Minister: volwaardig ziekenhuis in Lelystad onmogelijk

LELYSTAD • Di 20 november 2018 | 21:24 • Dinsdag 20 november 2018 | 21:24

Het is niet mogelijk om in Lelystad een ziekenhuis overeind te houden met volwaardige afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde. Op dit moment is in Lelystad alleen een spoedpost haalbaar. Dat geldt ook voor Noordoostpolder en Urk.

Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Hij doet daarin verslag van de onderhandelingen van de curator met overnamekandidaten voor de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten, Emmeloord en Urk. De onderhandelingen zijn nog niet afgerond.

In Lelystad alleen beperkte en poliklinische zorg
De minister bevestigt dat St Jansdal uit Harderwijk het ziekenhuis in Lelystad en de polikliniek in Dronten wil overnemen. In Lelystad zouden patiënten terecht kunnen voor alle poliklinische zorg en laagcomplexe operaties. In totaal gaat het om 70 tot 80 procent van de totale ziekenhuiszorg. Ingewikkelde operaties waarbij opname nodig is zullen in Harderwijk worden verricht.

Spoedeisende Hulp en verloskunde niet haalbaar
Breekpunt bij de doorstart blijven de afdeling spoedeisende hulp (SEH) en acute verloskunde. Door een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen en specialisten in de regio Flevoland is het volgens St Jansdal onmogelijk om in Lelystad de SEH en verloskunde in de huidige vorm te handhaven. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis deelt die mening, die zij enkele weken eerder al uitte in een zorgvisie voor Flevoland.

Geld blijft beschikbaar
Ook de minister onderkent dit probleem nu. Het maakt ook niet uit of hij extra geld beschikbaar stelt (maximaal 4,4 miljoen euro per jaar). Op dit moment is de zorg niet overeind te houden, legt Bruins uit. Mocht de arbeidsmarkt veranderen of het aantal inwoners van de regio Lelystad groeien, dan ontstaan er volgens de minister nieuwe mogelijkheden. Hij zegt in dat geval opnieuw extra geld toe.

Complexe gevallen doorgestuurd
Als alternatief voor de SEH wil St Jansdal in Lelystad een spoedpost opzetten, die zeven dagen per week overdag en 's avonds open is voor laagcomplexe spoedeisende zorg als schaaf- en snijwonden of botbreuken. Complexe gevallen en voorvallen in de nachtelijke uren worden doorgestuurd naar Harderwijk of ziekenhuizen in Almere, Zwolle, Heerenveen en Sneek.

Daarmee is zorg voor alle inwoners van Lelystad binnen de wettelijke norm (45 minuten reistijd) bereikbaar, aldus Bruins. Bij het ziekenhuis blijft de huisartsenpost bestaan. Op termijn zou er in Lelystad een Acute Opvang Afdeling kunnen terugkomen als opvolger van de SEH. Hier kunnen patiënten maximaal 48 uur verblijven.

Verloskunde krijgt andere opzet
In het overnameplan dat nu op tafel ligt komt in Lelystad geen acute verloskunde voor. Hiervoor zijn te weinig artsen om die te bemensen.
Op een later moment wil Zilveren Kruis in Lelystad een geboortecentrum opzetten, waar een verloskundige poliklinische bevallingen leidt. Ook dit plan staat in de zorgvisie van de verzekeraar. Hierover wordt gesproken met verloskundigen en huisartsen.

Akkoord Antonius dichtbij voor Noordoostpolder
Voor de zorg in Noordoostpolder is minister Bruins optimistisch dat de curator begin volgende week tot een akkoord komt met de Antonius Zorggroep.
In Emmeloord wordt de bestaande spoedpost voortgezet. Complexe zorg wordt aangeboden in Antonius in Sneek of in andere grote ziekenhuizen in de regio.

Antonius wil de acute zorg samen met andere zorgaanbieders als ouderengeneeskundigen en wijkverpleegkundigen verder uitbouwen en thuis aanbieden. Daarbij moet gebruik worden gemaakt van nieuwe technologie om patiënten op afstand te kunnen controleren.

Permanente ambulance op Urk
Acute verloskunde keert ook in Noordoostpolder niet terug. Het ziekenhuis zal dit blijven doen met verloskundigen en huisartsen in Noordoostpolder en Urk, die hiervoor nu al een netwerk hebben opgezet. Zo is er een manager ingezet die de verloskunde coördineert met de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen.

Op Urk wil Antonius spreekuren voor verloskunde, gynaecologie en kindergeneeskunde gaan aanbieden als alternatief voor het wegvallen van de MC-polikliniek. Minister Bruins zegt zich er hard voor te gaan maken dat er op Urk permanent een extra ambulance komt voor het vervoer van patiënten die acute verloskunde en spoedzorg nodig hebben.

De Tweede Kamer praat woensdagmiddag met minister Bruins over de ziekenhuizen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel