Achtergrond: waar komen al die windmolenplannen vandaan? 

FLEVOLAND • Wo 28 november 2018 | 11:38 • Woensdag 28 november 2018 | 11:38

Protest tegen windmolens in de buurt van Ketelhaven. Of kritiek op de komst van hoge molens bij het Swifterbos in Swifterbant. De laatste maanden zien we in Flevoland geregeld verzet ontstaan tegen windmolenplannen. Was het een paar jaar geleden Urk dat van zich liet horen toen er grote molens werden aangekondigd, nu zien we hetzelfde op andere plekken gebeuren. Wat is er aan de hand?

Het onderwerp is actueel omdat kleine molens moeten verdwijnen en daarvoor in de plaats grotere gaan verschijnen. Een proces dat al verschillende jaren aan de gang is. Tot 2005 werden windmolens redelijk willekeurig verspreid door het landschap neergezet. Bijvoorbeeld door boeren die op hun erf één molen plaatsten. Iets dat een rommelig beeld opleverde. In 2005 werd een bouwstop afgekondigd en werd ingezet op molens in lijnopstellingen. In het Regioplan Windenergie uit 2016 zijn nieuwe afspraken gemaakt over het opschalen en saneren van molens. Zo kan de energieopbrengst omhoog en ontstaat er een fraaier beeld, is de gedachte.

Blauw & Groen
Ten zuiden van Zeewolde en in de omgeving van Urk zijn de resultaten al zichtbaar. Daar staan grote windmolenparken met hoge molens. In andere gebieden wordt nu dezelfde stap gezet. Daarvoor liggen vijf plannen op de tekentafel.

Twee veelgenoemde projecten zijn Windplan Blauw en Windplan Groen. Windplan Blauw betreft het gebied tussen Lelystad en de Ketelbrug, Windplan Groen loopt van Ketelhaven in het noorden tot Zeewolde in het zuiden. Overal verschijnen grotere molens, vaak op nieuwe plekken. En dus ook mensen die zeggen: daar krijg ik last van.

De vijf plannen met ieder een eigen kleur:


Kan het niet wat minder?
Waarom wordt niet gezegd "ach weet je wat: als mensen in een dorp of woonwijk zo’n grote molen niet dichtbij willen, dan doen we er een paar minder?"

Haal je een molen weg, dan levert zo'n windpark ook minder op. En windparken moeten wel aan een bepaalde aantallen qua energieopbrengst voldoen. Daar zijn op landelijk niveau afspraken over gemaakt. Nederland heeft als doel meer duurzame energie op te wekken. Een voortvloeisel van het het klimaatakkoord van Parijs. Voor de initiatiefnemers van nieuwe windparken is het soms passen en meten. Heel dichtbij bebouwing stuit op bezwaren, maar dicht op natuurgebieden zorgt ook voor problemen qua regelgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om stiltegebieden voor vogels.

Passen en meten is het voor Windplan Groen ook als het gaat om Lelystad Airport. In de directe omgeving van het vliegveld moet rekening gehouden worden met het vliegverkeer. Dan gaat het niet om de grote passagiersvluchten die in de toekomst worden verwacht, maar om de kleinere type vliegtuigen die er nu ook al actief zijn. Een aantal molens in de buurt van het vliegveld wordt minder hoog dan degene die verder weg staan.

Groter, groter, grootst
De trend is wel dat de windmolens steeds groter worden. Dat ziet bijvoorbeeld Bastiaan Bor van windmolenfabrikant Lagerwey. "Hoe hoger een windmolen is, hoe efficiënter." De molens die de komende jaren geplaatst worden, zijn al weer een slag groter dan die recentelijk in de buurt van Urk zijn geplaatst. In het geval van Windplan Groen gaat het om molens met een tiphoogte van maximaal 249 meter. De tiphoogte is de hoogte waarop het uiteinde van de rotorbladen zich bevinden als deze recht boven de mast staan. Nog grotere molens behoren in de toekomst zeker tot de mogelijkheden, al is het niet gezegd dat deze ook in Flevoland komen te staan.

Grote windmolens in vergelijking met andere gebouwen:


Wanneer?
De Flevolandse plannen waar nu aan wordt gewerkt hebben ieder een eigen tijdsplanning. Het verst gevorderd is Windpark Zeewolde, in het zuiden van de provincie. Aangezien Windplan Blauw en Windplan Groen midden in de ontwikkelingsfase zitten, komt bij die plannen de kritiek nu aan het licht. Een volledig overzicht van de status van elk plan is in onderstaande bijlage te vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel