Staatsbosbeheer schiet 134 edelherten in eerste maand

LELYSTAD • Di 15 januari 2019 | 13:03 • Dinsdag 15 januari 2019 | 13:03

De faunabeheerders van Staatsbosbeheer hebben 134 edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Sinds 10 december zijn de boswachters in dit gebied aan het jagen. In totaal moeten zij 1830 edelherten afschieten. Er zijn 112 dieren voor consumptie aangeleverd.

De faunabeheerders zijn de eerste maand 15 dagen actief geweest in het natuurgebied. Dat betekent ze nog geen tien herten per dag hebben geschoten. Het streven is zo'n twintig herten. Staatsbosbeheer gaat daarom tot 1 april ook in de weekeinden schieten. Ook wordt de jacht op de herten opgevoerd tot twee keer per dag. "We zien dat de dieren met grote groepen op het veld staan en dan is het moeilijk om individuele dieren te selecteren."

Tekst gaat door onder de video

Op de eerste jachtdag bleek al dat het lastig zou zijn om alle herten te doden in de tijdspanne die daarvoor beschikbaar is. Toen werden drie dieren afgeschoten. Staatsbosbeheer heeft voor het afschieten een vergunning tot 1 april. Daarna mag er niet geschoten worden in verband met de bronsttijd en het broedseizoen. De jacht gaat daarna weer verder in de laatste maanden van het jaar.

Kadavers
Een deel van de afgeschoten herten blijft in de Oostvaardersplassen liggen. De kadavers zijn voer voor aaseters. Zo'n 112 herten gaan naar een Amsterdamse wildgroothandel, die gaat het hertenvlees verspreiden onder restaurants en Flevolandse poeliers.

Verdubbeling aantal jagers
Gedeputeerde Harold Hofstra liet vorige week nog weten dat het aantal jagers in het natuurgebied wordt verdubbeld. Hij wil het tempo van het schieten opvoeren. Het aantal mensen dat bezig is met het afschot wordt verhoogd van acht naar zestien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel