Raad krijgt inzage in documenten over Floriade

ALMERE • Di 5 februari 2019 | 13:23 • Dinsdag 5 februari 2019 | 13:23

De gemeenteraad van Almere heeft inzage gekregen in correspondentie tussen de Floriade BV en de ambtelijke organisatie op het stadhuis. Dit op aandringen van de PVV. Aanleiding voor de partij om de documenten op te vragen is het opstappen van de volledige raad van commissarissen, afgelopen juli.

Een groot deel van de raad drong vorig jaar bij het college van b en w aan op de notulen van de vergadering waarin de raad van commissarissen haar beslissing heeft genomen. De RvC wilde het verslag echter niet vrijgeven.

De desbetreffende notulen hebben de raadsleden volgens een gemeentewoordvoerder nog steeds niet gezien, maar andere documenten wel. Volgens PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk blijkt daaruit dat de werkelijke reden van het opstappen van de RvC anders is dan eerder naar buiten gebracht.

'Koerswijziging'
De toezichthouders gaven destijds zelf aan dat hun oorspronkelijke opdracht was veranderd door een koerswijziging in de plannen. De gebiedsontwikkeling van de woonwijk en het evenement worden meer met elkaar verweven.

Volgens de PVV blijkt uit de documenten dat de Floriade BV grote bezwaren had tegen de bouw van woningen op het terrein voorafgaand aan het evenement in 2022. Dit vanwege de negatieve invloed op de bezoekersaantallen van de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Alleen raadsleden mogen de correspondentie lezen
De documenten zijn niet openbaar geworden, maar door het college van burgemeester en wethouders alleen ter inzage gelegd voor gemeenteraadsleden. Het dagelijks bestuur van de gemeenteraad, het presidium, dringt bij het college wel aan op openbaarheid, maar een woordvoerder laat weten dat daar nog over wordt nagedacht. Het besluit hierover verwacht hij niet voor donderdag.

Debat in de gemeenteraad
De PVV wil donderdag naar aanleiding van de documenten een debat voeren tijdens de gemeenteraadsvergadering. Naast bezwaren tegen woningbouw zou de raad van commissarissen ook gewezen hebben op het risico om met Amvest in zee te gaan.

De gunning van de gebiedsontwikkeling aan Amvest is volgens de PVV tot stand gekomen zonder enige inbreng van de BV. Uiteindelijk heeft de Floriade BV het bedrijf Amvest als samenwerkingspartner resoluut afgewezen, zo stelt de partij. De PVV concludeert: "Dit was de directe aanleiding voor het aftreden van de RvC. Niet 'een koerswijziging ten opzichte van haar oorspronkelijke opdracht'."

'Gemeenteraad is niet volledig geïnformeerd'
Wat de PVV betreft heeft het college van burgemeester en wethouders hiermee een politieke doodzonde begaan: het onvolledig informeren van de gemeenteraad. Het stadsbestuur heeft de raad volgens fractievoorzitter Toon van Dijk niets verteld over de inhoudelijke bezwaren van de BV tegen de plannen van Amvest en de keuze voor deze partij. Volgens Van Dijk blijkt uit de correspondentie dat de BV onevenredige risico's zag voor het slagen van het evenement.

Doordat die bezwaren van de BV en commissarissen door het college zijn weggehouden van de raad, heeft de gemeenteraad volgens de PVV haar controlerende en kaderstellende taken niet goed kunnen uitvoeren. Van Dijk: "Als we deze informatie wel hadden gehad, had het mogelijk geleid tot andere besluiten in het Floriade-dossier. Het college heeft op deze manier de besluitvorming beïnvloed."

College kreeg al eerder tik op de vingers
Van Dijk neemt de zaak hoog op. Temeer omdat de gemeenteraad al eerder een motie van treurnis tegen het college van burgemeester en wethouders aannam. De raad was niet tijdig geïnformeerd over het verlagen van het percentage sociale woningbouw van 30% naar 20% in het definitieve plan van Amvest.

Correctie:
Een eerdere versie van dit bericht gaf aan dat de gemeenteraad inzage heeft gekregen in correspondentie tussen de raad van commissarissen en de directie van de Floriade BV. PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk vertelde desgevraagd deze te hebben gezien. De documenten in kwestie zijn echter niet aan raadsleden voorgelegd, zo zegt een gemeentewoordvoerder. Het bericht is daarom aangepast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (16)

 • Yvon

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Het wachten is op een klokkenluider. Hoop dat iemand bij de gemeente zich daartoe geroepen voelt.

  reageer
 • Hannes;

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Vanaf 2012 zijn de klokkenluiders praktisch in de weer geweest!

 • Gerard

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  De voortdurende geheimhoudingen van Flopriade stukken zijn besluiten van de coalitie

  Niet alleen de stukken van de Flopriade Rvc, maar ook Flopriade Amvest deal, de bijna 20 miljoen euro kosten van uitkoop camping, Wok, Haddock en Duikschool worden geheim gehouden.

  Nb 20 mio is schatting op basis van loslippige opmerkingen van raadsleden Kips en vd Pauw en wethouder Ypma die hiermee geheimhouding hebben geschonden. Hetgeen een delict is waar de raad op moet ingrijpen.

  Geheimhouders zijn:
  Pvda Loes Ypma wethouder, Ruud de Jonge voorheen John vd Pauw
  Vvd Hilde van Garderen
  D66 Jan Lems
  Groenlinks Jessica Kips
  CU Roelie Bos

  Kiezers mogen weten welke namen achter deze geheimhoudingen schuil gaan.

  Zij blokkeren transparantie en ondermijnen de democratie in Almere.

  Stem Staten verkiezingen 2019 Partij voor de Dieren, SP, pvv, 50+ etc

  reageer
 • Gerard

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Zeker tegenstrijdig.
  De voorbeelden geven alleen aan wat zij allemaal aan hun laars lappen.

 • Kweniehoor

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  ze zullen je vast vaker wat vertellen (not)

 • Wiebe

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Dus als ik het goed lees wil je dat zij die de geheimhouding geschonden hebben voor dat delict worden vervolgd, en vervolgens wil je totale transparantie. Heb je door dat dat uiteindelijk dus twee volledig tegenstrijdige zaken zijn?

 • Hendriksen

    Wo 6 februari Woensdag 6 februari

  Inwoners van Almere slaap zacht. De gemeente waakt wel over uw geld. Wat een aanfluiting is het om de Floriade naar Almere te halen. Onder het mom van het kan in Almere, tegen elke prijs!

  reageer
 • Flevoburger

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Los van de inhoud maar als je anderen geen inzage geeft in jouw beleid dan maak je je ergens zorgen over? Is er wat aan de hand? Mogen wij iets niet weten?
  Is toch allemaal gemeenschapsgeld / geld van de burgers wat er uitgegeven wordt?

  reageer
 • Tja

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Nou dit is het dan. Bewust informatie achterhouden om besluitvorming te sturen. Stoppen met de Floriade is de meest gepaste reactie om deze wanprestatie de kop in te drukken. O nee we hebben het over de Floriade. Aai over de bol miljoentjes erbij en doorgaan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wim

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Is het de wetgevende macht ( dat zijn de raadsleden en volksvertegenwoordigers in een democratie) nu toch toegestaan om de door de uitvoerende macht (dat zijn griffier en B&W) in elkaar gedraaide notulen in mogen zien, wat een klucht

  reageer
 • Kweniehoor

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Maar zoek je mooie term eens op op internet. Heel vreemde definitie hanteer je.

 • Yvon

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Helemaal juist volgens mij. Dan vraag ik me ook nog eerlijk gezegd af, gezien de handelswijze vd gemeente hoe lang het gaat duren voordat er een onderzoekscommissie komt die stuit op belangenverstrengeling van deze of gene. Iedereen weer geschokt, vindt het onacceptabel, zo ga je niet met je burgers om enz. Is er wel alvast voor de gouden handdruk gespaard? Welke journalist zou hier eens in kunnen duiken lijkt me heel interessant.

 • Cirefrin

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Dit is onze gemeente raad die iedereen besodemieterd. Opnieuw verkiezingen. Grof schandaal is het en iedereen trapte er in wakker worden.

  reageer
 • Jenny v. d. D.

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Dit is echt een schandaal!!! Hoezo probeert men de bevolking dom te houden. De meeste kosten worden van ons belastinggeld betaald. Kijk dat er niet over grondprijzen en dergelijke in de openbaarheid gesproken wordt lijkt mij logisch. maar de rest had gewoon in de krant gepubliceert kunnen worden. Hoezo met Amvest in zee gaan als gebleken is dat dit niet de handigste partner is??? Amvest is de lachende derde in deze en loopt financieel geen enkel risico?

  reageer
 • Heinz

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Ben jij een financieel wonder? Laat dit dan zien in cijfers en niet in onbegrijpelijke niet ter zake doende letters. Praatjes vullen geen gaatjes.

 • Gerrit

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Ach, dat valt dus allemaal wel mee. En de verlaging van het percentage aan sociale woningbouw was natuurlijk een goede zet; er is immers al genoeg criminaliteit in Almere. Laten we s.v.p. niet het belabberde voorbeeld van de grote steden gaan volgen.

  reageer
 • Joshua

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Wat heeft Uw bericht hiermee te maken?
  Kunt U dat uitleggen?

 • Wiebe

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Dat luide geblèr over transparantie...gooien de bedrijven waar die schreeuwers voor werken hun concurrentiegevoelige informatie ook gewoon op straat?

  reageer
 • peter van den bemt

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Heel goede actie van de PVV. Nu blijkt hoe het college de inbreng/mening van de Floriade BV volledig heeft genegeerd EN de gemeenteraad daar NIET over geïnformeerd. Wat is de volgende stap na een 'motie van treurnis'? Die mag (moet) nu gemaakt worden.

  reageer
 • Almera

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Grote deel in dossier is geschrapt. Liggen achter slot en grendel. Kunnen ze doorgaan met de almeerders te bestelen.

  reageer
 • Yvon

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Als je als als lid vd gemeenteraad documenten niet mag inzien van de gemeente, dan heb je klaarblijkelijk iets te verbergen. Ik kan me voorstellen dat de AIVD oid bepaalde documenten heeft of onderzoeken die niet buitens kamers mogen komen,maar een gemeente? En dan voor zijn eigen bestuursleden? En er volgens de burgers die zich een slag in de rondte gaan betalen voor een onzinnig project die handen en handenvol met geld kost en die kosten betaald worden door diezelfde burger, ook van niks mogen weten?? Ik vraag me af waarom hier geen WOB verzoek kan worden ingediend ????

  reageer
 • Karel

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Wat een zeer ongewenst achterkamertjesgedoe! Transparantie en eerlijkheid over de Flopriade zijn weer ver te zoeken. Wij simpele burgers mogen niets over deze beerput horen. Ja, misschien over een paar jaar, als het te laat is, en we de rekening gepresenteerd krijgen. Zitten deze wethouders en raadsleden er dan nog?

  reageer
 • Boels

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Nadenken over openbaarheid?
  In wat voor land leven we inmiddels, Venzuela?
  Moeten de inwoners nu allemaal een WOB-verzoek indienen op basis van de Wet Openbaar Bestuur?
  Of gewoon vragen aan ingewijden om de zaak op het internet te zetten, desnoods anoniem?
  Zolang er geen openheid is dan weet ik dat we weer grotelijks gepiepeld worden.

  reageer
 • Jury Roest

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Dit is gewoon schijndemocratie en nep-transparantie. Waarom mogen niet-raadsleden de informatie niet inzien?

  reageer
 • L

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Omdat raadsleden al amper kaas gegeten hebben van economie, laat staan de willekeurige burger die over inzage loopt te zeuren. Die zijn. Namelijk actief op zoek naar gekkigheid in bedragen waar ze geen ervaring mee hebben.

 • Hans J.

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Juist Jury...de passages die belastend of alarmerend zijn zijn echt wel geschrapt......

 • Ben 2

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Dat kan ik me wel enigzins voorstellen alz ou ik ook pleiten voor volledige transparantie. Maar afhankelijk van de echte geschreven teksten is het mogeljjk beter dat niet te delen. Die mensen hebben ook recht op privacy en hebben misschien hun nek uitgestoken dat is al voldoende positief. Belangrijker is de houding vd wethouder te onderzoeken die iets anders heeft gesugereert.

 • Bert

    Di 5 februari Dinsdag 5 februari

  Mag ik dan jouw privé documenten inzien of mag alleen de sociaal werker dat?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert