Nog steeds geen schadevergoeding voor boer met doodgebeten schapen

ZEEWOLDE • Do 17 januari 2019 | 13:46 • Donderdag 17 januari 2019 | 13:46

Boer Thijme Hamoen uit Zeewolde heeft na ruim een half jaar nog geen schadevergoeding ontvangen voor zijn doodgebeten schapen. In de zomer van 2018 verloor hij twee schapen toen een roofdier op zijn land was geweest. Uit DNA-analyse van de Wageningen Universiteit bleek dat het om een wolf ging. Daarmee was er sprake van de eerste levende wolf in Flevoland.

Boeren bij wie dieren zijn doodgemaakt door een wolf hebben recht op een financiële tegemoetkoming. Het landelijke Faunafonds Bij12 regelt de uitbetaling van vergoedingen, maar de afhandeling van de schade loopt volgens RTV Oost veel vertraging op. De gestelde termijn voor deze gevallen is 10 weken na de melding. Binnen die tijd moeten het onderzoek en de uitbetaling afgerond zijn, maar dat wordt dus bij lange na niet gehaald.

Ook boer Thijme Hamoen uit Zeewolde merkt dit. Hij heeft na meer dan zes maanden nog steeds geen geld gekregen. "De tegemoetkoming is te weinig om een nieuw schaap van te kopen, en dus te weinig om veel tijd en moeite in te steken. Maar het duurt nu wel erg lang", vertelt Hamoen. Inmiddels heeft hij wel een brief ontvangen waarin staat dat hij het geld binnen drie maanden kan verwachten.

De wolf heeft overigens vrij snel na de aanval de provincie weer verlaten. Uit een reconstructie aan de hand van DNA-sporen bleek dat de wolf op 10 juli in Buren bij Geldermalsen is geweest en begin augustus in België.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel