis,=geen vliegveld! Los je eigen problemen maar op Schiphol!!

 • Grönninger

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Verbaasd? In Groningen weten we al jaren dat politiek Den Haag niet deugd, beloften niet waarmaakt en of niet nakomt. Welkom bij de club van landgenoten die de dupe zijn geworden van loze beloften en politiek gekonkel. Alleen de Randstad telt en alleen daar wordt geïnvesteerd.

  reageer
 • Robert

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Iedereen verzekering bij Zilveren Kruis Achmea opzeggen. St Jansdal wil er zelf beter van worden. Het is wel stil vanuit de gemeenteraad. Lelystad heeft nu zo weinig meer te bieden dat de WOZ afdrachten ook wel omlaag kunnen.

  reageer
 • T

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Allemaal leuk en aardig die wettelijke norm van 45 minuten, voel me er niet meer op m'n gemak door.

  reageer
 • Kim

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Vraag me af hoeveel mensen hier de brief van de minister goed hebben gelezen. Ik begrijp de boosheid maar ben ook reeel. Dit was toch al lang te verwachten. Kijk eens hoeveel miljoenen er al zijn weggegooid om perse een ziekenhuis in stand te houden. Er komt heel veel wel in Lelystad, dus van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat een spoedpoli waar je met heel veel acute dingen naartoe kan gaan. Veel diagnostische dingen blijven, dus daarvoor kan je ook gewoon op de fiets. De verzekeraars zijn bezig met een centrum voor verloskunde en extra ambulances. Antonius wil polikliniek op Urk. En als er echt stront aan de knikker is brengt een ambulance je direct naar Utrecht of Zwolle, kom je echt niet in de buurt van Harderwijk of Sneek.

  reageer
 • HK

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Hè, hè: gelukkig zijn er nog mensen die wél een genuanceerde mening hebben over de situatie en plannen.

 • J. J.

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Waar staat dat de ambulance je dan naar Zwolle of zelfs Utrecht brengt? Zwolle misschien, maar waarschijnlijk het Sint Jansdal vanuit gemeente Dronten of gemeente Lelystad, Zwolle of Sneek vanuit Noordoostpolder of Urk. Niets nieuws dus en mocht hulp toch te laat komen, dan kan je altijd proberen de staat of de zorgverzekeraar aansprakelijk te stellen.

 • Barbara

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Wat een triest resultaat, waarmee de medische wereld gevaar loopt een groot deel van haar betekenis te verliezen!! Ook dat nog!

  reageer
 • V

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Deze minister heeft het UWV kapot gemaakt en gaat dit nu doen met Lelystad. Echt wat een leugens en bedrog, ik hoop dat er een parlementaire enquête komt om alles naar boven te krijgen.

  reageer
 • Mark

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Minister Bruins dient ter verantwoording te worden geroepen voor volksverlakkerij. De één na de andere toezegging wordt om zeep geholpen.

  reageer
 • Hannes;

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Een vooropgesteld innovatieplan door de zo arrogante bovenwereld! Geholpen door verblindheid van de regering.!!

  reageer
 • Jaqueline

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Beter dan zo kan de situatie niet uitgedrukt worden!!!

 • adriana

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  wat is het verschil tussen verloskunde en acute verloskunde?begrijp ik hieruit dat er wel 'gewoon'bevallen kan worden maar bv geen keizersnedes

  reageer
 • Lely

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Nou da's dan fijn een uitgekleed ziekenhuis dat in de toekomst verder kan en zal worden uitgekleed....
  Fijn geregeld allemaal. Het begint toch wel heel erg op een voor opgezet plan, met als hoofdrol spelers de verzekeraar, st. Jansdal en de minister.

  reageer
 • Roos

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Lees de reacties maar van 14 dagen geleden. Wisten wij toch al
  Wat een waardeloze minister zonder ruggengraat. Kan die man niet per direct weg?

  reageer
 • V

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Even serieus, deze minister is dus een grote leugenaar net zoals Rutte. Waarom zouden de grote bedrijven nu nog naar Lelystad gaan en waarom hebben we straks een vliegveld? We hebben niet eens een ziekenhuis die volwaardig functioneert! Ik zou als investeerder nu vooral lekker wegblijven uit Lelystad en die nieuwe huizen die gebouwd gaan worden zullen een fiasco worden want wie wil er nu nog van buiten in een stad wonen die niks heeft? De Winter is in ieder geval weer veel rijker geworden omdat hij leningen niet hoeft terug te betalen, de gemeente en de provincie stellen echt helemasl niks voor, de minister is een grote leugenaar en zilveren kruis Achmea heeft zich vooral gericht op Almere.

  reageer
 • Harry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Zilveren Kruis ACHMEA heeft zich niet gericht op Almere, maar op het redden van St Jansdal uit Harderwijk, dat er na het bouwen van een nieuwe vleugel met operatiekamer, door dalende aantallen klanten en door een nieuw achterlijk duur patiëntenregistratiesysteem er financieel zeer slecht aan toe is. Daar heeft ACHMEA de IJsselmeerziekenhuizen voor opgeofferd. Zoals het Slotervaart opgeofferd is om Amstelland in Amstelveen te redden. Maar de klanten van ACHMEA (met zijn vele verschillende namen/labels) in Amsterdam en Flevoland kunnen daar de komende weken hun mening over geven door voor hun zorgpolis 2019 een verstandige keuze te maken. Welke concurrent van ACHMEA komt met een beter zorgvisie?

 • Hendrik Bakker URK

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  En alle inwoners stoppen met verzekeren bij zilveren kruis. Wedden dat het dan wel kan, een volwaardig ziekenhuis?

  reageer
 • Antoinette

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Absoluut!! Geen twijfel over mogelijk!!

 • Harry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  En een poli in Urk. Natuurlijk kan dat. IJsselmeerziekenhuizen is failliet gegaan doordat ACHMEA de geldkraan dichtdraaide (idem Slotervaart). Niet anders. En dat terwijl de zorg in de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart goedkoper was dan bij veel concurrenten. Hoezo marktwerking in de zorg, als ACHMEA niet naar de prijzen kijkt, maar afspraken maakt met vriendjes van St Jansdal in Harderwijk en Amstelland in Amstelveen? Juist deze ziekenhuizen zijn er financieel bar slecht aan toe.

 • Harry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Hoezo ontwikkelt Zilveren Kruis ACHMEA een zorgvisie? Er zijn meer verzekeraars, en met een restitutiepolis bepaal ik zelf waar ik naartoe wil. Waarom is ACHMEA zo bepalend voor de curator? Het verhaal over een tekort aan personeel is al eerder door het personeel zelf ontkracht. ACHMEA en St Jansdal zijn leugenaars die een al lang onderling bekokstoofd plan uitvoeren. De curator speelt daarin mee. En de minister is zo stom dat hij erin trapt. Mensen in Flevoland, zeg uw verzekering bij ACHMEA op, en laat St Jansdal barsten. Dat ziekenhuis is er financieel ook slecht aan toe. Dus niet daarnaartoe gaan, dan gaat het ook failliet, en dan ontstaan er meer kansen voor een echt ziekenhuis in Lelystad.

  reageer
 • Klaas

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Een motie van wantrouwen . Weg met deze man.

  reageer
 • Jan

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Gewoon triest van woorden wat hier gebeurd, hier mag de politiek niet mee akkoord gaan.
  Een provinciehoofdstad die geen volwaardig ziekenhuis heeft dit gezien vanuit de ontwikkeling van de luchthaven en groei van Lelystad.
  Ik hoop echt dat bij menigeen de ogen nu open gaan dat privatisering in de gezondheidszorg een ramp is.
  Boycot een zorgverzekeraar als Zilverenkruis en kijk heel kritisch naar de rol van de minister Bruins (VVD) die van alles toezegt en niets nakomt.

  reageer
 • Lely

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Mocht Lelystad gaan groeien meer geld beschikbaar.Minister je maakt Lelystad gewoon kapot!!!!....jullie geven helemaal geen kans om Lelystad te laten groeien.Komt straks vliegveld grote hotel zijn al grote bedrijven gekomen maar jullie laten Lelystad gewoon de grond in boren.

  reageer
 • Bas

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Wat denk je met haar zogenaamde idiote 1 jaar uitstel opening Lelystad Airport. Ze zinspeelt er op om ook dit geen doorgang te laten vinden.

 • Gerrit

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  geweldig. een minister met loze beloften

  reageer
 • Joop

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Nou, Lelystedelingen e.o. Het ziekenhuis zonder de aller-belangrijkste afdelingen vanwege de zgn markt werking, onze kinderen worden door school wegens gebrek aan invallers naar huis gestuurd, de politie heeft geen tijd genoeg om boeven te vangen, militairen die moeten slapen in krotten en "pief paf" roepen, ... ( Nu Nog een stemwijzer nodig??)

  reageer
 • Bas

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Ik schat even in: een voorbedacht opzetje van de curatoren en St Jansdal en een minister van niets die daar klakkeloos intrapt!! Triest!!!

  reageer
 • Johan

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Weten jullie bij welk ziekenhuis de chef van zilveren kruis werkte voor hij chef van zilveren kruis werd en wat die toen al probeerde met Lelystad maar niet lukte? Na 10 jaar kan eindelijk toch dat plan om noordoostpolder en Lelystad te koloniseren door harderwijk doorgaan. En hoe staat harderwijk er financieel eigenlijk voor?

  reageer
 • HH

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Ik weet in ieder geval van Wout Adema, die nu werkt bij ZN Zorgverzekeraars Nederland, maar voorheen bij Achmea, Antonius en St Jansdal.

 • Harry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Ook al probeert St Jansdal het met leugens te ontkrachten ('de tekoren komen door een nieuw patiëntenregistratiesysteem en zijn eenmalig'), de werkelijkheid is anders. St Jansdal heeft een peperdure nieuwe vleugel met operatiekamers gebouwd. Het aantal patiënten is fors terug gelopen, en de inkomsten ook. Het nieuwe patiëntenregistratiesysteem heeft 20 miljoen gekost, en is echt niet in één jaar afgeboekt. En ook St Jansdal heeft te weinig vast personeel, en moet dus duur inhuren. Ook dit ziekenhuis staat op hetbpunt van omvallen. Door patiënten uit Lelystad over te nemen en ook personeel uit Lelystad te lokken ipv de inhuur, wil St Jansdal het tij keren. De vriendjes van ACHMEA werken daar aan mee. De IJsselmeerziekenhuizen worden geslachtofferd om het ziekenhuis in het kleinere Harderwijk te redden. Idem Slotervaart om Amstelland te redden. Boycot ACHMEA.

 • Theo de Haan

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Heerlijk marktwerking in de zorg. We gaan weer terug naar de jaren 70. Lang leve de vooruitgang! Ik vind dit ongelooflijk triest!! Wat een zooitje. We wijzen naar iedereen en voor alles hebben we wel een opgestoken vingertje klaar maar dit is teveel, te duur en te moeilijk?? Politiek schaam je!!

  reageer
 • Maartje

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  OK VVD, nu nog de luchthaven afblazen cq verder traineren en dan hebben jullie helemaal jullie zin. Dan is er niets meer hier.

  Ik weet 1 ding, ik stem nooit meer VVD en pas op VVD, want in Lelystad stemden de meesten VVD. Hoogstwaarschijnlijk passe!!!

  reageer
 • Antoinette

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Het is zo onterecht. Het klopt niet! Onzin!
  Er is voldoende personeel, er was voldoende personeel. Niet de schuld leggen bij personeel. 😡
  Ze maken ons kapot en de goeie zorg waar we ons voor inzetten voor alle inwoners van onze zorg regio.

  reageer
 • Gerard.H

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Grootste tijd datAlmere de hoofdstad wordt van de provincie Flevoland. Lelystad is gedegradeerd tot een klein polder dorpje. En zal nooit meer een volwaardige stad worden. Ik hoop dat het vliegveld nu niet door gaat. Want bij grote calamiteiten is er geen ziekenhuis aanwezig.

  reageer
 • Harry

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Provincie Flevoland gewoon opdoeken.

 • Anja

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  En wat als je midden in de nacht de SEH nodig hebt en je hebt geen auto? Wat dan?

  reageer
 • Inwoner

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Dan bel je een buurman, vriend, familie of een taxi.

 • Yvonne

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Na weken in spanning wachten wat er gaat gebeuren blijf je hopen dat het allemaal goed komt. De minister heeft 4.4 miljoen toegezegd voor spoed en verlos. En dan dit bericht. In en in triest voor Lelystad. Of zullen we zeggen LELYDORP. Er gaan ongetwijfeld doden vallen. En dan wat gaat er dan gebeuren. Ik weet het antwoord NIETS 😱😰

  reageer
 • Elly

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Jawel hoor dan zijn ze weer eens geschokt in Den Haag zoals altijd 😠😠

 • Sandra Maassen

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Niet te geloven dit. Zelfs veel kleinere plaatsen hebben een volwaardig ziekenhuis, maar deze provincie hoofdstad heeft onderhand niets meer! Het draait allemaal om de centen en Jan met de pet mag verrekken. O ja, en betalen...

  reageer
 • Heinz

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Dit is dus steeds de opzet van Harderwijk geweest om hun rode kas te spekken. Wel slechte resultaten, één van de 12 financieel slechte ziekenhuizen en nu mag Lelystad dit opkrikken. Negeer Harderwijk en kies voor Almere met een beter toegerust ziekenhuis en beter bereikbaar. 6 treinen in een uur i.p.v. 1 bus per uur naar Harderwijk en daar 3x langer onderweg.

  reageer
 • Hans2

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Er zijn ook inwoners van andere plaatsen dan Lelystad. Bv. Zeewolde, Biddinghuizen en Dronten. Dan is Harderwijk opeens een stuk dichterbij dan Almere. Sterker nog, een grote groep ging daar al heen. Succes Lelystad. Wij redden ons wel.

 • Harry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Of kies voor CCN in combi met de doorstart die de medici zelf zouden financieren.

 • Jan

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Ik vind dit NIET kunnen !!

  reageer
 • Frank41

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Nederland is een zorgstaat ,dit houd in dat een ieder de zorg krijgt die hij nodig heeft. Met uitzondering de ontwikkelingsgebien van ons koningrijk waar Flevoland waarschijk toe behoort .
  Lelystad wordt geamputeerd, bedankt overheden.

  reageer
 • pd

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Het is toch te zot voor woorden banken krijgen steun, top bestuurders ontvangen miljoenen maar een ziekenhuis redden ho maar. En dan een minister die zegt dat hij alles zal doen om het ziekenhuis te behouden. Nou het is te zien....😡🤬 laat het weer afweten maar ja dat is minister eigen....

  reageer
 • Lelystedeling

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Heel triest! Zakkenvuller de Winter heeft een hoop kapot gemaakt.

  reageer
 • Jacobus

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  ik blijf het erg voor het personeel vinden maar nu weten ze in Lelystad ook eens hoe het is. Jaren geleden heeft Lelystad het ziekenhuis in Emmeloord kapot gemaakt. Dus nu weten ze ook eens hoe het is. Blijf voor de bevolking wel hopen dat ze een volwaardig ziekenhuis terug krijgen. ik zal er niet heen gaan in ieder geval.geef mij, net als meer inwoners van de Noordoostpolder, het ziekenhuis in Sneek maar.Vele malen beter.

  reageer
 • Harry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Emmeloord wordt door het Antonius ook steeds verder uitgekleed, let maar op. Eerste slachtoffer is de poli op Urk die verdwijnt na overname door Antonius. Wees dus maar bizar gelukkig met het Antonius dat bijgedragen heeft aan de ondergang van het Dr Jansenziekenhuis (er is geen plek voor twee) en de zorg in Urk.

 • Ria

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Wat een kul verhaal.
  Weet minister Bruins wel dat er In Lelystad mensen wonen?
  Hoe kan een klein ziekenhuis als in Harderwijk ooit zo'n ziekenhuis over nemen?
  Mogen wij Lelystedelingen onze reiskosten bij hem op de stoep gooien?
  120.000mensen afhankelijk van dit goed lopende ziekenhuis, en ja met on capabele bestuurders, en moeten wij daar de dupe van zijn?

  reageer
 • Linda

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Voor opgezet spel.

  Was helemaal niet de bedoeling om te strijden of te vechten voor behoud van het ziekenhuis.

  Bedankt Achmea en Zilveren Kruis, bedankt curatoren en bedankt incapabele minister Bruins!

  reageer
 • Hans

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Nu moet de SEH dicht omdat er zogenaamd geen personeel is. Dat personeel is meteen na het faillissement weggelokt door Harderwijk. Die hadden direct al dit plan en nu is het hun dus gelukt. Harderwijk heeft alleen maar een poli nodig om alle patiënten naar hun eigen ziekenhuis te lokken. Lelystad als marketing afdeling voor Harderwijk. Schandalig!!!

  reageer
 • B.

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Eerst structureel miljoenen per jaar toezeggen en dan nu terugkrabbelen. Is zeker door de dictator Rutte teruggefloten. Echt als er bij de eerst volgende verkiezingen nog mensen op de VVD stemmen zal er eens een onderzoek naar hun verstandelijke vermogens gedaan moeten worden.

  reageer
 • Irene

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Helemaal mee eens!! Zakkenvullers!

 • Sjaan kleef aan

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Lelystad wordt weer een boerengat. Vertrouwd.

  reageer
 • Maaike

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Schandalig😡😡😡😡

  reageer
 • Karel

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Burgermeester en nu opstaan.Er zijn dingen beloofd van minister en gewoon niet na komen!!

  reageer
 • Harry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Burgemeester is ook VVD, en al van voor de invoering van het huidige zorgstelsel een prominent lid van de commissie die de VVD-verkiezingsprogramma's schrijft.

 • Dirk

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  je weet toch al lang dat r in denhaag een kabinet zit vol met leugens

 • Ingrida

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Treurig!! Minister, steunt u deze ONGEZONDE zorg in Nederland? Ik mis het nakomen van uw belofte! Ik mis een verklaring van een externe toezichthouder - was die er eigenlijk wel? Ik vermoed dat een goede extern toezichthouder MC had kunnen laten overleven door voortijdig ingrijpen. Ik doel vooral op een van de tentakels van dhr. Winter en andere bestuursleden. Deze hebben hun zakken gevuld met niet vergoedde in o a in Duitsland gedane inkopen, bij bedrijven waar zij belang in hebben. Zo ontspoord is dus de zorg in Nederland. BIZAR!!

  reageer
 • Claartje Mooiweer

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Het is zoals altijd een centenkwestie, aan levens in gevaar brengen hebben zij geen boodschap, de eerste dode(n) is/zijn al gevallen. Heeft dit de situatie beïnvloed? Natuurlijk niet, men speelt al sinds de SEH gedeeltelijk sloot met onze levens! Alleen om onze zk verzekering te betalen zijn wij belangrijk, goede zorg is een ondergeschikte zaak geworden. MC is/was een prima ziekenhuis maar helaas: Dass war einmal 😢

  reageer
 • Truus

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  SCHANDEN!!!!!!....Niet normaal...een hoofdstad en geen vollédig ziekenhuis waar straks ook nog eens hier een vliegveld bij komt en meer bedrijven komen en dan nog met die stomme koppen gewoon zeggen geen vollédig ziekenhuis!!! HEEEEEEEL BOOS!

  reageer
 • Linda

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Wat een leugens weer.

  Al het personeel was er. Hoor het interview na van de medewerkers. Nergens was er een tekort aan personeel.

  Maar zo werkt de overheid dus. Liegen en bedriegen en ons al die ongein laten geloven.

  Die 45 minuten grens geldt voor Texel, Zeeland. Een schande om met die grens te schitteren in een provincie midden in het land!

  reageer
 • Almeerder

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Waarom zijn ze (curatoren) niet meer meerdere partijen om de tafel gaan zitten die een bod hebben gedaan, ik doel hiermee op een doorstart gefinancierd door 2 of meer partijen. CCN, ST Jansdal en eventueel een extra partij? Plus de ruim 4.3 miljoen van de minister.

  Dan had Flevoland weer een dekking gehad voor de hele provincie.
  Te Schandalig voor woorden dit.
  De curatoren wonen zelf zeker NIET in Lelystad, die kunnen zich laten verplegen in een PRIVÉ kliniek op kosten van de Lelystadse burgerij!!

  reageer
 • Armold

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Waar blijft de minister met zijn belofte en garantie? Nu moet hij een stevig standpunt innemen en niet aan de leiband van de verzekeringen lopen!

  reageer
 • Almere

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Deze man is ongeschikt voor zn vak. Wat een schande!! Waar is pvda, die zijn dr voor zn burgers. Nou ook niet dus!!!

  reageer
 • Dirk

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  de pvda is er al lang niet meer voor de burgers .

 • RobB

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Dit land is een slappe hap

  reageer
 • Fer

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Schandalig iedereen zilverenkruis opzeggen
  Nog schandaliger is het niet doorstarten zogenaamd aan te weinig personeel te laten wijten

  reageer
 • Angela

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Tjonge tjonge.minister bruins met zijn loze beloftes..laat de lelystedelingen maar lekker in de kou staan.wij hebben geen acute zorg nodig.wij bevallen wel langs de snelweg.

  reageer
 • Mevr.Sprenger

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Precies
  St jansdal en zilveren kruis hadden dit samen al bedacht .

  reageer
 • Sem

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Het is te belachelijk voor woorden dat je geen volwaardig ziekenhuis in de provincie hoofdstad hebt, terwijl het dichtstbijzijnde wel volwaardige ziekenhuis op 30 minuten afstand zit. Dat gaat levens kosten. Hoe hoog is ook alweer de zorgpremie? Hoeveel geld stort de Nederlandse staat ook alweer de grens over voor ontwikkelingshulp en om deel te blijven nemen aan Europa? Ja ja zogenaamd levert je dat ook weer een hoop op wordt er altijd geroepen, nou hier even een rare gedachte: "het behoud van een volwaardig ziekenhuis inclusief spoedeisende zorg en acute verloskunde levert mensenlevens op".

  reageer
 • Lelystedeling

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Banken krijgen miljarden van kabinet zodat de economie niet omlazert, ziekenhuizen krijgen geen steun van kabinet en mogen omlazeren. Want zorg, wat heb je daar aan?

  reageer
 • Jeroen

    Wo 21 november 2018 Woensdag 21 november 2018

  Harderwijk en Almere zijn binnen een half uur bereikbaar, dus dat gouden uur is met gemak te halen.

 • Joop

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Jeroen: Serieus? Ben jij dan ook een van die 100.000 mensen die niet binnen het "gouden uur" hulp hebben?

 • Jeroen

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Is ook vrij logisch toch? Wanneer de banken omvallen, gaat de hele economie naar z'n grootje, en dan is Nederland failliet. Een ziekenhuis is wat dat betreft bij gelijk aan ieder ander bedrijf.

 • Mr. Internet

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Wat heb je nou aan een ziekenhuis zonder een afdeling spoedeisende hulp. Dan gaan er dus mensen sterven in de ambulance onderweg naar Harderwijk of Almere, terwijl ze anders op tijd in Lelystad geholpen hadden kunnen worden. Je zou die doden maar op je geweten hebben door zo'n beslissing.....
  Of één van die onnodige doden zijn.....
  Of een nabestaande van die onnodige doden.....

  reageer
 • Kees

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  VVD krijgt geen stem van mij!!! En bij Zilvetenkruis ben ik weg.Minister van niks dingen zeggen maar het niet doen.

  reageer
 • Lelystedeling

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Bizar notabene als hoofstad zijnde, welke notabene zorg moet dragen voor een vliegveld en toeristische plekken zoals de haven en bataviastad. Het wachten is op de eerste dode / foute bevalling. Hoe kan je je nu serieus genomen worden als gemeente? Hoe promoot je nu Lelystad verder? Je kan er letterlijk dood gevonden worden...

  Waar is onze burgermeester? Dit kan toch niet? Maar nee laten we ons druk maken om wat hertjes....

  reageer
 • Anja

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Onze burgemeester heeft zich enorm ingezet, ze was o.a naar de 2e Kamer om het debat bij te wonen. Helaas waren er maar weinig inwoners mee. De gemeente had notabene 3 bussen ingehuurd maar 2 moesten hier 's morgens al terug omdat er maar een handjevol mensen de moeite namen mee te gaan naar de 2e Kamer.
  De burgemeester is echt wel druk bezig geweest, maar als de minister nee zegt dan kan ze hoog en laag springen maar ik vermoed dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd door haar. Ze blijft vast doorvechten voor ons.

 • Dirk

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Echt, maak je je daar zorgen om? Of je als gemeente nog serieus genomen zal worden, of hoe je je stad nog kan promoten?
  Met die gedachtegang ben je net zo erg als al die investeerderclubjes die geld willen verdienen ten koste van de zorg. Geld verdienen aan de zorg is prima, niet ten koste van. Maar echt, maak je je daar zorgen over?

 • Henny Nieuwhof

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Schandalig in 1 woord....😠😡😡..Hoe is dit mogelijk..........dus de veiligheid van de bevolking in de zorg stelt niks voor. Laat ze maar verrekke.........Wat een slappe bende hier in dit land.....
  Ben woedend, wat een onrust bij de mensen dit.......beseffen jullie dit wel......

  reageer
 • Marco ketting

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Schandalig dat dit kan in een land als Nederland.

  reageer
 • Dirk

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Hoe kan dit voor een hoofdstad onbegrijpelijk.
  Bedankt Loek Winter en kornuiten en natuurlijk het Zilverenkruis voor het kapot maken van ons ziekenhuis jullie moeten de ogen uit jullie kopen schamen.

  reageer
 • Chris

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Ik snap het maar niet. Wat deden al die artsen verplegers en ook patienten daar dan al die jaren? Zijn die ineens verdampt? Kan iemand mij dat kort uitleggen? Dank alvast.
  (Een soon to be inwoner van Lelystad)

  reageer
 • Antoinette

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Niemand is verdampt. Alles en iedereen is er nog! Alleen wordt het ons onmogelijk gemaakt op deze manier. Maar als het aan ons ligt, gaan we door met een volwaardig ziekenhuis.

 • Fred

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Slecht nieuws hoe is mogeljk minister

  reageer
 • John Smit

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Fijne communicatie van het IJsselmeerziekenhuis om op Omroepflevoland bovenstaand bericht te lezen. Personeel is vooralsnog niet geïnformeerd.

  reageer
 • Harry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Nee, natuurlijk niet, want dan zal het personeel weer benadrukken dat het verhaal over het tekort aan personeel niet waar is. Dat komt St Jansdal en ACHMEA niet uit. Ik hoop dat het personeel / de OR niet akkoord gaat met het voorstel van St Jansdal en ACHMEA voor de inrichting van de zorg in Lelystad. Nog zes weken, dan kunnen we in Flevoland allemaal onze polis bij ACHMEA opgezegd hebben, en dan doet hun zorgvisie er ook niet meer toe. De gemeente Lelystad moet ook de collectieve polis voor minima bij De Friesland ACHMEA opzeggen.

 • Ingrida

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Schandalig! Personeel zet zich nog steeds in voor de zorg om verder geschoffeerd te moeten worden 😡

 • Jolanda

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Minister Bruins.....je komt je afspraken niet na!!!....Bedankt

  reageer
 • Ingrid

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Last iedereen overstappen naar een andere zorgverzekeraar dan het zilverenkruis achmea. Deel deze oproep !!!!

  reageer
 • Jaap Slicht

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Schande. Eerst van alles toezeggen. Hoofdstad zonder volwaardig ziekenhuis en straks wel een vliegveld.

  reageer
 • Rietepiet

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Hij zou er toch 4 miljoen of zo uittrekken om SEH en verloskunde te behouden? Of heb ik dat verkeerd begrepen?

  reageer
 • Mars

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  De minister zou zich hard maken voor tenminste een volwaardig SEH. De zoveelste VVD leugen?

 • Janpieter

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Wat een belofte weer van de minister...tjonge jonge....zegt hij geen genoeg personeel....vind je het gek!!!...Als het zo lang duurt gaan het personeel ook niet op wachten en gaat elders anders werken en ondertussen maak je het hele ziekenhuis hier kapot!!!...Bedankt minister en Zilverenkruis jullie hebben een goed hart.......haha laat me niet lachen

  reageer
 • Zoe

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Dit is Schandalig 😠😡

  reageer
 • Lelystedeling

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Ongelooflijk...waar een wil is een weg...doe je huiswerk gauw over svp en zoeg dat de brede zorg verzekerd blijft...dan maar een van de onzinnige subsidies o.i.d. stoppen om de financiering rond te krijgen..

  reageer
 • Carina

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Ongelooflijk, begrijp nog steeds niet, dat dit heeft kunnen gebeuren! Zou de minister er écht alles aan gedaan hebben? Voor 1000% inzet?

  reageer
 • Emile

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Het is wachten op de eerste doden. Het is al een pasr keer bijna misgegaan.

  reageer
 • Ankie Jans

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Ach hij komt alweer op zijn woorden terug, verrassend maar niet heus. Wat stom om te denken dat het er zou komen. Wij mogen het uitzoeken. Geweldig!!!

  reageer
 • Jan

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  En de minister heeft dus iets beloofd wat hij niet waar kan maken....
  Stop onmiddellijk met de privatisering van de gezondheidszorg!

  reageer
 • Johan Beuke

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Een schande dat dit kan in Nederland

  reageer
 • Betsy van dijk

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Grote schande. Wanbeleid en de burger de dupe. Deze minister is een rekenmeester en absoluut geen volks vertegenwoordiger. Schande

  reageer
 • Harry

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Het is niet eens een rekenmeester, want de zorg van IJsselmeerziekenhuizen en Slotervaart was goedkoper dan van de academische ziekenhuizen, topklinische ziekenhuizen en zelfs goedkoper dan veel reguliere streekziekenhuizen. Dit is geen marktwerking, maar vriendjespolitiek van ACHMEA, en een minister die te dom is om dat te doorzien.

 • Bas

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Hoe kon het jarenlang dan wel?

  Het ziekenhuis miste alleen 5 miljoen euro van die Duitse Loek Winter medicijnen.

  Dit was te voorspellen. Dit spelletje is in kaart gezet door curatoren en Zilveren Kruis.

  Schandalig!!!

  reageer
 • Bert

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  We weten nu op welke partijen we niet moeten stemmen

  reageer
 • Saskia

    Di 20 november 2018 Dinsdag 20 november 2018

  Helemaal mee eens...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert