Werkstraffen voor pakketje bij provinciehuis

LELYSTAD • Vr 18 januari 2019 | 14:07 • Vrijdag 18 januari 2019 | 14:07

De vier actievoerders die in oktober een pakketje hebben neergelegd bij het provinciehuis in Lelystad zijn veroordeeld tot werkstraffen van 40 uur. Een vijfde verdachte is vrijgesproken.

De inhoud van het pakketje bleek achteraf onschuldig te zijn, maar in eerste instantie werd gevreesd voor explosieven. Hulpdiensten rukten massaal uit en de omgeving van het provinciehuis was lange tijd afgezet. De ochtendspits werd daardoor ernstig ontregeld.

De veroordeelden noemden het een ludieke actie en gaven aan dat de hulpdiensten het veel te groot hadden opgeschaald. De rechtbank was het daar niet mee eens. Met het oog op de huidige samenleving en de heftigheid van de discussie over de Oostvaardersplassen had het viertal moeten en kunnen weten dat hun actie niet zonder gevolgen zou blijven.

Het pakketje is geplaatst door tegenstanders van het beleid in de Oostvaardersplassen. De doos bevatte een vernielde knuffelbeer, een plastic zeis en een dildo. De actievoerders omschreven het tijdens de rechtszaak als een uit de hand gelopen grap.

De rechtbank heeft het viertal ook veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee weken. De vijfde verdachte werd helemaal vrijgesproken omdat deze alleen betrokken was bij de voorbereidingen, niet bij de uitvoering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel