Ambulanceritten duren veel te lang

LELYSTAD • Di 12 februari 2019 | 12:03 • Dinsdag 12 februari 2019 | 12:03

De gemiddelde ritduur van ambulances is sinds de (gedeeltelijke) sluiting van de spoedeisende hulp in Lelystad opgelopen tot ruim 50 minuten. Dat blijkt uit een analyse van de gemeente Lelystad op basis van de registratiecijfers van de GGD Flevoland. Voor Urk is de gemiddelde ritduur zelfs opgelopen tot meer dan een uur. De norm is drie kwartier.

Het voornaamste tijdsverlies zit volgens het zogenoemde 'position paper' in het vervoer van een patiënt naar een ziekenhuis verder weg. Afhankelijk van de aandoening of het letsel kunnen de lange rijtijden ernstige gevolgen hebben voor de patiënt, aldus de gemeente.

Geen acute zorg voor kinderen
De gemeente is bezorgd over de spoedeisende hulp voor kinderen. De afdeling is nu door de week overdag open, maar er zijn geen kinderartsen. Daardoor is er geen hulp voor kinderen tot 12 jaar. Boven de 12 jaar kan de hulppost alleen helpen bij botbreuken. Het college van b en w vindt dat niet acceptabel in een gemeente met een relatief jonge bevolking.

Werkdruk erg hoog
De werkdruk voor de zorgverleners, zoals huisartsen en verloskundigen, is volgens de analyse sterk toegenomen doordat de medisch specialistische ondersteuning vanuit het ziekenhuis is weggevallen. Huisartsen hebben ook problemen om patiënten door te verwijzen naar specialistische zorg. De arts krijgt regelmatig te horen dat er in een ziekenhuis geen plek is, en moet dan andere ziekenhuizen bellen. De werkdruk leidt er ook toe dat de huisarts minder makkelijk een waarnemer kan vinden. Werken in Lelystad is minder aantrekkelijk geworden, waardoor waarnemers liever elders aan de slag gaan.

Verloskundigen hebben minder tijd
Ook de verloskundigen kampen met een veel hogere werkdruk. Zij moeten naar het Sint Jansdal in Harderwijk om een zwangere te begeleiden, en zijn daardoor langere tijd weg uit Lelystad. Dat betekent dat er vaker een vervanger nodig is, en acute gevallen in Lelystad in gevaar komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (17)

 • Andre

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Ik weet dat de actiebereidheid in NL laag is maar er zijn toch grenzen?
  We laten ons telkens weer naar de slachtbanken leiden zonder tegen te stribbelen.

  De politiek staat veel te ver van de burgers af en kunnen/willen op die manier geen juist beleid voeren.
  De meeste zijn niet in het belang volk en vaderland maar met hun eigen agenda en die van anderen om zichzelf te profileren voor de toekomst.

  Tijd dat wij burgers de politiek opvoeden zodat de realiteitszin gaat groeien bij de heren en dames daar, de goede daargelaten.

  Heel langzaam leveren wij steeds meer in, wij staan daarbij te kijken als een hert in koplampen totdat wij aangereden worden.

  Er moet actie ondernomen worden !! geen enkele regering kan de massale stem van het volk negeren!

  reageer
 • Harry

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  De PVV en SP zijn de enige partijen in Den Haag die zich echt druk gemaakt hebben over ons ziekenhuis. De coalitie VVD-CDA-D66-CU niet, en ook de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, FvD, SGP niet; van 50Plus weet ik het eigenlijk niet eens, heeft zich landelijk ook niet sterk geroerd. In maart kunnen we weer stemmen, helaas niet voor de Tweede Kamer, maar indirect wel voor de Eerste Kamer.

 • Een Belgische Redder in Deutschland

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  Vraag: zijn er Genoeg Kliniken ?
  Wat is er Met een Bedden vraag
  Wat doet de Dispatch ?

  reageer
 • R

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Er zijn minstens 55.000 stemgerechtigden in Lelystad . Stel je voor dat er een nieuwe collectieve verzekering wordt opgericht en dat alle inwoners die nemen . Voor het gemak nemen we een zorgpremie van 100 euro per maand, waarbij je uitkomend op 5,5 miljoen euro premie per maand. Laten we tien maanden premie gebruiken om te besteden aan eigen zorg en twee om de dekking bij andere Instituten af te kopen , dan komen we op 55,5 miljoen euro. Me dunkt dat je met dat bedrag een uitmuntende zorg in Lelystad zou kunnen regelen. Nu nog iedereen lid maken; een zorg verzekering oprichten en een zorg centrum beginnen :-))

  reageer
 • Harry

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  @AP: nog geen 20% van de zorgkosten in Nederland wordt uit de premies gedekt. De rest komt uit werkgeversbijdragen, algemene belastingen en eigen bijdragen. Met 50% kostendekking uit prmies zou een bovengemiddelde score gehaald worden. Maar er moeten uiteraard ook huisartsen e.d. betaald worden, en de academische ziekenhuizen elders. De Lelystadse (en Drontense) zorgpremies kunnen dus maar beperkt in een eigen ziekenhuis gestoken worden.

 • AP

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Interessante benadering. Om het ziekenhuis te draaien maakte MCZuiderzee in 2017 EUR 103 miljoen aan kosten. Voor de EUR 55 mln kun je dus ongeveer de helft in de lucht houden. En dan moet je ook nog iets met huisartsenzorg, GGZ, GRZ, WLZ, farmacie.

 • Ria

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Het wachten is op de eerste dode omdat ze niet op tijd in een ziekenhuis waren met de ambulance
  Ik weet zeker dat het gaat gebeuren
  Te belachelijk dat dit hier gebeurt

  reageer
 • Mark

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Geen acute zorg voor kinderen aanwezig?!?

  Accepteren we dat de overheid zo roekeloos met het leven van onze kinderen omgaat?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Mar

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Dit was te verwachten. De aanrijtijden zijn al lang onderwerp van discussie. Dat weet Bruno ook. We horen deze man vam.alles roepen, toezeggen en beloven maar niets maakt hij waar. Gisteren nig geeft hij aan dat de verzekeraar zorg garandeert iets anders dan wat we nu lezen.
  Verantwoordelijk stellen voor letsel als je met je naasten niet op tijd in een ziekenhuis komt, waar dat dan ook mag zijn en als je daar al komt.

  reageer
 • Jan

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Hoe wordt de bevolking van Flevoland belazerd door de minister van volksgezondheid, zorgverzekeraar en het St Jansdal uit Harderwijk. Er moeten doden vallen om weer een volledig ziekenhuis te krijgen in Flevoland.

  reageer
 • Antoinette

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Helaas zijn die al gevallen en zelfs dat helpt blijkbaar niet....

 • Pleegzuster

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  @RM
  Dat is allemaal fijn voor u, maar het gaat hier niet om mij of u of een enkel uitzonderingsgeval, het gaat om de algehele trend van geen tijd hebben voor elkaar. Aandacht heet dat! Aandacht kost niks is onuitputtelijk voorradig nota bene! Je hoeft je er maar op af te stemmen en het is binnen ieders bereik, behalve als je die aandacht altijd in geld wil omrekenen, dan ben je bezig met een boekhouding op te zetten, heeft in principe nog niets met zorg voor gezondheid te maken.De meest simpele aandacht kan al genezend werken, onrust wegnemen zodat patient weer leert dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid altijd bij hemzelf ligt, maar de uitwisseling heeft hem geholpen! En als er dan alsnog hulp gevraagd wordt moet die er zijn! Mogen we met zijn allen best verwachten, gezien de enorme investeringen die al gedaan zijn om dat te kunnen realiseren!
  Genoeg mensen die daarvoor zijn opgeleid en er graag hun broodje mee verdienen!
  Er was tijd voldoende om dit ondeugdelijke MC Groep systeem af te bouwen wanneer het allemaal te duur werd. Dan had de klap niet zo hard hoeven aan te komen! Ken Uzelve, altijd bruikbaar voor een prettige samenleving!

  reageer
 • Kees

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Het allerbelangrijkste is dat de Minister wel de benodigde zorg kan ontvangen.

  reageer
 • RobB

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Het zal ze worst wezen in Den Haag

  reageer
 • Sjaak

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Ja ja wij hebben een vvd burgemeester en dat merk je nu ook. Horen, zien, zwijgen.

  reageer
 • Harry

    Wo 13 februari Woensdag 13 februari

  @Sander, Bas, Roel: Ina Adema zat in de VVD-commissie die het landelijke verkiezingsprogramma schreef waarin het nieuwe zorgverzekeraarsstelsel (een idee van VVD'er Wisse Dekker) zo'n prominente plek kreeg. Het zorgverzekeraarsstelsel is dus wel degelijk mede aan haar te danken.

 • Nuchter

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Tja Bas, de VVD en het CDA zijn hier echt de schuldigen, zij zijn de partijen die het marktwerkingssysteem in de zorg hebben gebracht en tegelijkertijd de macht bij de zorgverzekeraars. De minister is eigenlijk een man met een halftijds baan, aangezien hij geen verantwoordelijkheid meer draagt. Hij kan zich mooi verschuilen achter de Nederlandse Zorgautoriteit en de Zorgverzekeraars, maar wie is aansprakelijk als er doden vallen door gevoerd beleid?

 • Roel

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Onzin Sjaak! Ik ben geen
  VVD 'er (integendeel), maar als u de media zou volgen dan zou u het optreden en de daadkracht van mevrouw Adema uitsluitend als positief kunnen beoordelen.

 • Bas

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Tjee Sjaak, alles is de schuld van de VVD, zo is telkens opnieuw te lezen. Wat heb jij in het leven gepresteerd?

  Lelystad mag zich rijk rekenen met een burgemeester als Adema, welbespraakt, overal aanwezig en overal springt zij op de bres. Is ook veel in Den Haag voor Lelystadse belangen.

  Jammer dat je zo naar en ongenuanceerd over mensen van goede wil spreekt.

 • Sander

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Wat een bullshit. We moeten blij zijn met onze burgemeester, ze is altijd overal aanwezig als er iets is, ze heeft landelijk connecties en ze is simpelweg gewoon goed, dat is ook te merken aan het feit dat ze steeds wordt genomineerd voor van alles en nog wat
  Je bent letterlijk de eerste persoon ooit die ik iets negatiefs en ongefundeerde zie roepen over de burgemeester

 • Nopper

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Nederland vergaderland

  reageer
 • joop

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Ach voor ziekenhuis het ziekenhuis in Lelystad was volgens Bruins 4,4 miljoen beschikbaar , natuurlijk een lachwekkend bedrag zeker vandaag de verbouwing binnenhof kost nu al 80 miljoen extra en dat komt gewoon op tafel, zonder al te veel ophef.
  Mensen denk eens na bij de komende verkiezingen.

  reageer
 • Boer Harms

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Het zou allemaal niks uitmaken en het was niet waar... Hoe vaak hoor je dit soort papieren geneuzel wel niet tegenwoordig

  reageer
 • Pleegzuster

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  De grote afwezige vanavond is de verzekeraar!
  Blijf als gedupeerde maar lekker thuis, pak je in huis maar goed in, want stookkosten om de rheuma nog een beetje in eigen hand te houden zijn ook al onbetaalbaar.
  Allemaal opwinding voor niets in de raadszaal!

  reageer
 • Pleegzuster

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Honderden patientenverhalen, ook van deze VVD dame.
  Haar goedbedoelde kritiek biedt naast de dramatische ervaringen van patienten geen schijn van kans op enige verandering ten goede voor de zieke patient! En Bruno maar lachen in zijn vuistje.Staat morgen gezond weer op!

  reageer
 • lelystedeling

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Een ex wethoudster, Meta Jacobs, die ook nog eens gezondheid in haar portefeuille had.
  Meta wees verstandig en zeg onmiddellijk je lidmaatschap bij de VVD op dan kun je tenminste oppositie voeren.

 • KC

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Dat Meta nog lid blijft van de VVD. Er zijn al meer dan 10 doden gevallen door dat gesleep met patiënten. Een patiënt ging via het AMC naar het ziekhuis in Amsterdam Noord, omdat er in andere ziekenhuizen in de regio geen plaats was. In Noord was de patiënt zo achteruit gegaan, zodat zij de stekker er noodgedwongen uit hebben getrokken. Bedankt minister Bruins. Hij moet gewoon aftreden, zoals menig ander VVD minister.

 • Pleegzuster

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Huisartsen moeten nu niet vreselijk gaan piepen, die hebben al jaren veel overgelaten aan assistentes en vervangende collega's aan welke je ook nooit meer dan 2 vragen mag stellen als je op consult bent vanwege de tijd die het kost. Zeit Kostet Geld principe!
  Waar is de huisarts gebleven die het hart op de goed plek heeft zitten i.p.v mee te gaan op de drive van haasten, vlug vlug vlug, en dat dat beter voor arts en patient zou zijn!

  reageer
 • Ria

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Je hebt geen verstand elke huisarts doet zijn werk.
  Vroeger kon je ook voor kleine ingrepen bij de huisarts terecht
  Het gaat hier in het bericht over de aanrijtijd van de ambulance

 • RM

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Wij hebben in Lelystad een fijne huisarts die genoeg tijd voor je neemt. Enige nadeel is dat het altijd uitloopt en je soms een uur zit te wachten. Maar daar houdt je rekening mee dan. Veel mensen die ook bij de praktijk zitten vinden dit overigens heel irritant. Maar ik ben er blij mee dat ik serieus geholpen wordt die ene keer als ik dan naar de huisarts moet

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert