Faunabeheerders schieten eerste drie edelherten af

LELYSTAD • Ma 10 december 2018 | 12:54 • Maandag 10 december 2018 | 12:54

Staatsbosbeheer heeft maandagmiddag de eerste drie edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Drie faunabeheerders waren in de ochtend al op pad gegaan, maar slaagden er toen niet in een hert te raken. Vanwege de harde wind liepen de dieren te dicht bij elkaar. De kudde zoekt zo beschutting.

Het streven is om 20 edelherten per dag te schieten, meldt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. De faunabeheerders van Staatsbosbeheer moeten volgens hem proefondervindelijk vaststellen wat de beste methode is om de herten te schieten; vanuit de auto of vanaf een aparte plek. In totaal moeten er 1830 edelherten worden afgeschoten.

Het is volgens Joke Bijl van Staatsbosbeheer op het moment wel lastiger om de herten af te schieten. Bij het vorige beleid werden de dieren later in het seizoen afgeschoten, zo'n drie weken voor hun natuurlijke dood. "Maar de dieren zijn nu in goede conditie en ze zijn heel erg alert. Op het moment dat we dichterbij komen, gaan de oren omhoog en hebben ze ons allang gezien," aldus Bijl.

Wat gebeurt er met de kadavers?
De NOS zocht uit wat er met de herten gebeurt als ze worden afgeschoten. De dieren die vandaag de kogel kregen, blijven liggen. Die worden opgegeten door andere dieren in het gebied. Daarna bekijkt Staatsbosbeheer per dag wat er met de kadavers gebeurt. Ze kunnen in het gebied blijven liggen, naar een destructiebedrijf worden gebracht of verkocht aan poeliers in de regio. Daarvoor moet eerst door de NVWA worden onderzocht of het vlees goed is en geschikt voor menselijke consumptie. Zo ver is het nu nog niet, daarom blijven de eerste afgeschoten herten liggen.

Bosgebieden afgesloten
Vanwege het afschot heeft Staatsbosbeheer besloten wandelgebied De Driehoek en een deel van het Kotterbos af te sluiten voor wandelaars. Dat gebeurt vaker in de winter, maar het is vanwege het afschot dit jaar eerder dan normaal. Soms kan het volgens Staatsbosbeheer zijn dat het pad naar vogelkijkhut de Schollevaar dicht is omdat er dan op dat moment afschot plaatsvindt. Het wandelgebied Oostvaardersveld blijft wel heel de winter open.

Het afgesloten deel aan de Lelystadse kant:

Het afgesloten deel aan de Almeerse kant:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel