Brussel keurt regelgeving Lelystad Airport af

LELYSTAD • Di 4 december 2018 | 14:54 • Dinsdag 4 december 2018 | 14:54

De Europese Commissie staat op het punt belangrijke regelgeving rond Lelystad Airport af te keuren. De commissie heeft bezwaren tegen de manier waarop minister Cora van Nieuwenhuizen vakantievluchten wil verplaatsen van Schiphol naar Lelystad.

Na een bericht in het Financieele Dagblad meldt de minister dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer dat zij de zogeheten Verkeersverdelingsregeling heeft ingetrokken. Zij is met de Europese Commissie in gesprek om te komen tot een aangepaste regeling. Het is de tweede keer dat Brussel kritiek heeft op de regeling.

Lelystad alleen voor vakantievluchten
In een eerste versie wilde de minister maatschappijen kunnen dwingen om vakantievluchten naar Lelystad over te hevelen. Omdat Brussel hiertegen bedenkingen had, stuurde zij na de zomer een nieuwe versie naar de Europese Commissie.

In plaats van dwang worden maatschappijen verleid om vakantievluchten naar Lelystad te verplaatsen, maar dat zou alleen kunnen als zij vluchten op Schiphol opgeven. De minister wil niet dat er op Lelystad autonome groei plaatsvindt. Zij volgt hiermee de wens van de Tweede Kamer, die meerdere keren heeft uitgesproken bang te zijn dat er maatschappijen naar Lelystad komen die nu niet actief zijn op Schiphol.

Vanaf september konden belanghebbenden reageren op de regeling. Daarna moest de Europese Commissie beoordelen of de regeling juridisch klopt en niet discrimineert. De Commissie heeft nu in een concept-besluit laten weten bezwaren te hebben.

Brussel vindt regeling te beperkend
Volgens het FD heeft Brussel er moeite mee dat er op Lelystad Airport geen autonome groei mogelijk is met maatschappijen die hier nog niet actief zijn. Ook zou alleen Schiphol voordeel hebben van de regeling en andere luchthavens niet. De minister wil inhoudelijk niet op de argumenten reageren.

Minister houdt vast aan opening in 2020
Oorspronkelijk zou de Europese Commissie in januari een besluit nemen over de verkeersverdelingsregeling. De minister wil nu in gesprek over de bezwaren en meldt te komen met een aangepaste regeling, die "enerzijds recht doet aan het doel dat Lelystad Airport gaat functioneren als overloopluchthaven van Schiphol en anderzijds tegemoet komt aan de bezwaren van de Europese Commissie". Opening van Lelystad Airport in 2020 blijft het streven van de minister, zo laat haar woordvoerder weten.

Gelderse tegenstanders van Lelystad Airport reageren verheugd op het nieuws uit Brussel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel